Teleurstellende De Vrij krijgt de wind van voren

Foto: Teleurstellende De Vrij krijgt de wind van voren

Stefan de Vrij heeft dit seizoen bepaald nog niet zijn beste vorm te pakken. De centrale verdediger mocht afgelopen voetbaljaar nog de prijs voor beste verdediger uit de Serie A ontvangen, maar krijgt na de zomer vooral kritiek te verwerken over zijn functioneren. De Nederlander hoopt dan ook snel zijn oude vorm weer te hervinden, voordat de negatieve spiraal hem fataal wordt.



Vooropstaand: de matige vorm van De Vrij staat zeker niet op zichzelf, want de prestaties van Internazionale vallen eveneens behoorlijk tegen. Waar de Italianen afgelopen seizoen nog volop meededen voor het landskampioenschap, lijkt het deze competitie nu al klaar te zijn voor de club. Internazionale staat dan wel op de zesde plaats op de ranglijst, maar de prestaties van de afgelopen periode zijn zeker niet hoopgevend. In de afgelopen 7 duels, met de Champions League meegerekend, won de Italiaanse club slechts één wedstrijd. Dat was eind oktober, toen Internazionale met 0-2 won op bezoek bij Genoa.

Schuld

De Italiaanse media wijzen bij de slechte resultaten van de afgelopen weken veelvuldig De Vrij aan als kop van jut. Vooral de afgelopen twee wedstrijden toonde de Nederlander zich niet bepaald een krachtige verdediger die voorop in de strijd gaat, maar was hij in defensief opzicht zeer kwetsbaar. De laatste competitiewedstrijd, thuis tegen Parma, zat De Vrij bij aanvaller Gervinho tweemaal mis, waardoor de speler zijn club zomaar op een 0-2 voorsprong kon zetten. Bij de tweede treffer liet de voetballer de Braziliaan uit zijn rug ontsnappen, waarmee de kritiek op zijn functioneren heviger werd.


Niet alleen tegen Parma, ook dinsdagavond tegen Real Madrid oogde De Vrij onzeker achterin. De Italianen verloren in de uitwedstrijd met 3-2, waarbij de tweede en derde treffer wederom op het conto van de Oranje-international kwam te staan. Het tweede doelpunt viel uit een hoekschop, waarbij zijn directe tegenstander Sergio Ramos eenvoudig van hem wegliep en raak kopte. Vlak voor tijd, toen de stand inmiddels op 2-2 stond, liep De Vrij bovendien te ver naar voren. Bij een counter van Real Madrid moest De Vrij een sprintje naar achteren maken, maar was hij te laat om uiteindelijk het tegendoelpunt te voorkomen.

Hoewel De Vrij op veel kritiek vanuit de media kan rekenen, sprak zijn hoofdtrainer Antonio Conte vooral het vertrouwen uit in het team dat hij momenteel tot zijn beschikking heeft. “Dit is mijn Inter, zowel in positief als in negatief opzicht. Ik weet niet hoeveel teams er tegen Madrid in slagen om dit type voetbal te spelen. We kwamen terug van een 2-0 achterstand, kregen het weer op de rit en hadden kansen om met 3-2 te winnen. De resultaten komen niet overeen met wat de jongens verdienen, maar bewijzen dat details het verschil maken”, vertelde de teleurgestelde oefenmeester na de wedstrijd tegen Real Madrid.

Onzekerheid

Het defensieve probleem van Internazionale komt zeker niet uit de lucht vallen. De Italiaanse topclub beschikte afgelopen seizoen over een solide achterhoede, maar daar is nog weinig van over. Zo vertrok sterkhouder Diego Godín naar Cagliari, terwijl Milan Skriniar door een positieve coronatest in de verdediging miste. Daarom moesten Danilo D’Ambrosio en Aleksandar Kolarov, die normaliter als vleugelverdedigers opereren, samen met De Vrij in de verdediging staan. Logisch ook dat deze spelers zich niet zeker voelen en daardoor meermaals in de fout gaan.


Tegelijkertijd maken de slechte resultaten ook duidelijk dat De Vrij (nog) geen leidersfiguur is. Dat de voetballer geen snoeiharde verdediger is die zijn tegenstanders omver trapt, helpt hem bij deze ook zeker niet. “Ik snap wat ermee wordt bedoeld. Ik heb op dat vlak zeker stappen gezet en zal misschien nog wel meer moeten doen, maar ik zal nooit een klootzak worden”, vertelde hij laatst aan Voetbal International. “Ik ben nooit smerig geweest. Daarom vind ik die uitverkiezing tot beste verdediger van de Serie A heel mooi. Ik heb het allemaal gedaan op míjn eigen manier en precies dat geeft die onderscheiding voor mezelf extra veel waarde.”

De Vrij kon zich de afgelopen jaren, zowel bij Lazio als bij Internationale, dan wel staande houden, maar een minder scherpe De Vrij lijkt het niveau van de voetballer behoorlijk naar beneden te halen. Natuurlijk heeft De Vrij last van de ontbrekende verdedigende steun, maar persoonlijke fouten kan hij daarop volgens de media niet afschuiven. Gervinho die in zijn rug wegloopt en Sergio Ramos die hij bij een hoekschop vrij laat inkoppen: het heeft uiteindelijk weinig met de mensen om zich heen te maken, stellen de kranten. In Italië moet je simpelweg eerst je directe tegenstander uitschakelen, pas dan valt er te praten over de overige factoren.

Oranje

De situatie van De Vrij kan het Nederlands elftal juist in deze tijd niet gebruiken. Het voormalig talent van Feyenoord zat onder Ronald Koeman vrijwel altijd op de bank, aangezien Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt de voorkeur kregen. De verdediger van Liverpool is de komende maanden echter uitgeschakeld vanwege een zware blessure, terwijl De Ligt momenteel langzaam terugkomt van een schouderoperatie. Daarom leek De Vrij ook in november weer op een basisplaats te kunnen rekenen, maar daarbij kan Frank de Boer een mindere De Vrij bepaald niet gebruiken.

Het Nederlands elftal strijdt deze maand voor de laatste kansen om de eindronde van de Nations League te bereiken. Daarvoor moet Oranje allereerst Bosnië Herzegovina aan de kant zetten, waarna het ook Polen over de knie moet leggen. Nederland moet dan ook de nodige risico’s in het spel nemen, waarbij het moet kunnen vertrouwen op de achterhoede. Een belangrijke rol dus voor De Vrij, die in deze wedstrijden vooral rust moet uitstralen. Het is echter de vraag of hij, met de wedstrijden bij Internazionale in het achterhoofd, in staat is om een dergelijke rol bij het Nederlands elftal te vervullen.


De nieuwe bondscoach zal De Vrij de komende Interlands ongetwijfeld selecteren en opstellen, maar het lijkt voorlopig voor De Vrij zijn laatste kans om zichzelf in Oranje te bewijzen. Daardoor zijn alle ogen op hem gericht. Is hij in staat om een onuitwisbare indruk achter te laten, waarmee De Boer niet meer om hem heen kan? Of is De Vrij de vaste pinchhitter die ook de komende jaren een plan B is voor Oranje? Zijn huidige vorm meenemend lijkt het tweede scenario het meest logisch. Maar als De Vrij in staat is om de schroom van zich af te gooien, kan hij Oranje en de Italiaanse media alsnog verrassen.

Kan De Vrij iets aan zijn slechte vorm doen?

  • Ja, hij moet scherper zijn
  • Nee, het komt door de andere verdedigers
34+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie