Ajax snakt naar de winterstop (en ervaring)

Foto: Ajax snakt naar de winterstop (en ervaring)

Ajax won zaterdagavond van Sparta Rotterdam. In de Johan Cruijff ArenA eindigde het duel in 2-1 en kreeg het Amsterdamse publiek in de eerste helft uitstekend voetbal voorgeschoteld. Na rust was dit echter wel anders, wat voor een belangrijk gedeelte te maken heeft met vermoeidheid en de onstabiliteit die nog altijd in het elftal zit. Hoofdtrainer John van ‘t Schip snakt dan ook naar de winterstop.

Analyse: Dominantie Ajax verandert opeens in achteruitlopen

Wie tijdens de eerste 45 minuten in het stadion zat, zal ongetwijfeld het gevoel hebben gehad dat hij in een gemiddeld seizoen van Ajax was terechtgekomen. De ploeg van Van ‘t Schip domineerde in balbezit, slaagde erin om tempo in de aanvallen te krijgen en kwam tegen Sparta binnen tien minuten al op een voorsprong te staan. Brian Brobbey kreeg de bal aangespeeld, terwijl hij met zijn rug naar het doel stond. De centrumspits draaide fantastisch weg, waarbij hij meerdere Spartanen op het verkeerde been zette. Het was voor hem vervolgens slechts een koud kunstje om een treffer te maken en Ajax vroeg op 1-0 te zetten.

Het was een gevoelige tik voor de Rotterdammers, die in de eerste helft steeds verder achteruit gingen lopen en rijp waren voor de slacht. Lang slaagde Ajax er echter niet in om de trekker over te halen. Vlak voor de theepauze was het alsnog raak, toen aanvoerder Steven Bergwijn zijn penalty zeer overtuigend binnenschoot. Het leek dan ook een simpele tweede helft te worden, maar niets was minder waar. Waar Ajax voor rust nog een goed voetballend geheel was dat de tegenstander bij balverlies direct onder druk zette, liep in het tweede gedeelte van de wedstrijd het team voornamelijk achteruit en gaf het Sparta alle ruimte om te komen.

Het doelpunt van Camiel Neghli kwam dan ook bepaald niet uit de lucht vallen. De creatieveling schoot de bal dan wel fantastisch binnen, maar hij kreeg ook alle ruimte om uit te halen. Voor Ajax was het niet voor het eerst dat het zo een tegendoelpunt kreeg, wat te denken geeft voor de komende maanden. Door het matige optreden in de slotfase werd het nog onnodig billenknijpen voor Ajax. Voor Van ‘t Schip is het echter vooral belangrijk dat het de 3 punten heeft behouden en de club is opgeklommen naar de vijfde plaats op de ranglijst van de Eredivisie. In de winterstop heeft Van ‘t Schip vervolgens alle ruimte om aan enkele belangrijke punten te werken.

Brobbey scorend in de Johan Cruijff ArenA tegen Sparta.

Veranderingen voor Van ‘t Schip in winterstop

Na afloop ging de oefenmeester er al even op in, maar het binnenhalen van een of meerdere versterkingen lijkt nodig om Ajax verder omhoog te helpen. Dat Ajax het in de tweede helft niet lukte om de wedstrijd uit te spelen, had voor een belangrijk gedeelte te maken met het feit dat de ervaring aan de zijkanten van het veld stond. Captain Bergwijn mocht tegen Sparta weer vanaf de linkerkant van de aanval opereren, waardoor hij nauwelijks de mogelijkheid had om zijn teamgenoten aan te sturen. Aan de andere kant van de voorste linie stond Steven Berghuis, die exact hetzelfde probleem had. Ajax heeft kortom een gebrek aan oudere jongens in het centrum.

Het zorgt ervoor dat Van ‘t Schip met het clubbestuur op zoek is naar een centrale verdediger en/of controlerende middenvelder die meer sturing aan het elftal kunnen brengen. Dat Ajax tegen Sparta nog in de problemen terechtkwam, komt namelijk niet door kwaliteit, maar is een tekort aan ervaren spelers die in staat zijn om de scherpte in het elftal te behouden en het team op de juiste momenten naar voren te schreeuwen. Daar past kortom een bijzonder type persoonlijkheid bij. De namen van Marten de Roon en Pierre-Emile Højbjerg vielen daarbij de afgelopen maanden, al is het de vraag hoe haalbaar deze spelers voor Ajax zijn.

Van ‘t Schip zal hopen dat hij vroeg in de wintertransferperiode een van deze spelers kan verwelkomen, zodat hij in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft in Spanje kan werken aan het verbeteren van de tactische aspecten van het team. Sinds zijn komst heeft hij het voor elkaar gekregen om Ajax weer aan het voetballen te krijgen en meer creativiteit te bewerkstelligen in aanvallend opzicht, maar tegen topteams kan het op sommige vlakken nog altijd beter. Hij zou daarbij een verlengstuk op het veld goed kunnen gebruiken. Tegelijkertijd weet hij als geen ander dat rust en vertrouwen cruciaal is om Ajax er weer bovenop te helpen.

In de tweede seizoenshelft is opeens weer van alles mogelijk. Door het puntverlies van Go Ahead Eagles staat Ajax plotseling op de vijfde plaats in de Eredivisie en is het gat naar AZ en FC Twente ‘slechts’ 9 punten. Aankomend weekend spelen de Alkmaarders thuis tegen PSV en gaat FC Twente op bezoek bij Sparta, terwijl Ajax in eigen huis PEC Zwolle ontvangt. Het kan zomaar betekenen dat de Amsterdammers in de winterstop tegen een achterstand van 6 punten aankijken. Het duel met PEC Zwolle zal zonder Van ‘t Schip zijn, die naar Australië vliegt om bij de trouwerij van zijn zoon te zijn. Het is de hoofdtrainer gegund, aangezien hij de voorbije weken al voldoende voor Ajax heeft gedaan.

Eindigt Ajax dit seizoen in de top 3?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
382+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie