Traoré laat waarde zien, slippertjes van Blind

Ajax kwam dinsdagavond met 0-2 voor, maar in de tweede helft verspeelden de Amsterdammers deze onnodig. Atalanta kwam met twee doelpunten terug tot een gelijke stand, wat uiteindelijk de einduitslag was. Welke spelers vielen op? Wij zetten het op een rij.

André Onana – 7

Atalanta was zowel in de eerste als tweede helft gevaarlijk met snelle counters, waardoor André Onana meer dan ooit nodig was om Ajax op de been te houden. De Kameroense keeper hield zijn elftal in de eerste drie kwartier uitstekend in leven door de schoten van Atalanta allemaal te keren. Hoewel hij bij een hoekschop eenmaal flink mis zat, had hij het geluk dat de bal uiteindelijk niet bij een Italiaanse speler terechtkwam.

Na de theepauze moest hij alsnog twee doelpunten doorlaten. De ervaren sluitpost zag bij de eerste goal een bal via de grond het doel in belanden, wat vrijwel onhoudbaar was. Het tweede doelpunt was een schot dat zo hard in de linkerhoek verdween dat Onana slechts een flits zag. In het vervolg van het duel was Onana zowel belangrijk met een aantal reddingen als met de keuzes in de opbouw.

Noussair Mazraoui – 6

De snelheid van Atalanta over de vleugels zorgde ervoor dat Noussair Mazraoui al aan het begin van het duel een aantal maal gedwongen aan de noodrem moest trekken, wat hem al vroeg in de wedstrijd van de arbiter een gele kaart opleverde. Mazraoui moest zichzelf daardoor in het vervolg van de wedstrijd in de toom houden. Dat ging redelijk, al lukte het de Italianen in de eerste helft een aantal keer gevaarlijk aan de linkerkant eruit te komen.

In aanvallend opzicht liet Mazraoui zich eveneens regelmatig zien. Door de naar binnen spelende David Neres en Antony lag er veel ruimte voor de backs om op te komen, waarvan de Marokkaanse international dankbaar gebruikmaakte. Mazraoui stoomde veelvuldig aan de rechterkant op en probeerde de bal vervolgens in het zestienmetergebied te leggen, maar door de drukte die de Italianen veroorzaakte kwam de bal zelden op de goede plek terecht. Na een uur besloot Ten Hag hem naar de kant te halen.

Perr Schuurs – 5,5

Vanwege zijn fout tijdens de wedstrijd tegen Liverpool wilde Perr Schuurs dinsdagavond zichzelf revancheren. Hoewel de centrale verdediger tegen de Engelse landskampioen een uitstekende wedstrijd speelde en zijn directe tegenstander goed in de toom hield, lukte het Sadio Mané toch eenmaal om langs zijn tegenstander te komen. De voorzet die hij vervolgens afleverde kwam op de voet terecht van Nicolás Tagliafico die de bal ongelukkig op zijn voet kreeg en in eigen goal schoot.

Dát wilde Schuurs in het tweede duel anders doen, wat goed te merken was. De defensieve kracht van de Amsterdammers zat voortdurend fel op zijn tegenstander en dwong de aanvallers van de opponent vaak richting de buitenkant, waardoor zij geen kans hadden de bal voor te leggen dan wel Onana onder vuur te nemen. Bij de twee doelpunten stond Schuurs echter niet helemaal goed, waardoor hij de komende maanden nog voldoende te leren heeft.

Daley Blind – 5

Vooraf aan de wedstrijd liet Daley Blind op de persconferentie weten dat hij zichzelf steeds beter voelt na zijn eerdere hartproblemen. Het vertrouwen bij de ervaren verdediger groeit met de wedstrijden en ook tegen Atalanta leek hij daarin weer een stap vooruit te maken. Blind stuurde vanuit de achterhoede zowel de achterste linie als het middenveld aan. Bovendien maakte hij in verdedigend opzicht voor rust nauwelijks uitglijders, waardoor Atalanta niet vaak gevaarlijk kan worden.

Blind droeg niet alleen in de achterhoede zijn steentje bij aan het sterke Amsterdamse spel, ook in verschillende aanvallen liet de voetballer van zich horen. Met zijn overzicht bediende hij middenvelders Ryan Gravenberch, Davy Klaassen en Dusan Tadic verschillende malen van steekpasses, waardoor Ajax meer ruimte kreeg om te counteren. De twee tegendoelpunten waren Blind echter behoorlijk aan te rekenen, zeker de tweede goal.

Nicolás Tagliafico – 7

De afgelopen weken ontstond vanuit de Nederlandse media regelmatig kritiek op het spel van Nicolás Tagliafico. De Argentijnse linksback oogde een stuk minder scherp dan de voorbije jaren, wat onder meer te zien was in het thuisduel in de Champions League tegen Liverpool. Dat liet de vleugelverdediger zich blijkbaar geen tweede keer zeggen, want tegen Atalanta oogde Tagliafico scherper dan ooit en zagen we weer vlagen van zijn oude vorm.

Al in de eerste helft stoomde Tagliafico regelmatig aan de linkerkant op om een voorzet aan zijn medespelers af te leveren. Het resulteerde zelfs in het eerste doelpunt van Ajax, dat uit een penalty ontstond. De Argentijn gaf de bal hoog voor richting Lassina Traoré, die vervolgens een penalty kreeg toebedeeld. Dusan Tadic mocht aanleggen en de openingstreffer binnenschieten, wat de zege van Ajax inluidde. Ook in het vervolg van het duel leverde Tagliafico de nodige voorzetten af.

Davy Klaassen – 7

Ajax kon tegen Atalanta de ervaring van Davy Klaassen uitstekend gebruiken en dat maakte hij tegen de Italianen waar. De opbouw verliep steevast via de middenvelder, die met zijn opgebouwde kracht de bal goed bij zich kon houden en tegenstanders van zich kon wegzetten. Vervolgens wist hij, bovenal in de tweede helft, vleugelaanvallers Antony en David Neres én centrumspits Lassina Traoré een aantal keer met een steekpass te bedienen.

Klaassen had in het tweede bedrijf eveneens verschillende keren zélf de kans om op doel te schieten, maar de controlerende middenvelder koos dan toch vaak ervoor om de bal richting de zijkant van het speelveld te leggen. Dat bleek niet altijd de juiste keuze te zijn van Klaassen, aangezien Atalanta nadrukkelijk op deze Amsterdamse keuze uit was. In de slotfase leidde hij zijn ploeg krachtig richting het gelijke spel, door enkele tegenaanvallen van de opponent tegen te houden.

Ryan Gravenberch – 7

Waar Ryan Gravenberch in het eerste duel van de Champions League nog moeite had om tegenstand te bieden tegen de middenvelders van Liverpool, speelde hij tegen Atalanta een stuk volwassener. Gravenberch, die in de belangstelling staat van Barcelona en Juventus, liep al in de eerste helft een aantal maal gevaarlijk door het middenveld van Atalanta heen, waardoor een overtalsituatie ontstond in de voorhoede en de aanvallers van Ajax hun loopacties konden maken.

De jongeling was veelvuldig onderdeel van de standaardsituaties van Ajax, al waren die behoorlijk opvallend te noemen. Tadic schoot de bal dan naar Gravenberch die voor zichzelf ruimte probeerde te creëren om voor te geven. Dit lukte echter zelden tot nooit, waardoor Ajax ogenschijnlijk onnodig balverlies leed. Aan het einde van het duel kon Gravenberch nog een keer de trekker overhalen, maar kreeg hij niet de ruimte om de keeper van Atalanta onder vuur te nemen.

Dusan Tadic – 7

Oefenmeester Erik ten Hag besloot Dusan Tadic tegen Atalanta een bijzondere rol te geven. De Servische aanvaller speelde dinsdagvond namelijk als aanvallende middenvelder, achter centrumspits Traoré. Het was een prima zet van Ten Hag, want Tadic bleek over de creativiteit en kwaliteiten te beschikken om het spel van Ajax te verplaatsen. Door de lichamelijke kracht van Tadic bleek hij bovendien in staat om de bal tegen de sterke middenvelders van Atalanta bij zich te houden.

Toen de Amsterdammers in de eerste helft een penalty mee kregen, was er weinig twijfel dat Tadic de strafschop zou nemen. De voetballer liet zijn teamgenoten niet in de steek en schoot Ajax op voorsprong. De creatieveling had echter meer mogelijkheden om de score voor Ajax verder uit te breiden, maar de pogingen van Tadic bereikte het doel niet. Aan het einde van het duel liet Tadic nog van zich spreken door het duel professioneel uit te spelen.

Antony – 6

Hij keek afgelopen week er al naar uit om zijn eerste minuten in de Champions League te maken, maar het duel tegen Liverpool moest Antony nog aan zich voorbij laten gaan. Dinsdagavond vond zijn debuut in de wedstrijd tegen Atalanta alsnog plaats. De Braziliaan maakte, in tegenstelling tot wat we in de competitie van hem zagen, een twijfelachtige indruk in zijn acties en was in de eerste helft niet vaak in staat om zijn directe tegenstander te passeren.

Na de rust speelde Antony al wat beter, maar desondanks stichtte hij voor zijn doen te weinig gevaar op de vleugels. Een kwartier voor tijd ging hij aan de rechterkant een keer buitenom en punterde hij de bal richting het doel van Atalanta. De Italiaanse sluitpost hield de bal tegen en gaf daarmee een corner weg. In de blessuretijd moest Antony het veld verlaten door een felle tackel.

Lassina Traoré – 8

Nederlandse media verwachtten dat Ten Hag tegen Atalanta weer zou kiezen voor Tadic als centrumspits, maar niets was minder waar. Lassina Traoré, die tegen VVV-Venlo maar liefst vijf doelpunten maakte, kreeg van de oefenmeester opnieuw het vertrouwen in het centrum van de aanval en stelde de trainer bepaald niet teleur. De aanvaller was voortdurend aanspeelbaar voor zijn ploeggenoten en hield zijn tegenstanders de gehele wedstrijd bezig met zijn loopacties.

Aangezien Atalanta zoals verwacht veel druk zette in de Amsterdamse opbouw, gaf Traoré voor Ajax een plan B. Wanneer het namelijk niet lukte om de middenvelders te bereiken, dan kozen Onana, Schuurs en Blind er vaak voor om een lange bal richting Traoré te spelen. Hij hield de bal dan goed bij zich, met zijn directe tegenstander in zijn rug, waarna het gehele elftal kon bijsluiten. Bovendien maakte hij de tweede treffer van Ajax, waardoor hij ook weer zijn doelpunt meepikte.

David Neres – 6

Ten Hag koos tegen Atalanta voor het eerst voor volledig Braziliaanse vleugels. Dat kwam ongetwijfeld door het sterke spel dat David Neres afgelopen week op de mat legde. Ook tegen de Italianen durfde Neres zijn directe tegenstander keer op keer op te zoeken en zo ruimte te creëren voor zijn ploeggenoten. Neres kwam er bovendien een aantal keer gevaarlijk langs, waarna hij met voorzetten zijn medespelers in stelling kon brengen.

Na rust leek Neres echter veel van zijn energie te hebben ingeleverd, want de Braziliaan kwam nauwelijks meer vooruit. Waar hij in de eerste helft in staat was om de achterhoede van Atalanta alsmaar op te jagen, was dat in de tweede helft een stuk minder het geval. Hij liep vaker achteruit en was daarom niet scherp tijdens Amsterdamse counters. Ten Hag besloot hem na ruim een uur dan ook af te wisselen voor Quincy Promes, waarmee het gevaar terugkeerde.