Antony overklast Ajax-prestaties Ziyech

Foto: Antony overklast Ajax-prestaties Ziyech

Antony werd aan het begin van dit seizoen door Ajax naar Amsterdam gehaald als opvolger van de naar Chelsea vertrokken Hakim Ziyech. Hoewel de Brazliaanse buitenspeler qua speelstijl niet te vergelijken is met de Marokkaans international, heeft het verlangen naar de Tovenaar van Amsterdam verminderd. Sterker nog: op sommige onderdelen is hij zelfs beter dan de Marokkaans international. 

Antony werd deze zomer dé aanwinst van Ajax. De 20-jarige Braziliaan had de ondankbare taak om de smaakmaker van het Ajax van de vorige seizoenen op te volgen. Hoewel het een onmogelijke opgave is om Hakim Ziyech te doen vergeten in Amsterdam, is het verlangen naar de kunsten van de Marokkaans international de afgelopen tijd een stuk afgenomen. Dat heeft niet in de laatste plaats te maken met de ontwikkeling van Antony, die in zijn eerste weken een enorme impact had op de productiviteit van de Amsterdammers en na een klein dipje in de Eredivisie-topper tegen PSV (2-2, red.) weer in positieve zin opviel. 

Antony

Nadat Antony’s megatransfer deze zomer werd afgerond, vielen mensen over de hoge transfersom die er op tafel gelegd diende te worden om zijn contract bij São Paulo af te kopen. Voor de tweede keer in een paar jaar tijd nam Directeur Spelerszaken Marc Overmars succesvol aan de onderhandelingstafel van de Braziliaanse club plaats. Nadat het Ajax in een eerder stadium lukte om David Neres voor ruim twaalf miljoen los te weken, telde het afgelopen zomer ruim twintig miljoen euro (inclusief bonussen) neer om zich te verzekeren van de diensten van Antony. 

Dat Antony naar Amsterdam vertrok, was echter geen uitgemaakte zaak. De buitenspeler stond al jarenlang te boek als een groot talent en mocht zich, mede door sterke optredens in de Série A en op eindtoernooien met Braziliaanse jeugdploegen, verheugen op interesse van grote Europese ploegen. De Europese Elite sloegen echter niet toe, waardoor Antony niet langer bij hun in beeld was en Ajax de buitenspeler kon oppikken. 


Het eerste wat opviel van de aanvaller was dat hij praktisch geen aanpassingsproblemen kende. De Braziliaan stond eigenlijk vanaf de eerste minuut (in het oefenduel met RKC Waalwijk, red.) aan de basis van de doelpuntenproductie van de Amsterdammers en heeft zich, met hulp van vooral landgenoot Neres, al snel weten te settelen in het Hollandse. Dat leidde ertoe dat Antony vanaf het begin van het seizoen een basisplek veroverde en het vertrouwen van zijn trainer met zeven Eredivisie-doelpunten en net zo veel assists terugbetaalde op het veld. 

Hakim Ziyech

Desalniettemin kwam Antony in de laatste weken voor de winterstop wat minder goed uit de verf, maar dat zijn tot nu toe geen reden tot zorgen. Sterker nog: de jonge buitenspeler heeft ervoor gezorgd dat het verlangen naar Hakim Ziyech, als wiens opvolger Antony naar Amsterdam werd gehaald, de afgelopen maanden is gekelderd. Natuurlijk is het vrijwel onmogelijk om een creatief meesterbrein zoals de Marokkaans international te vergeten, maar Antony deed er in de eerste seizoenshelft alles aan om een goede vervanging te zijn voor de naar Chelsea vertrokken spelmaker. 

De speelstijlen van Ziyech en Antony zijn niet met elkaar te vergelijken. Daardoor gaf Overmars bij Antony’s aankomst ook al aan dat hij niet de opvolger, maar de vervanger zou zijn van de Marokkaans international. Toch zijn er wel aspecten van het Ajax-spel van Ziyech en Antony die elkaar tot nu toe nauwelijks ontlopen. Natuurlijk: waar Ziyech het vooral moest hebben van zijn passing en zijn inzicht, leunt Antony op zijn vlugge voeten en doelgerichtheid, maar toch ontloopt de jonge Brazliaan de statistieken van zijn voorganger niet veel. 


Sterker nog: als je gaat kijken naar het aantal doelpunten per negentig minuten, dan is Antony zelfs de betere. De Braziliaan was in de Eredivisie tot nu toe goed voor 0,8 doelpunten per wedstrijd, terwijl Ziyech vorig seizoen ‘slechts’ de helft van die productie (0,4) verzorgde. Opvallend daarbij is het feit dat de 20-jarige buitenspeler veel minder vaak het vijandige doel onder vuur neemt (2,5 schoten per negentig minuten) dan Ziyech dat deed (3,8). Daarbij schoot Antony niet alleen scherper op doel (60% van zijn schoten was tussen de palen) dan de Marokkaans international (47%), maar deed dat vaker op een positie waar hij kon scoren (29% schot/doelpuntconversie) als je dat vergelijkt met Ziyech (8% conversie). 

Dat verschil (21%) is vooral te herleiden naar de verschillende invulling, en dus speelstijlen, van deze twee spelers. Ziyech probeerde vaak van afstand te schieten, terwijl Antony zich gemakkelijk in de vijandige zestien beent en vanuit daar een doelpunt probeert te maken. “Maar Ziyech gaf veel meer assists”, zou je dan kunnen stellen. Ook dat is gedeeltelijk waar: Ziyech gaf in zijn laatste Eredivisie-seizoen 0,8 assists per wedstrijd (1,1% totale passing), Antony staat op dit moment op 0,7 (1,7% totale passing). Op basis van gecreëerde kansen kan de jonge Braziliaan nog wel wat leren van de Marokkaan: Ziyech zorgde voor 4,4 kansen per negentig minuten (7% van alle passes per wedstrijd) en Antony zorgt voorlopig voor 2,6 kansen per wedstrijd (4,7% totale passes per wedstrijd). 

Ajax

Met de komst van Sébastien Haller wordt Antony wellicht nog gevaarlijker. De Braziliaan maakte naast zijn doldwaze dribbels en neusje voor de goal ook indruk als aangever vanaf de zijkant. Per wedstrijd zorgt Antony ervoor dat 1,9 voorzetten uit open spel bij een medespeler aankomen (ter vergelijking: Ziyech vorig seizoen 0,9) en dat getal kan met een grote, sterke spits zoals Haller zomaar omhoog schieten. Daardoor kan niet alleen het aantal assist en de gecreëerde kansen van Antony meegroeien, maar is het voor de Amsterdammers straks ook gemakkelijker om de druk op de tegenstander te houden en kan Haller de bal uit de lucht plukken, afschermen en terugleggen op een medespeler die aan de rand van de zestien komt inlopen. 


Ondanks zijn sterke start kan Antony zijn club in de tweede helft van dit seizoen nog meer van dienst zijn als hij zijn individuele acties meer gaat uitbuiten. De Braziliaan is enorm snel en combineert met een goede balcontrole en een uitstekende techniek, maar komt op dit moment qua ingezette en geslaagde acties niet boven het gemiddelde van Ziyech uit. Om dat te verbeteren, zal hij het óók beter moeten doen in zijn laatste periode als speler van São Paulo. Hoewel de acties van Antony dit seizoen ruim 60% lukken, zal de frequentie omhoog moeten om écht uit de schaduw van Ziyech te stappen bij Ajax.

Antony kan Ziyech doen vergeten bij Ajax

  • Ja, hij heeft de kwaliteiten
  • Nee, Ziyech is buitencategorie
  • Ja, na dit seizoen
  • Nee, hij is niet goed genoeg
753+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:04
1+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
11+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
16+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
15:16
76+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
15:00
3921+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
14:47
122+
Hofs vreest voor verdwijnen van licentie Vitesse
14:25
150+
Tuchtcommissie KNVB legt Bergwijn schorsing op
14:00
153+
‘Ajax neemt definitief afscheid van Maduro’
13:48
38+
‘AZ richt pijlen op Zweeds international’
13:24
185+
Klopp spreekt zich uit over Liverpool-keuze Slot
13:12
136+
‘Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans’
12:44
374+
Kroes reageert op Ajax-interesse Potter
12:33
186+
Jaap Stam over einde bij Ajax: “Ik was er helemaal klaar mee”
12:29
59+
“Speelstijl van Slot is precies wat ze graag zien op Anfield”
12:12
375+
‘Barcelona-exit voor Frenkie de Jong’
12:00
2467+
‘Vier Eredivisie-clubs op omvallen’
11:45
9203+
‘Dreun voor Steven Berghuis én Noa Lang’
11:30
181+
Slot verklaart Giménez-absentie: “Zondag al ontstaan”
11:15
112+
Bijlow ziet Feyenoord-kentering: “Op conto van Slot”
10:59
655+
‘Belangrijkste Ajax-transfer op komst’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie