‘KNVB op het matje geroepen na Van Gaal-uitspraken’

Foto: ‘KNVB op het matje geroepen na Van Gaal-uitspraken’

Louis van Gaal nam tijdens de afgelopen interlandperiode geen blad voor zijn mond als het ging over de toewijzing over het WK in Qatar. De bonscoach van het Nederlands elftal, dat later dit jaar naar de oliestaat afreist voor de mondiale eindronde, vond het ‘belachelijk’ dat het toernooi werd toegewezen aan het pluissant rijke staatje in de Perzische golf. Zowel de FIFA als de voetbalbond van Qatar namen daarna contact op met de KNVB.

KNVB-directeur Gijs de Jong gaat tekst en uitleg geven bij de woorden van de bondscoach, zo schrijft het Algemeen Dagblad. De Jong is in Doha voor de loting van de groepsronde van het WK (aanstaande vrijdag, red.). Volgens de directeur is er geen nood aan de man. “We gaan gewoon een kopje thee drinken.”

KNVB

Dat de KNVB-directeur gaat babbelen, is niets vreemds aan. De Jong: “We gaan eigenlijk altijd over alles in gesprek, dus het is eigenlijk niet spannend. We zullen uitleggen dat een scherp debat voeren onderdeel is van de Nederlandse cultuur. Soms met heel uitgesproken standpunten, met open vizier. Dat is onze manier van discussiëren en daar is Louis duidelijk een exponent van.”

Van Gaal liet zich eerder kritisch uit over de keuze voor Qatar als WK-organisator. “We gaan in een land spelen om, hoe zegt de FIFA dat, het voetbal daar te laten ontwikkelen. En dat doe je door een toernooi te organiseren in dat land. Dat is al bullshit”, vond de bondscoach. “Het gaat om geld, commerciële belangen. Dat doet er toe bij de FIFA.”

Van Gaal

Naar aanleiding van die uitspraken kreeg De Jong een belletje van de FIFA én de voetbalbond van Qatar. Daaruit vloeide de aanstaande afspraak in Doha. Van Gaal zou eigenlijk ook afreizen naar Doha, maar mag niet mee wegens de corona-regels. De bondscoach wist dat zijn uitspraken stof lieten opwaaien. “Er is wel wat stennis geweest”, zei Van Gaal afgelopen dinsdag.

Van Gaal geeft toe dat hij afweek van het script, maar of hij er spijt van heeft… “De tactiek was juist om er niet zoveel over te zeggen, omdat dat de Nederlandse houding, en de partijen die het willen oplossen, schaadt. Nu heb ik weer wat gezegd en dan moeten wij weer een briefje schrijven naar de organisatie. Ze moeten mij heel houden, maar ze moeten hen ook heel houden. Dat is politiek, als je begrijpt wat ik bedoel. Nu zeg ik weer veel te veel, maar ik heb wel gelijk.”

Terecht?

  • Ja
  • Nee
225+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie