Ajax staat voor Noppert-dilemma

Foto: Ajax staat voor Noppert-dilemma

Andries Noppert ging als doelman van sc Heerenveen naar Qatar en komt als eerste doelman van het Nederlands elftal weer terug in Friesland. De vraag is vooral hoe lang dat nog is. Verschillende ploegen uit de Premier League en Bundesliga zouden Noppert op de korrel hebben. Dat geldt zeker voor Ajax. Of Amsterdam nu zo’n goed alternatief is voor Noppert, is de vraag die niemand wil stellen.

Andries Noppert ging in een paar weken van onbekende Eredivisie-keeper naar doelman op een wereldkampioenschap-held. Het jongensboek van de Heerenveen-keeper, die bij Go Ahead Eagles nog als tweede doelman fungeerde en door Kees van Wonderen mee werd genomen naar Friesland, is nog niet compleet.

Ajax

De 28-jarige doelman, die 32 Eredivisie-duels achter zijn naam heeft staan en inmiddels vijf interlands speelde voor Oranje, krijgt de komende weken pas echt te maken met de WK-hype. Voor de uitblinkers op het mondiale toernooi ligt er over het algemeen een mooie transfer in het verschiet. Bij Noppert is die kans, helemaal omdat hij voor een Nederlandse subtopper speelt, nog groter.

De doelman heeft volgens Transfermarkt nog een marktwaarde van twee miljoen euro. De kans dat Noppert voor zo’n bedrag op te pikken is in Friesland, lijkt na dit WK nihil. De Toren van Joure maakte zijn naam waar. De doelman omschreef zijn belangrijkste taak als ballen tegenhouden. Dat deed de 28-jarige doelman op het WK gemiddeld zo’n 3,4 keer per wedstrijd. Bij sc Heerenveen ligt dat gemiddelde per negentig minuten lager: 2,9 reddingen.

Dat Noppert bij Oranje de concurrentiestrijd van Justin Bijlow (Feyenoord) en vooral Remko Pasveer (Ajax) won, zorgde er eigenlijk al voor dat de naam van Noppert in bet scoutingsboekje van de Amsterdammers terecht kwam. Dat Gerry Hamstra, de grote technische man bij de Amsterdammers, een verleden heeft in het Abe Lenstra Stadion maakte de interesse nog gemakkelijker te verklaren.

 Na de lofzang van Ajax-directeur Edwin van der Sar over Noppert, verplichtten de Amsterdammers zichzelf om de komende weken een bod uit te brengen op de doelman van Heerenveen. Nu kan de Amsterdamse grachtengordel wel een beetje Hollandse nuchterheid gebruiken. Het is ook algemeen bekend dat er meer wordt gevraagd van een Ajax-doelman dan ‘ballen tegenhouden’. De vraag is of Noppert ook slaagt voor het meevoetballende deel van het Ajax-doelman zijn.

Andries Noppert

De verdedigende Bermudadriehoek van vorig seizoen (Lisandro Martínez, Jurriën Timber en Edson Álvarez, red.) werd door Manchester United uit elkaar gekocht. Dat de vervangers van de Argentijnse verdediger, die na een korte aanpassingstijd ook bij Manchester United de laatste linie potdicht houdt, het niveau van Martínez niet aantikken heeft grote gevolgen voor de laatste linie van de Amsterdammers. En dan vooral door de man die ook door Van Gaal werd verkozen onder Noppert.

Waar André Onana in de laatste fase van het vorige seizoen al liet zien dat de communicatie tussen de defensie en de doelman van levensbelang was – en de doelman uit Kameroen lang niet altijd geconcentreerd in het doel stond – zorgde al voor de eerste scheuren in de dat seizoen verder bijna feilloze Ajax-defensie. Dat Noppert zich zal laten horen in het veld, daar bestaat geen twijfel over. Of de Toren van Joure ook het vereiste voetenwerk op de mat kan leggen, mag wel een vraagteken achter.

Afgaande op de WK-duels van Oranje kun je stellen dat dit niet het geval is. Natuurlijk: de afspeelmogelijkheden waren voor Oranje anders dan bij Ajax zal zijn. De defensie van Oranje speelde vooral in de eerste wedstrijden van het WK Noppert ook zo min mogelijk aan; alleen wanneer de centrale verdediging onder druk werd gezet en er geen andere optie was, werd de bal terug naar de doelman gespeeld voor een lange bal naar voren.

Noppert is echter niet de doelman gebleken die een bal vanaf de zestien strak in de voeten van de centrale middenvelder speelt, de keeper die ver voor zijn doel verdedigt of met de ik ben hier de baas-uitstraling van Onana voor zijn lijn staat. Dat laatste is handig voor een doelman, maar zoals Pasveer en ook Noppert bewijzen niet van levensbelang voor een succesvolle Ajax-tijd.

Belangrijker nog: het zijn niet de belangrijkste punten van twijfel bij Noppert in een Ajax-shirt. Als doelman van een Nederlandse topclub krijg je veel minder te doen dan bij een subtopper, middenmoter en helemaal een degradatiekandidaat. Neem bijvoorbeeld Jeroen Zoet: na twee seizoenen RKC Waalwijk ging de doelman in zijn eerste PSV-jaar vaak in de fout. Hoe dat kwam? Bij RKC kreeg de doelman veel ballen en kon hij veel reddingen verrichten. Bij een topclub krijg je weinig ballen, maar moet je wel de juiste ballen tegenhouden om het team te helpen.

Perspectief

Noppert is door zijn karakter en de bevestiging van zijn status als betrouwbare ballen-tegenhouder binnen een paar weken uitgegroeid tot nationale cultheld. De boomlange doelman maakt die no-nonsense-mentaliteit ook op het veld waar. Dat is zonder twijfel iets waar de knikkende knieën-defensie van Ajax op dit moment behoefte aan heeft. Los van de gunfactor en het jongensboek dat Noppert bij elkaar keept, is de 28-jarige doelman ook het schoolvoorbeeld van een toernooihype-transfer.

Die zijn een beetje als vakantieliefdes: in die bubbel is het de zevende hemel, maar in de dagelijkse realiteit kan het toch anders zijn.

Noppert ligt nog tot 2024 vast, heeft een lage geschatte transferwaarde (twee miljoen euro, red.) en er is voor Heerenveen geen beter moment om te verkopen. Er is ook voldoende interesse in Noppert, dus de kans dat clubs tegen elkaar op gaan bieden, is groot. Daardoor kan de transfersom voor de sc Heerenveen-doelman zomaar oplopen tot het bedrag dat Ajax in de zomer voor Odisseas Vlachodimos wilde neer tellen. Door de komst van de ervaren Grieks international, die al jaren eerste doelman van SL Benfica is, ging uiteindelijk een streep.

Niets ten nadelen van Noppert, maar Vlachodimos is net zo oud (28) en speelde in zijn carrière meer Europese wedstrijden in hoofdtoernooien (28 in Champions League en 12 in de Europa League, veertig in totaal) dan Noppert Eredivisie-duels achter zijn naam heeft staan. In 195 wedstrijden voor Benfica kreeg de Griek 193 doelpunten tegen en hield hij 78 keer het doel schoon. Dat zegt niets over de manier waarop Vlachodimos en Noppert in verhouding tot elkaar zullen presteren in het eerste elftal van Ajax. Het zegt wel wat over het beslissingsmakingsproces achter een mogelijke transfer van Noppert naar de regerend landskampioen.

Lange termijn

Ajax had immers in de zomer Noppert kunnen overnemen. Transfervrij. Maar toen was hij nog niet ‘in de picture’. Waren de Amsterdammers toen met een zak met geld naar Friesland gereden, hadden ze de lachers nóg meer op hun hand gehad. Dat er een streep gezet werd door de transfer van een doelman die zich voor club en land meerdere jaren op internationaal niveau heeft bewezen en het gegeven vertrouwen in Pasveer vooral gebaseerd was op het werk van Martínez, is een verkeerde inschatting die Ajax zich geen tweede keer kan veroorloven. Zeker niet in een kampioensstrijd met PSV én Feyenoord.

Dat er met Noppert een potentiële Edwin van der Sar binnen gehaald kan worden, is ook één ding dat zeker is. Dat de doelman dit seizoen in de Eredivisie zes keer zijn doel schoon hield in veertien wedstrijden, onderstreept dat het vertrouwen dat Van Gaal in Noppert had niet alleen gebaseerd is op de persoonlijke klik met de doelman of zijn reddingpercentages. Keepen in de top is toch anders dan in de subtop. Daar kan Joël Drommel over meepraten en op die manier is Noppert ook nog niet getest.

Want laten we eerlijk zijn: door het slordige spel van Oranje was het op spelgebied niet veel anders voor Noppert dan een gemiddelde Eredivisie-wedstrijd bij Heerenveen. Sterker nog: per negentig minuten had de Nederlandse doelman in Qatar zelfs meer reddingen dan bij Heerenveen.

Dat er een nieuwe doelman aan zit te komen, is alleen op basis van de leeftijd van Pasveer (38) en Maarten Stekelenburg (40) al een gegeven. Er naast doelmannen zoals Vlachodimos bij Benfica in andere delen van Europa nog meer doelmannen actief. Bijvoorbeeld: Altay Bayindir bij Fenerbahçe, Dominik Livakovic bij Dinamo Zagreb, Maarten Vandevoordt bij KRC Genk en Gavin Bazunu bij Southampton.

Doelmannen die al langer op hoog niveau acteren en vaak al weten hoe het is om te keepen voor een topclub. Dat Noppert daar op een eindtoernooi geen last van had, is geen garantie dat dit bij zijn nieuwe club ook zo is – kijk maar eens waar spelers uit het winnende team van het EK-21 (2006 en 2007) zijn geëindigd na overwinningen op het jeugd EK. Dat Noppert voorlopig het tegendeel bewijst, maakt het dilemma voor de Amsterdammers alleen maar groter. Voor het geld wat Noppert zal gaan kosten, zijn er immers doelmannen beschikbaar die al lang hebben bewezen wat de kersvers Oranje-international nog moet laten zien.  

Noppert naar Ajax?

  • Ja, hij is de beste optie
  • Nee, anderen zijn beter
  • Geef hem de kans!
547+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:50
696+
‘Pavlidis op weg naar AZ-uitgang’
17:42
0+
KNVB dringt bij Tweede Kamer aan op sportbudget: ‘Iedereen moet kunnen sporten’
17:30
12+
België neemt afscheid van ‘enorm gewaardeerde’ Henry
17:14
23+
Ajax-opponent Danilho Doekhi in de race voor prestigieuze onderscheiding
16:52
135+
Turkse profclub meldt dramatisch nieuws: Atsu nog altijd vermist
16:37
60+
Unnerstall houdt rekening met alle scenario’s: ‘Normaal dat je erop oefent’
16:20
196+
Jans geeft Ajax waarschuwing: “Wij hinken niet op twee gedachten”
15:59
76+
‘Droomtransfer lonkt alsnog voor Amrabat ‘
15:28
409+
Van Basten verwijt Van der Sar ‘peperdure Ajax-blunder’
15:14
36+
Voor fraude veroordeelde oud-technisch directeur van Roda Ton Caanen spreekt: “Leg me tóch neer bij straf”
15:14
162+
FC Twente wacht ander Ajax: ‘Thuis doen we het echter geweldig’
15:01
553+
‘Slot overweegt Feyenoord-toekomst’
14:46
397+
‘PSG-eigenaar heeft vijf miljard over voor Manchester United-overname’
14:24
51+
‘Tottenham slikt forse tegenvaller in strijd om Champions League-tickets’
14:09
25+
Dries Mertens en ploeggenoten in de bres voor aardbevingsslachtoffers Turkije en Syrië
13:48
119+
Tannane in tranen: “Dit had mij ook kunnen overkomen”
13:35
745+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen NEC: Slot wijzigt weer
13:20
185+
‘Samen mooie dingen meegemaakt bij PSV, ik kom hier niet geld ophalen’
13:04
213+
Messi met grond gelijkgemaakt: ‘Doet geen enkele moeite voor deze club’
12:47
359+
‘Ajax sprak ook met Jaap Stam’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie