Advies aan Ajax: haal succesvolle voorzitter uit de jaren ’90 terug

Foto: Advies aan Ajax: haal succesvolle voorzitter uit de jaren ’90 terug

Door de huidige problemen is de hang naar het verleden bij Ajax-supporters groter dan ooit. De naam van Michael van Praag is in dat kader gevallen als kandidaat om de leiding over de club te nemen. De voormalig voorzitter van de Amsterdammers zou als ervaren bestuurder de wanorde kunnen repareren en nieuwe successen kunnen brengen, zoals hij in de jaren ’90 deed.

Grijpt Ajax terug naar het verleden?

In de week van zijn verjaardag kreeg Van Praag (vandaag 76 jaar geworden) het mooiste cadeau dat hij zich kan wensen: zijn naam werd genoemd voor een plek op het pluche van Ajax. “Michael van Praag en Louis van Gaal moeten zo snel mogelijk herintreden bij Ajax”, schreef Hugo Borst afgelopen maandag in het Algemeen Dagblad. “Het kan niet zo zijn dat de ad interim Jantje van Halst heet. Hij is een lichtgewicht. Dat bewees hij bij FC Twente al eens in een gecombineerde functie van algemeen en technisch directeur.”

Borst greep in zijn column terug naar het staafincident in 1989, waarbij Ajax-hooligans een wedstrijd lieten staken en de club werd gestraft. Kort daarvoor was Van Praag voorzitter geworden. Anderhalf jaar later stelde hij Van Gaal aan als coach. Een glorieperiode volgde. “Natuurlijk waren de voetballers het belangrijkst, maar de Amsterdamse club werd geleid door twee ijzersterke mensen. Van Praag dwong gezag af met een enorme charme, Van Gaal, tja, Van Gaal was Van Gaal, met alles erop en eraan. Aan de autoriteit van deze mannen twijfelde niemand.”

De afgelopen week zorgden Ajax-hooligans er opnieuw voor dat een wedstrijd werd gestaakt. Ook is de club op zoek naar nieuwe leiders in de top. Om het zieke lichaam van Ajax te genezen, moet er een gezonde kop op gezet worden. Iemand die in tegenstelling tot een onbekende data-Duitser en een mislukte interim-directeur wél weet wat er bij Ajax wordt gevraagd. Niet zo gek dat Borst uitkwam bij Van Praag, de voorzitter onder wie de UEFA Cup (1992) en de Champions League (1995) werden gewonnen.

Van Praag als nieuwe voorzitter rvc?

Ajax is momenteel niet op zoek naar een voorzitter/algemeen directeur voor de dagelijkse leiding. Op die positie zit Van Halst tot maart 2024, waarna de redder in nood Alex Kroes kan worden aangesteld. De Amsterdammers zien Kroes het liefst nu al komen, maar AZ weigert om mee te werken aan een vroegtijdig vertrek.

De vacature van voorzitter van de raad van commissarissen is sinds woensdag wel vacant, nadat Pier Eringa besloot terug te treden. Van Praag was in maart nog erg te spreken over de keuze voor de oud-bestuurder van ProRail, met wie hij bij de KNVB samenwerkte. “Ik vind hem een echte leider”, zei de erevoorzitter tegen De Telegraaf. Acht maanden later is Eringa vertrokken. Waarom zou Van Praag zijn positie niet over kunnen nemen? De taken van de rvc – toezicht houden op het bestuur en advies geven – passen uitstekend bij de ervaring en kwaliteiten van de doorgewinterde bewindvoerder. Van Praag heeft veel bestuurlijke ervaring, onder meer bij de KNVB en de UEFA, en kent het wespennest dat Ajax heet van binnenuit.

Is het realistisch?

Een mogelijk heikel punt is dat Van Praag onlangs al invloed heeft uitgeoefend op het bestuur van Ajax. Hij kreeg in juni de taak om samen met vier andere ereleden de nieuwe bestuursraad vorm te geven. Deze bestuursraad is vorige week verkozen en vanaf nu verantwoordelijk voor de benoeming van de raad van commissarissen. Ze willen de huidige rvc-leden laten zitten, maar moeten op zoek naar een nieuwe voorzitter. Het neigt naar vriendjespolitiek als ze Van Praag aanstellen, omdat hij een rol speelde in hun aanstelling.

Bovenal is de beschikbaarheid en bereidwilligheid van de man die tussen 1989 en 2003 de hamer hanteerde natuurlijk belangrijk. Van Praag is op dit moment nog voorzitter van de Nederlandse Sportraad, ‘een onafhankelijk adviesorgaan dat zich richt op het versterken van de betekenis van sport voor de samenleving’, maar die functie legt hij per 1 januari neer. Voor een oude liefde in nood kan hij zijn agenda mogelijk een paar maanden eerder schoonvegen.

Moet Ajax Van Praag binnenhalen?

  • Ja, goed idee.
  • Nee, zou ik niet doen.
538+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:28
3+
‘Sensationele ‘terugkeer’ Erik ten Hag’
19:48
196+
‘Nieuwe trainer Ajax bekend’
19:34
193+
‘Feyenoord krijgt jackpot voor Slot en co’
19:28
120+
‘Ajax verkoopt volgende miskoop’
19:15
306+
‘Stunt in EK-selectie Oranje’
18:49
28+
Bakayoko over ploeggenoot: “Hij heeft niet veel gespeeld, maar echt bizar”
18:35
70+
Rensch gaat in op vraagstuk wie volgende Ajax-trainer wordt
18:20
54+
Hancko: “Op zijn leeftijd had ik twee gebroken benen, kijk waar ik nu sta”
18:04
103+
Hélène Hendriks slaat mea culpa: “Die vertrouw ik nu nooit meer”
17:50
55+
Lof voor Eredivisie-uitblinker die op lijstje PSV staat: “Smullen”
17:36
288+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
17:22
515+
Veerman gaat in op vraag of hij volgend seizoen nog bij PSV speelt
17:09
41+
Milan van Dongen onthult van welke tafelgast hij enorm genoot
16:45
91+
Liverpool-legende waarschuwt Slot: “Hij moet het vertrouwen winnen”
16:33
40+
Tottenham Hotspur-transformatie op komst
16:07
47+
Justin Kluivert is ‘ready’ voor Oranje
15:46
774+
‘Van Bommel naar Eredivisie’
15:26
1492+
‘Dusan Tadic regelt Ajax-transfer’
15:17
1698+
‘Feyenoord-drama Gravenberch’
14:50
813+
Sturing ontroerd door actie NEC, Vitesse-spelers doen zelf offer
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie