Transfervrije Wijnaldum kan droomstap maken

Georginio Wijnaldum leek deze zomer op weg naar FC Barcelona, maar de financiële situatie bij de Catalaanse club hield een overgang tegen. De Oranje-ster bleef zijn club Liverpool trouw, maar de vraag is of dat aan het einde van het seizoen, wanneer zijn contract afloopt, nog steeds het geval is. 

Georginio Wijnaldum staat voor één van de lastigste keuzes uit zijn voetballoopbaan.  De 29-jarige middenvelder van Liverpool wees in de zomer van dit jaar het voorstel om zijn in 2021 aflopende contract te verlengen af en zette zijn zinnen op een overgang naar FC Barcelona. Bij de Catalaanse club zou de Oranje-ster weer herenigd zijn met Ronald Koeman, met wie hij succesvol samenwerkte bij het Nederlands elftal. Hoewel Gini voor een relatief lage prijs op te halen was, konden de Catalanen het zich niet veroorloven om naast Sergiño Dest nog een topaankoop te doen. 

Georginio Wijnaldum

Sinds het moment dat Wijnaldum op zestienjarige leeftijd debuteerde als Feyenoorder, leek het al vast te staan dat de middenvelder zou eindigen in top van het voetbal. In tegenstelling tot veel talenten tegenwoordig, koos Wijnaldum voor de geleidelijke weg naar het hoogste podium. Waar er bij zijn doorbraak in Feyenoord 1 al genoeg topclubs op de stoep stonden voor de jonge middenvelder, maakte Wijnaldum via PSV de overstap naar Newcastle United. Sinds het moment dat hij bij de Engelse middenmoter tekende, liet hij zien dat zijn speelstijl uitermate geschikt was voor de Premier League. Zijn techniek, kracht en loopvermogen zorgden er niet voor dat Newcastle United voor de hoogste Engelse voetbalklasse werd behouden, maar voor Wijnaldum was dat een ander verhaal.

Na één seizoen in de hoogste Engelse voetbalklasse had Liverpool genoeg gezien van de middenvelder en nam hem voor 27,5 miljoen euro over van Newcastle United, dat in één seizoen zo'n kleine acht miljoen euro winst maakte op de Nederlandse middenvelder. 

Liverpool

Sinds zijn aankomst op Anfield, mocht Wijnaldum zich basisspeler noemen, maar daar kwam aan het begin van dit seizoen verandering in. Daar is hij zelf ook voor (een deel) debet aan. Liverpool deed hem in het begin van dit seizoen een voorstel om zijn contract te verlengen bij de landskampioen, maar Wijnaldum zette zijn handtekening niet. Kort nadat het nieuws bekend werd, maakte Liverpool bekend dat het Thiago van Bayern München overnam, die op dezelfde positie als Wijnaldum speelt. 

De Oranje-international hoopte destijds Liverpool te verruilen voor Barcelona, maar dat kwam er deze zomer niet van omdat Barça de financiële middelen niet had. De Catalaanse topclub moet door restricties van de Spaanse voetbalbond, die als voorwaarde golden voor staatssteun, twee keer de transfersom verdienen om er één uit te geven. Voor de transfer van Sergiño Dest (minimaal 20 miljoen euro) werden praktisch alle inkomsten uit de transfermarkt gebruikt, waardoor Wijnaldum onbetaalbaar werd. Doordat andere clubs in de zomer geen interesse toonde, bleef Wijnaldum waar hij is. Bij Liverpool hoeft hij echter niet verlegen te liggen om speeltijd: sinds zijn komst in 2016 speelde Wijnaldum 196 wedstrijden voor The Reds. Aangezien Thiago het komende halfjaar nog zal moeten wennen aan het Premier League-tempo en Liverpool ook buiten het verdedigen van de landstitel veel wedstrijden speelt. liggen er tot en met januari genoeg kansen in het verschiet om alsnog veel speelminuten te maken. 

Winterse transfer?

Hoewel Wijnaldum ook dit seizoen op voldoende speelminuten kan rekenen, is het niet ondenkbaar dat Liverpool de 61-voudig international van het Nederlands elftal tijdens de winterse transferperiode (januari) in de uitverkoop zet. Wijnaldums transferwaarde wordt op dit moment op zo’n 40 miljoen euro geschat, maar dat bedrag zal een club niet betalen voor een speler wiens contract nog een halfjaar doorloopt. 

Een winterse transfer is echter wel de enige manier voor Liverpool om nog wat van zijn investering terug te zien. Zoals bekend betaalde The Reds bijna dertig miljoen euro aan Newcastle United en sinds dat moment groeide Wijnaldum met de club richting wereldfaam. Wijnaldum schreef als Liverpool-speler een Champions League en een Engels landskampioenschap achter zijn naam. 

Transfervrij vertrek

Op het moment dat Wijnaldum aan het einde van het seizoen vertrekt, profiteert alleen Wijnaldum van die ontwikkeling. Het is inmiddels een publiek geheim dat FC Barcelona in januari de gesprekken gaat openen om Wijnaldum aan het einde van het seizoen naar Catalonië te halen, maar door de bestuurlijke onrust en de daarbij horende vraagtekens achter de continuïteit van Koeman als coach van de Catalaanse topclub, is die transfer nog lang geen uitgemaakte zaak. Zonder Koeman aan het roer bij Barcelona, is de Spaanse stad wellicht niet het droomoord waar Wijnaldum de laatste beste dagen van zijn carrière wil beleven. Door zijn gegroeide status en aflopend contract liggen er nu meerdere kapers op de kust, zo schrijven internationale media. Onder meer Paris Saint-Germain en Internazionale worden nu ook genoemd als mogelijke bestemming. 

Door de puissant rijke eigenaren van die clubs is het voor Wijnaldum ook mogelijk om een tussentijdse transfer te maken. Het is onbekend hoe Liverpool daar tegenover staat, maar op het moment dat Wijnaldum een transfervrij vertrek prefereert en een tussentijdse overgang naar deze clubs afwijst, kan Liverpool hem buiten het elftal laten en dat is, helemaal met het oog op het aankomende Europees Kampioenschap in de zomer, allerminst ideaal. 

Laatste kans

Wijnaldum mag zich misschien in een luxe-positie bevinden met alle keuzemogelijkheden die hij heeft, maar dat maakt zijn definitieve besluit niet minder belangrijk. De 29-jarige middenvelder heeft nog twee á drie goede jaren in zijn benen, waardoor de keuze van zijn volgende club ook de laatste kans is om zich op het absolute topniveau te tonen. Om daarvoor in aanmerking te komen, heeft hij op dit moment twee opties: of bijtekenen bij Liverpool of een overstap naar FC Barcelona aan het einde van het seizoen. 

Het is daarnaast óók zijn laatste kans om een nieuwe (top)competitie te ontdekken, getuige de interesse van Paris Saint-Germain en Internazionale. Wijnaldum speelde tot nu toe alleen in de Eredivisie, waar hij ook op een latere leeftijd kan terugkeren, en de Premier League. De Ligue 1 staat dan wel niet zo hoog aangeschreven als de Serie A, maar er spelen in beide competities genoeg talentvolle spelers om Wijnaldum van een grote, laatste uitdaging te voorzien.

POLL: Wat zou jij doen als je Wijnaldum was?

Vandaag 04 December 2020

  • teaser
  • compact
<strong>Götze zorgt voor probleem bij PSV</strong>

Götze zorgt voor probleem bij PSV

<div><b>Mario Götze speelde de laatste jaren door vervelende omstandigheden nauwelijks in de ...

467
<strong>Advocaat krijgt verrassende opvolger bij Feyenoord </strong>

Advocaat krijgt verrassende opvolger bij Feyenoord

Dick Advocaat maakte deze week bekend dat hij na het lopende seizoen stopt als clubtrainer. Lang ...

1958
Mourinho hekelt eigen ploeg: 'Het is een feit, maar dat wist ik al'

Mourinho hekelt eigen ploeg: 'Het is een feit, maar dat wist ik al'

Het Tottenham Hotpsur van José Mourinho kwam donderdagavond niet verder dan een 3-3 gelijkspel ...

14
Martins Indi beïnvloedt de scheidsrechter: 'Je weet dat er geen VAR is'

Martins Indi beïnvloedt de scheidsrechter: 'Je weet dat er geen VAR is'

AZ hield Napoli donderdagavond knap op een 1-1 gelijkspel, al had er misschien nog wel meer in ...

36
Felle kritiek op Feyenoord: 'Stoere praat steeds ongepaster'

Felle kritiek op Feyenoord: 'Stoere praat steeds ongepaster'

Feyenoord ging donderdagavond met 0-2 onderuit tegen Dinamo Zagreb, maar toch heeft de ploeg van ...

123
PSV stelt ultimatum na 'trieste en respectloze daad'

PSV stelt ultimatum na 'trieste en respectloze daad'

Een PSV-shirt dat als eerbetoon aan de onlangs overleden voormalig voorzitter Harry van Raaij voor ...

0
Drie uitvallers bij PSV: 'Zij hebben een probleem'

Drie uitvallers bij PSV: 'Zij hebben een probleem'

PSV plaatste zich donderdagavond voor de volgende ronde van de Europa League. Reden genoeg voor een ...

122
Perez is het niet eens met Koopmeiners: 'Nee, man...'

Perez is het niet eens met Koopmeiners: 'Nee, man...'

Teun Koopmeiners was donderdagavond bijzonder streng voor zichzelf. De aanvoerder van AZ had zojuist ...

60
'Feyenoord-toptalenten dreigen over te stappen naar Ajax, AZ, Sparta of PSV'

'Feyenoord-toptalenten dreigen over te stappen naar Ajax, AZ, Sparta of PSV'

Frank Arnesen bevindt zich op glad ijs bij Feyenoord. Dat stelt Valentijn Driessen in zijn column ...

199
PSV-kassa rinkelt dankzij Europa League-succes

PSV-kassa rinkelt dankzij Europa League-succes

Voor het eerst in vijf jaar tijd overwintert PSV weer eens in Europa. De Eindhovenaren stelden ...

259
Gattuso onder de indruk van AZ: 'De ploeg die het Ajax lastig maakte'

Gattuso onder de indruk van AZ: 'De ploeg die het Ajax lastig maakte'

Gennaro Gattuso was na het gelijkspel van Napoli bij AZ (1-1) onder de indruk van de thuisploeg. De ...

116
Suarez test negatief en staat voor rentree bij Atlético

Suarez test negatief en staat voor rentree bij Atlético

Luis Suarez keert vrijdag terug op het trainingsveld bij Atletico Madrid. De Uruguayaanse spits liep ...

7
Felle kritiek op Feyenoord-duo: 'Alles verkeerd'

Felle kritiek op Feyenoord-duo: 'Alles verkeerd'

Feyenoord ging donderdagavond met 0-2 onderuit tegen Dinamo Zagreb. Vanwege de schorsing van Nicolai ...

225
Schmidt deelt 'groot compliment' uit: 'Erg blij mee'

Schmidt deelt 'groot compliment' uit: 'Erg blij mee'

Het PSV van Roger Schmidt plaatste zich donderdagavond voor de volgende ronde van de Europa League. ...

134
'Slot moet ingrijpen bij AZ: op een gegeven moment is het klaar'

'Slot moet ingrijpen bij AZ: op een gegeven moment is het klaar'

AZ had donderdagavond misschien wel kunnen winnen van SSC Napoli, maar Teun Koopmeiners miste een ...

192
Trainer AA Gent meteen na Europa League-nederlaag ontslagen

Trainer AA Gent meteen na Europa League-nederlaag ontslagen

Wim De Decker is niet langer de trainer van AA Gent. Nog geen uur nadat de ploeg in de Europa League ...

38
<strong>Oranje-aanvallers scoren in lastige EL-avond onvoldoendes</strong>

Oranje-aanvallers scoren in lastige EL-avond onvoldoendes

<div><b>Feyenoord opende de Europa League-avond met een kansloze nederlaag tegen Dinamo Kiev, maar ...

77

Gisteren 03 December 2020

"Dan weet je hoe moeilijk het bij ons is..."

"Dan weet je hoe moeilijk het bij ons is..."

Tyrell Malacia moest tegen Dinamo Zagreb (0-2 nederlaag) meteen een hele wedstrijd spelen voor ...

54
Narsingh somber over eigen prestatie: "Gewoon kut"

Narsingh somber over eigen prestatie: "Gewoon kut"

Luciano Narsingh steekt de hand in eigen boezem na de thuisnederlaag tegen Dinamo Zagreb. De ...

78
Malen straalt van oor tot oor: "Hele mooie avond"

Malen straalt van oor tot oor: "Hele mooie avond"

Donyell Malen heeft PSV donderdagavond een 0-1 zege bezorgd op het veld van Granada. Dat bleek ...

96
Verbazing rond Feyenoord: "Een heel dubieus moment"

Verbazing rond Feyenoord: "Een heel dubieus moment"

Feyenoord is ondanks de 0-2 nederlaag tegen Dinamo Zagreb nog niet uitgeschakeld. Winst op ...

160
Feyenoorders halen uit: "Verschrikkelijk irritante man"

Feyenoorders halen uit: "Verschrikkelijk irritante man"

Feyenoord verloor donderdagavond tamelijk roemloos van Dinamo Zagreb (0-2). Genoeg aanleiding voor ...

267
Advocaat: "Sommigen kunnen waarschijnlijk niet beter"

Advocaat: "Sommigen kunnen waarschijnlijk niet beter"

Dick Advocaat baalt als een stekker van de 0-2 nederlaag tegen Dinamo Zagreb. De geroutineerde ...

87
Grote zorgen bij euforisch PSV: "Kapot"

Grote zorgen bij euforisch PSV: "Kapot"

PSV heeft Europese overwintering veilig weten te stellen dankzij een 0-1 overwinning bij Granada. ...

150
'Sinisterra bezorgt Feyenoord-fans hoop: "Of..."

'Sinisterra bezorgt Feyenoord-fans hoop: "Of..."

Er lonkt uitstekend nieuws voor Feyenoord-trainer Dick Advocaat. Luis Sinisterra staat op het punt ...

154
PSV overwintert in Europa dankzij zege in Spanje

PSV overwintert in Europa dankzij zege in Spanje

PSV heeft donderdagavond goede zaken gedaan in de Europa League. De Eindhovenaren boekten op bezoek ...

190
AZ vergeet Napoli voor tweede keer te verslaan

AZ vergeet Napoli voor tweede keer te verslaan

AZ is donderdagavond opnieuw overeind gebleven in een rechtstreeks gevecht met Napoli. Na de 0-1 ...

156
"Emmen kan het niet veroorloven om te degraderen"

"Emmen kan het niet veroorloven om te degraderen"

FC Emmen liet de afgelopen seizoenen een positieve indruk achter in de Eredivisie, maar dit seizoen ...

93
Fans bibberen door 'ontzettend matige' PSV'er: "Wéér"

Fans bibberen door 'ontzettend matige' PSV'er: "Wéér"

Waar de Feyenoord-fans donderdagavond boos waren op de arbitrage, daar zijn de PSV'ers ditmaal blij ...

170
Advocaat: "Dat is het enige positieve aan vanavond"

Advocaat: "Dat is het enige positieve aan vanavond"

Wat Nederlandse clubs maar niet lukt, is na Wolfsberger AC (1-4) ook Dinamo Zagreb gelukt: winnen ...

141
'Ajax oefent druk uit op veelbesproken transfer'

'Ajax oefent druk uit op veelbesproken transfer'

Ajax was dit seizoen sceptisch over de doorgroei van Perr Schuurs, die vooral internationaal een ...

618
Berghuis spreekt zich uit: "Moet je nagaan"

Berghuis spreekt zich uit: "Moet je nagaan"

Steven Berghuis werd donderdagavond bij tijd en wijle moedeloos van Feyenoord. De aanvoerder erkende ...

293