Ajax richt pijlen op Oranje-international

Foto: Ajax richt pijlen op Oranje-international

Ajax gaat in de winterstop op zoek naar een of meerdere verse krachten die het elftal direct sterker kunnen maken. De naam van Marten de Roon viel daarbij de afgelopen weken meermaals. De controlerende middenvelder lijkt het ontbrekende puzzelstukje voor John van ‘t Schip, terwijl hijzelf een stap naar een Nederlandse topclub ook wel lijkt te zien zitten. Keert hij volgende maand al terug naar Nederland?

Inside: De Roon brengt veel ervaring naar Ajax

De 32-jarige voetballer heeft een lange loopbaan achter de rug. In 2000 maakte hij als talent de overstap van de amateurs naar het grote Feyenoord. De Roon speelde zes jaar lang in de jeugdopleiding van de Rotterdamse topclub, maar het eerste team bereikte hij nooit. Hij besloot om in 2006 naar stadsgenoot Sparta te vertrekken en daar voor zijn kansen in de hoofdmacht te gaan. Het bleek een succesvolle overstap te zijn, want De Roon, geboren in het nabijgelegen Zwijndrecht, voetbalde vier jaar later in het eerste team. Hij ontwikkelde zich al snel tot een vaste waarde en veroverde een transfer naar Friesland.

Sc Heerenveen, dat op dat moment Marco van Basten als hoofdtrainer had, haalde De Roon transfervrij op en gaf hem de mogelijkheid om de volgende stap in zijn loopbaan te maken. Het was een avontuur van drie jaar, waar hij opnieuw liet zien dat hij zich makkelijk aan het nieuwe niveau kon aanpassen. Hoewel De Roon als voetballer zeker niet de smaakmaker van het team is en daarmee niet de meest opvallende speler van het geheel is, blonk hij uit met zijn intercepties, coaching en het harde werken voor zijn teamgenoten. Het zorgde ervoor dat hij zich bij sc Heerenveen al snel ontwikkelde tot een sleutelspeler.

Waar Ajax, Feyenoord en PSV niet toesloegen, besloot Atalanta Bergamo hem naar de Serie A te halen. Gedurende zijn eerste seizoen in de Italiaanse competitie paste hij zich razendsnel aan. Na zijn eerste jaar besloot hij echter alweer te vertrekken. Middlesbrough was gepromoveerd naar de Premier League en gaf hem de mogelijkheid om op het hoogste, Engelse niveau actief te zijn. Het bleek slechts voor een seizoen te zijn: na zijn degradatie keerde hij terug naar Atalanta, dat wel een aantal miljoenen euro’s meer op tafel moest leggen dan waarvoor De Roon een jaar eerder naar de Engelse competitie was vertrokken.

Meerwaarde De Roon bij Atalanta

Atalanta was echter ervan overtuigd dat het De Roon nodig had om de ambities waar te maken. De Italianen hadden destijds al het steven om veel druk op de tegenstanders te zetten en zo te proberen om de (sub)top van de Serie A aan te vallen. De Roon speelde daarbij een sleutelrol. In het lastige systeem moest de Nederlander ervoor zorgen dat zijn teamgenoten de juiste keuzes maakten en dat Atalanta bij balverlies de restverdediging goed had staan. De Roon speelde de laatste jaren meer dan 300 wedstrijden voor Atalanta, waarin hij goed was voor 17 doelpunten en 22 assists. Vooral verdedigend maakte hij waanzinnige grote stappen.

Het was dan ook niet verrassend dat Ronald Koeman, evenals later Louis van Gaal dat deed, ervoor koos om De Roon bij het Nederlands elftal te laten en zelfs in het basisteam te zetten. De kritiek was al snel dat De Roon voetballend een stuk minder was dan spelers als Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum en daardoor geen meerwaarde was voor Oranje. Koeman en Van Gaal wisten echter als geen ander dat ze een speler als De Roon nodig hadden om de balans op het veld te houden en voldoende coaching op het middenveld te hebben. Mede door dat vertrouwen kwam de middenvelder al tot meer dan 40 interlands.

De Roon in actie voor Atalanta Bergamo.

Twee mogelijkheden voor Ajax

Mogelijk is De Roon bezig aan zijn laatste voetbaljaar bij Atalanta. Aankomende zomer loopt zijn contract namelijk af, waardoor hij de mogelijkheid heeft om een nieuw avontuur aan te gaan. Gezien zijn reputatie in nationale en Europese competities, zullen verschillende clubs geïnteresseerd in hem zijn. Dan gaat het zeker niet om de Europese topclubs, maar wel om de verenigingen die daar net onder zitten. Het is daarom niet verrassend dat Ajax, dat druk bezig is om uit een wak te klimmen, achter de schermen de mogelijkheden op een rij zet en naar verluidt onderzoekt of het De Roon kan strikken.

Hoofdtrainer Van ‘t Schip is naarstig op zoek naar een leider op het middenveld die erin slaagt om een verbinding te vormen tussen aanval en verdediging. Vooral na balverlies komt Ajax elke wedstrijd namelijk in grote problemen terecht, wat dit seizoen al veelvuldig heeft gezorgd in tegentreffers. Waar de aanvallers het doorgaans voor elkaar krijgen om een respectabel niveau op de mat te leggen en te scoren, gaat het in de achterste linie vaak mis. De wens van de oefenmeester is dan ook om een type De Roon in zijn team te krijgen. Aangezien de speler zélf een optie is, lijkt Ajax graag voor het origineel te willen gaan.

Het is echter de vraag of de Amsterdammers aankomende winterstop al willen proberen om De Roon aan de selectie toe te voegen. Waar het aan het einde van het voetbaljaar geen geldbedrag op tafel hoeft te leggen om hem binnen te halen, zal Atalanta komende maand weldegelijk een transferbedrag verlangen om hem te laten gaan. Het zal naar verwachting slechts om een paar miljoen euro gaan dat de Italianen verlangen, maar in de huidige financiële situatie van Ajax zal ook dit overwogen worden. Is De Roon in de tweede seizoenshelft al nodig om tot prestaties te komen, of kan de club nog wel een half jaartje wachten?

Het is bovendien onbekend of Atalanta deze winter al bereid is om De Roon vaarwel te zeggen. Het staat momenteel in de middenmoot van de Serie A en zal wederom vol voor Europees voetbal willen gaan. Met de Oranje-international in de gelederen maakt het daarvoor meer kans dan zonder. Daarbij telt ook mee welk bedrag Ajax bereid is om te betalen. Kortom: een groot gedeelte ligt momenteel in de handen van Ajax. Met zijn ervaring, defensieve kwaliteiten en karakter lijkt hij zeker in de Eredivisie een absolute meerwaarde te zijn die Ajax verder helpt. In januari moet echter blijken hoe slagvaardig Ajax daadwerkelijk is op de transfermarkt.

Zou De Roon voor Ajax een versterking zijn?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
981+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:32
6+
Been geen voorstander van Sahin en noemt logischere optie voor Feyenoord
22:09
67+
Ajax krijgt slecht nieuws vanuit Griekenland
21:46
108+
‘Ajax kijkt naar sensatie in Denemarken’
21:20
10+
Odgaard verlaat AZ definitief voor Bologna
20:55
46+
‘Had Van Persie meegenomen naar het EK’
20:30
31+
Ould-Chikh gekozen tot beste speler KKD, ook awards voor Sibum, ‘T Zand en Smits
20:06
132+
VAR wordt mogelijk afgeschaft in Premier League
19:43
24+
Lijnders legt uit waarom Red Bull Salzburg goed in het rijtje van zijn vorige clubs past
19:20
38+
Blind verlengt contract en gaat met stuntploeg CL in
19:07
113+
‘Jürgen Klopp neemt voorschot op afscheid’
18:49
96+
Slot van grote invloed op carrière Feyenoorder
18:30
462+
Speler van Ajax-beul USV Hercules maakt droomtransfer naar Dortmund
18:03
39+
Fifa introduceert nieuw toernooi
17:30
170+
‘Gestopte Hazard bezorgt Chelsea bijna zes miljoen’
17:13
35+
Feyenoord-verdediger verlengt
17:10
1435+
‘Bestemmingen Van de Beek én Klaassen bekend’
17:00
4+
The Champ brult Oranje naar HIGHERE SCORE! | Groeten out Afrika #4
16:50
145+
Twijfels over Feyenoord-aankoop: “Waarom zo weinig gespeeld?”
16:35
345+
Slot balanceert op het randje: “Heel zwaar”
16:20
762+
‘Noa Lang keihard op de vingers getikt’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie