‘Het verhaal van Derksen is nog niet eens het ergst’

Foto: ‘Het verhaal van Derksen is nog niet eens het ergst’

Jolanda Gerritsen, directeur zorg van Arosa – een bedrijf dat mensen begeleid na ervaringen met seksueel misbruik -, vindt de uitspraken die Johan Derksen over het ‘kaarsincident’ deed in het inmiddels opgedoekte Vandaag Inside erg kwalijk.

Gevraagd naar wat het weglachen van de anekdote doet met andere slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag, vertelt Gerritsen aan RTV Rijnmond: “Mensen worden er niet blij van. Het kan meerdere emoties losmaken bij slachtoffers, zoals herbeleving. Maar ook gevoelens zoals schaamte, je niet serieus genomen voelen en je afvragen: ligt het dan aan mij?” Het verhaal an sich is nog niet eens hetgeen wat Gerritsen het meest frustreerde. “Het feit dat de gespreksleider evenals de twee andere tafelgenoten niet ingrepen, dat is misschien nog wel het ergste.”

‘Uit de hand gelopen kleedkamerpraat’

Simone Driessen, mediawetenschapper aan de Erasmus Universiteit, weet dat Vandaag Inside ‘gebaseerd is op kleedkamerpraat’. “Zo is het opgezet. Kijkers vinden het goede televisie. Dat maakt het commercieel interessant.”

Eerder was er ook al eens ophef over het belachelijk maken van transgenders, en over de racismezaak jegens Akwasi. “Het zijn geen uitzendingen meer, het is een evenement”, merkt Driessen. “Mensen kijken omdat ze er onderdeel van willen zijn.” Bij zulke incidenten volgt een tweedeling, legt de mediawetenschapper tot slot uit: “De mensen die vinden dat hij een grapje maakte dat past in de sfeer versus de stillere groep die het wel erg vindt.”

TIP: Pak €250 bonus door via Circus op voetbal te gokken!

Eens met deze dames?

  • Ja
  • Nee
208+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie