PSV blundert met Mohamed Ihattaren

Foto: PSV blundert met Mohamed Ihattaren

Amper een jaar geleden was Nederland in de ban van Mohamed Ihattaren. De jonge PSV’er dribbelde zich een weg door de Eredivisie zoals voetbalminnend Nederland in jaren niet had gezien, maar onder Roger Schmidt wil het nog niet lukken voor de 18-jarige aanvallende middenvelder. Met een contract tot 2022 staat de Oranje-international in de dop op een belangrijk punt in zijn carrière. 

In de competitiewedstrijd tussen PSV en FC Twente zagen we eindelijk weer een schim van de oude Mohamed Ihattaren. De 18-jarige aanvallende middenvelder annex buitenspeler kent tot nu een minder seizoen bij de Eindhovense voetbalvereniging. Hoewel de neo-international van het Nederlands Elftal, die nog wacht op zijn debuut voor Oranje maar al wel een aantal keer deel uitmaakte van de selectie van bondscoach Frank de Boer, de afgelopen weken veel in actie kwam en tegen FC Twente zijn team een grote dienst bewees met zijn creatieve vermogen, lijkt zijn toekomst weer richting de bank te bewegen op het moment dat Mario Götze weer wedstrijdfit raakt. Dat moet de 18-jarige technicus toch aan het denken zetten, helemaal met de situatie waarin het supertalent van vorig seizoen op dit moment verkeert. 

Mohamed Ihattaren

Aan het begin van het seizoen werd al snel duidelijk dat Ihattaren niet de perfecte ‘Roger Schmidt-speler’ belichaamt. Waar de Duitse oefenmeester in zijn tactiek vraagt om spelers die gedisciplineerd spelen en zich het snot voor de ogen werken, teert Ihattaren op zijn voetbaltalent en maakte met dat laatste grote indruk bij PSV. Misschien een iets té grote; de Nederlandse Marokkaan werd op jonge leeftijd al naar het eerste elftal gehaald, speelde zich al snel in de basis en groeide uit tot het troetelkind van Eindhoven. 

Ihattaren was een speler die een verkeerde dribbel kon maken, maar op hetzelfde moment niets fout deed. Dat laatste veranderde door de entree van Schmidt. Ihattaren genoot naar eigen zeggen iets te hard van de corona-break tijdens het Nederlandse voetbal en meldde zich met een te hoog vetpercentage (lees: te dik) bij PSV voor de voorbereiding op het huidige voetbaljaar. Daardoor startte Ihattaren met een dubbele achterstand: niet alleen had hij op fysiek vlak wat in te halen, ook maakte hij geen goede eerste indruk bij zijn nieuwe coach. Dat was, zoals Koningin Maxima dat zou zeggen, “een beetje dom”. Ihattaren verscheen daardoor niet vaak op het wedstrijdformulier van de Eindhovenaren en kon pas maanden nadat het seizoen gestart was weer volledig meedraaien bij de Eindhovenaren.Helemaal in het spel wat Schmidt voor ogen heeft, is de fitheid van zijn spelers erg belangrijk. Dat maakt de Duitse oefenmeester al duidelijk met zijn (soms dubieuze) wisselbeleid, maar dat kwam in de situatie van Ihattaren alleen maar sterker naar voren. Schmidt heeft meerdere malen te kennen gegeven dat hij de 18-jarige aanvallende middenvelder aan de bal niets meer kon leren, maar dat zijn voetbalvisie méér was dan doldwaze dribbels maken, assists geven en de bal tegen het net aanschieten. Om dat te onderstrepen, haalde PSV op de slotfase van de (na)zomerse transfermarkt ook nog een stuntaankoop in huis: Mario Götze kwam de gelederen in Eindhoven versterken en gold meteen als één van de belangrijkste concurrenten van Ihattaren. 

Geremde ontwikkeling 

Tot nu toe blijkt de komst van de Duitse oud-wereldkampioen een doorn in het oog voor Ihattaren. De 28-jarige voormalig speler van Borussia Dortmund en Bayern München speelde zich met twee vingers in zijn neus in de basis en lijkt daarmee het lot van Ihattaren te bezegelen. De 18-jarige aanvallende middenvelder kan de afgelopen weken rekenen op een basisplaats, maar dat is vooral omdat Götze net zo lange tijd afwezig is met een blessure. Op het moment dat de Duitser weer wedstrijdfit is, en datzelfde geldt voor Cody Gakpo, dan zal Ihattaren de eerste zijn die weer naar de reservebank verwezen wordt. Dat Ihattaren, ondanks de signalen dat hij zich terugvocht in de pikorde van Schmidt, daarmee geremd wordt in zijn ontwikkeling lijkt niet eens het grootste probleem. 

Hoewel de relatie tussen het (voormalig) troetelkind van Eindhoven en de Duitse manager lange tijd onder discussie stond, lijkt het erop dat het wel goed zit tussen trainer en speler. Het is echter wel de vraag of Ihattaren op de facetten die Schmidt graag ziet (loopvermogen, druk zetten op de juiste momenten en spelers vol instructies stoppen over hoe ze zich voort moeten bewegen op het veld) zich moet willen ontwikkelen. Zijn unieke talent maakt hem een ruwe diamant, maar om deze te laten flonkeren zal hij wel op de juiste manier geslepen moeten worden. Ihattaren is op zijn best als hij achter de spits voetbalt, maar dat komt niet overeen met de voetbalfilosofie die Schmidt aanhoudt. In de huidige situatie blijven er dan twee opties voor Ihattaren over, maar voor beiden zijn de kwaliteiten van Ihattaren maar deels geschikt. Als ‘halve nummer tien’ alias hangende vleugelspeler is zijn bewegingsvrijheid erg beperkt en moet hij, als hij zijn directe tegenstander is gepasseerd, vaak ook nog afrekenen met een inschuivende centrale verdediger of een verdedigende middenvelder, terwijl hij als pure nummer tien op dat moment een steekpass kan geven omdat er ruimte ontstaat doordat hij een mannetje passeert. Daarnaast werd Ihattaren ook ingezet als tweede spits, maar ook daar rendeert de 18-jarige dribbelaar niet optimaal. Dit komt vooral omdat zijn bewegingsvrijheid op die positie wordt beperkt door de mandekking van de centrale verdediger, die over het algemeen fysiek sterker is, en omdat de hangende vleugelspitsen de ruimtes kleiner maken, waardoor Ihattaren vaak ‘vast’ staat. 

Blunders

Dat laatste is met het oog op Ihattarens toekomst van groot belang. De 18-jarige aanvallende middenvelder heeft nog een contract tot de zomer van 2022, waardoor er na dit seizoen een belangrijke beslissing genomen moet worden. Ihattaren heeft al meerdere malen aangegeven dat zijn zaakwaarnemer (Mino Raiola, red.) en PSV in gesprek zijn over het openbreken, verlengen en opwaarderen van het contract van het talent, maar tot nu toe kwam er nog geen witte rook vanuit de schoorsteen van het Phillips Stadion. 

Ihattaren liet zich zelf ook al uit over zijn contractsituatie. “Ik laat het volledig aan mijn zaakwaarnemer”, vertelde hij tegen Voetbal International. “Komen we eruit, dan komen we eruit. Als we geen akkoord bereiken, dan heb ik nog steeds een contract tot 2022.” Dat is een andere toon dan eerder gedane uitspraken, toen Ihattaren verklaarde dat hij PSV voor een recordsom wilde verlaten. Daaruit blijkt dat hij voorlopig tevreden is bij de Eindhovenaren, maar niet ten kosten van alles zijn volgend seizoen aflopende verbintenis wil verlengen. Daar zal de situatie van dit seizoen en de speelstijl van Roger Schmidt mee te maken hebben, maar vooral het toekomstige (speeltijd)plaatje onder de Duitse trainer zal van doorslaggevende waarde zijn. Dat Ihattaren een valse start maakte onder de Duitse trainer, ligt ook voor een deel aan de organisatie bij PSV. Het bleek al langer bekend dat Ihattaren met zijn gewicht kwakkelde en daarin werd hij in zijn vrije periode dus onvoldoende begeleid. Daarnaast blijkt dat, helemaal met het oog op zijn kortlopende contract, het aantal speelminuten dit seizoen én zijn vorm niet de hoogte hebben zoals Ihattaren dat van te voren verwacht had. Het eerst heeft ongetwijfeld met het tweede te maken, maar dat kan wel als gevolg hebben dat Ihattaren zijn verbintenis bij PSV niet gaat verlengen.

Doet hij dat inderdaad niet, dan zit PSV in een lastig parket: de Eindhovenaren móéten hem dan verkopen om nog een transfersom aan hem over te houden. Aangezien de transfersom met een eenjarig contract veel lager uitvalt dan een langdurige verbintenis en dat Ihattaren van zijn actieve carrière het minste seizoen draait, duwen die transfersom alleen maar verder omlaag.

POLL: Ihattaren moet zijn contract bij PSV...

Vandaag 22 September 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Ajax heeft met versterking goud in handen</strong>

Ajax heeft met versterking goud in handen

<div><b>Ajax zette zaterdagavond zijn uitstekende vorm door tegen Cambuur Leeuwarden. De ...

763
<strong>Nederlands elftal heeft ‘Ziyech’ binnen </strong>

Nederlands elftal heeft ‘Ziyech’ binnen

De voorselectie van het Nederlands elftal van Louis van Gaal had twee grote verrassingen. De meeste ...

6830
<strong>Slot bepaalt toekomst Schmidt </strong>

Slot bepaalt toekomst Schmidt

Arne Slot had zondagmiddag een fijnere middag dan PSV-collega Roger Schmidt. De Feyenoord-trainer ...

969
<strong>SoccerNews zoekt (freelance) redacteur</strong>

SoccerNews zoekt (freelance) redacteur

Ter versterking van onze snelle digitale nieuwsvoorziening is SoccerNews.nl, onderdeel van TELINCO, ...

0

Gisteren 21 September 2021

'PSV-dommekracht kan er helemaal niets van'

'PSV-dommekracht kan er helemaal niets van'

PSV verloor op zondagmiddag met maar liefst 0-4 van Feyenoord in het eigen Philips Stadion en ook de ...

373
AS: 'Ajax-miljoenentransfer in winterstop'

AS: 'Ajax-miljoenentransfer in winterstop'

Het had er alle schijn van dat David Neres in de voorbije zomertransferperiode zou vertrekken bij ...

857
'Trauner een stuk beter dan Ramalho'

'Trauner een stuk beter dan Ramalho'

Gernot Trauner en Marcos Senesi houden de boel dit seizoen aardig op slot bij Feyenoord. Willem van ...

389
Johan Derksen voert oorlog tegen 'wappies'

Johan Derksen voert oorlog tegen 'wappies'

Johan Derksen heeft helemaal niets met vaccinweigeraars, zo wordt week in week uit duidelijk bij ...

999
Mazraoui doet onthulling over 'Marokko-oorlog'

Mazraoui doet onthulling over 'Marokko-oorlog'

Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech doen het de laatste tijd uitstekend in de shirts van ...

356
Fred Grim doet oude 'cluppie' RKC pijn

Fred Grim doet oude 'cluppie' RKC pijn

Fred Grim stond vorig seizoen nog voor de groep bij RKC Waalwijk, maar is nu de oefenmeester van ...

52
Manchester City scoort erop los, makkie Liverpool

Manchester City scoort erop los, makkie Liverpool

Er werd op dinsdagavond niet alleen in de Eredivisie gevoetbald, ook in Engeland rolde het balletje ...

25
Politie toont beelden overvallers gezin Zahavi

Politie toont beelden overvallers gezin Zahavi

Het gezin van de Israëlische PSV-spits Eran Zahavi werd in mei het slachtoffer van een bijzonder ...

112
Sjors Ultee: "Ajax is wereldtop"

Sjors Ultee: "Ajax is wereldtop"

Oefenmeester Sjors Ultee was echt niet van plan om met 'zijn' Fortuna Sittard met 0-5 te verliezen ...

393
"Het is voor die jongen een nachtmerrie"

"Het is voor die jongen een nachtmerrie"

Mohammed Kudus transfereerde een jaartje geleden van FC Nordsjaelland naar Ajax, maar de ...

88
Ten Hag maant Overmars tot actie en vreest Raiola niet

Ten Hag maant Overmars tot actie en vreest Raiola niet

Na de 0-5 zege van zijn Ajax op Fortuna Sittard stak coach Erik ten Hag uitgebreid de loftrompet uit ...

418
Ten Hag: "Vergelijk het met op een koord lopen"

Ten Hag: "Vergelijk het met op een koord lopen"

Na afloop van de 0-5 zege op Fortuna Sittard zag trainer Erik ten Hag van Ajax toch nog enkele ...

152
Ontketende Suárez behoedt Atléti voor puntenverlies

Ontketende Suárez behoedt Atléti voor puntenverlies

Atletico Madrid heeft op de valreep kunnen vermijden dat het al voor de derde wedstrijd op rij niet ...

53
Gravenberch kan oren niet geloven na Fortuna-uit

Gravenberch kan oren niet geloven na Fortuna-uit

Ajax staat nu al op 19 goals in de laatste 3 wedstrijden, en 27 in 6 Eredivisieduels. Hallucinante ...

221
Plan viel in duigen: "Ajax een klasse te goed"

Plan viel in duigen: "Ajax een klasse te goed"

Ajax speelde vandaag Fortuna Sittard volledig van de mat; ook captain Ben Rienstra kon daar niets ...

100