Ajax staart zich blind op Schreuder

Foto: Ajax staart zich blind op Schreuder

De eerste periode na het vertrek van Erik ten Hag bij Ajax is te vergelijken met het vertrek van Daley Blind. Ooit de beste van de klas. Daarna hoge zesjes en nu is het hopen op een voldoende in de komende wedstrijd. Dat Blinds voetbalhoofd dit keer niet alleen bij de fans op het hakblok kwam te liggen, zorgt voor extra druk bij Schreuder. Nu het voetbalbrein van de ploeg uit Amsterdam vertrokken is, zijn de ogen gericht op de trainer.

Het transfervrije vertrek van Daley Blind zorgde voor net zoveel rumoer als de plotselinge reservebeurten voor de 32-jarige verdediger. Een vertrouwensbreuk tussen trainer Alfred Schreuder en de technicus zou onder het vertrek hebben gelegen. Dat Blind de Ajax-uitgang zou opzoeken, dat was wel duidelijk. Er was zelfs geen plek meer was op het trainingsveld voor de man met meer dan driehonderd wedstrijden voor de club, die zelf verklaarde dat hij ‘wegens de omstandigheden’ een ander vertrek bij Ajax kreeg dan dat hij zich voorstelde.

Ajax

Alfred Schreuder wilde Owen Wijndal graag in actie zien. Zo graag dat Blind mocht warmlopen, niet invallen en daarna eigenlijk niet meer in het stuk voor kwam. Toegegeven: de van AZ overgekomen linksback past met zijn speelstijl en fysieke elementen een stuk beter bij een naar binnen komende buitenspeler dan Blind. De balvaste Tadic leed minder balverlies dan die frivole Steven Bergwijn. Dat de linksback daardoor vaak terug moet sprinten om een omschakeling tegen te houden, is een element uit het spel dat je de Nederlandse verdediger moeilijk kwalijk kunt nemen.

Daar komt ook het belangrijke verschil tussen Ten Hag en Schreuder naar voren. De huidige coach van Manchester United hield op meerdere manieren rekening met de minpunten van Blind. Niet alleen zorgde Tadic voor weinig balverlies, met Ryan Gravenberch stond er ook een centrale middenvelder in de zone met minder diepgang dan Kenneth Taylor – en dat zorgt voor meer balans binnen het elftal.

Daardoor werd de zone vaak door twee personen afgedekt en kon de snelle Lisandro Martínez ook nog rugdekking verlenen. Met het vertrek van Ten Hag en Martínez naar United vertrokken niet alleen twee steunpilaren van die defensie, maar ook de randvoorwaarden die ervoor zorgen dat Blind zo min mogelijk in de situatie komt dat hij achter een man aan moet rennen – en de Johan Cruijff ArenA roept dat hij te traag is – of zorgt de trainer moet een keuze maken tussen zijn filosofie en de mogelijkheden binnen het spelersmateriaal.

Daley Blind

Je zou het daardoor bijna een set-up kunnen noemen. En dan niet omdat er in de nasleep van het transfervrije vertrek van Blind verhalen rond gaan die je niet bij elke transfer hoort. Schreuder zou elke international succes hebben gewenst, behalve Blind. De ervaren verdediger zou zijn contract willen respecteren tot er een nieuwe club voor hem was, maar daar zat Ajax klaarblijkelijk niet op te wachten. De bezem moest door de selectie en de rotte appelen gingen eruit. De daad is bij het woord gevoegd, maar de manier waarop, is wellicht ook de reden voor de vertrouwensbreuk tussen Schreuder en Blind.

Als er in deze voetbalwereld één speler is die de mindere kwaliteiten van Daley Blind kent, dan is dat Daley Blind.

Dat de 32-jarige verdediger het beste uit zijn spel haalt als de omgeving goed is ingericht, zal ongetwijfeld een keer zijn gevallen tijdens de gesprekken Schreuder en Blind. De Ajax-trainer is echter niet volledig aan te rekenen dat er problemen ontstonden met de meest ervaren verdediger van de Amsterdammers – tot aan gisteren, dan. De technische leiding van de Amsterdammers creëerde ook een situatie in de selectie die tot deze onvrede kon leiden.

Calvin Bassey

Het lijkt soms een omgekeerde wereld bij Ajax. Op het moment dat een dragende kracht uit de defensie vertrok (Martínez, red.) koos Ajax ervoor om een ‘ontwikkelingsaankoop’ daarvoor terug te halen. Voor één Calvin Bassey kon je echter zo’n vier keer Martínez kopen (op basis van zijn aankoopprijs bij aankomst in Amsterdam).

Als die twee spelers dan hetzelfde startniveau hebben, dan is het logisch dat er een stapje terug gedaan wordt in de kwaliteit op het veld. Dat de rest van de linkspoten in de Ajax-defensie (Wijndal en tot voorkort Blind) niet geschikt maken voor het centrum, zorgt ervoor dat de positie van een ontwikkelingsaankoop van 24 miljoen nog verder onder druk komt te staan.

Of er nu een nieuwe centrale verdediger of linksback bij komt bij Ajax: de druk op Bassey wordt alleen maar groter. Dat is aan de ene kant goed voor zijn ontwikkeling, aan de andere kant vergroot dat ook de behoefte om een meer ervaren speler toe te voegen aan dat gezelschap. Dat kan vooral voor de ontwikkeling van Bassey nadelig uitpakken. De Nigeriaans international is in de eerste seizoenshelft de meest instabiele factor in de defensie gebleken – zo instabiel dat zelfs Timber uit vorm raakte – en dan is dat meestal degene die eruit wordt gehaald door de trainer.

Alfred Schreuder

De kans dat de opvolger van Blind een ervaren speler is, lijkt echter wel groter dan het volgende tienertalent dat aansluit bij het eerste elftal. Met Blind vertrok niet alleen een speler die op meerdere posities inzetbaar is. Er gaat ook een speler die een karrenvracht aan ervaren met zich meebrengt. Aangezien Wijndal op dit moment de meest ervaren linksback is en als linker centrale verdediger die eer aan Bassey toekomt, zorgt ook voor een selectiesituatie die vraagt om ervaring in plaats van talent.

Schreuder bewees in de laatste weken het eerste deel van het seizoen dat hij Blind niet nodig had in zijn basisopstelling of als wisselspeler. Die wedstrijden betekenden ook een nieuwe serie verliespunten, extra druk op de schouders van Schreuder en een nieuwe lading onrust in en rondom de Johan Cruijff ArenA.

Het vertrek van Blind kan dit in veel opzichten verminderen – hoe je het ook went of keert, een ontevreden speler zorgt altijd voor een verstoring van het groepsproces. De factor van wie dat nu afhankelijk is, bleek echter zonder Blind nóg minder creativiteit in de ploeg te krijgen dan met de vermeende stoorzender.

NEC Nijmegen
Ajax
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 8 januari 2023 14:34.

Wat voor speler moet Blind vervangen?

  • Ervaren man
  • Talent
  • Geen vervanger nodig
606+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:30
2+
‘Van ‘t Schip wees Ajax af’
15:29
1+
Clash tussen gezworen vijanden Roda en MVV: bloed, zweet en boycottende fans
15:15
32+
‘De Boer sprak over Ajax-terugkeer’
14:50
24+
Van der Ree ‘kan ontslag Fledderus wel begrijpen’
14:35
425+
‘Feyenoord blunderde met mislopen Ajacied’
14:23
72+
‘Ajax doorbreekt de ideale lijn van Heitinga’
13:51
193+
‘Feyenoord wil PSV genadeklap uitdelen’
13:37
84+
‘Chelsea heeft Hakim Ziyech bewust genaaid’
13:23
124+
De Boer: “Ik zou dolblij zijn met een Bassey naast me”
13:06
212+
Derksen genadeloos: “Die man heeft zich zó schandalig gedragen”
12:51
0+
Van der Meyde emotioneel in VI als het over Thijs Slegers gaat
12:44
177+
Ajacied staat open voor terugkeer: ‘Moet wel van twee kanten komen’
12:26
168+
‘PSV moet Utrecht-smaakmaker binnenhalen’
12:06
164+
Fans unaniem over Chelsea-debuut Noni Madueke
12:00
606+
Ajax krijgt nieuw Ihattaren-dossier
11:55
4453+
‘De Boer overweegt Eredivisie-terugkeer en wijst voorkeursclub aan’
11:47
19+
Spierings beleefde Messi-unicum: “Ik had ‘m”
11:29
70+
Brands over PSV-aanwinsten: ‘Moeten sportieve schade beperken’
11:18
592+
Van Hanegem kraakt ‘verschrikkelijk en zielig’ PSV
11:04
135+
Ten Hag stipt ‘Chelsea-probleem’ aan
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie