Traoré laat waarde zien, slippertjes van Blind

Foto: Traoré laat waarde zien, slippertjes van Blind

Ajax kwam dinsdagavond met 0-2 voor, maar in de tweede helft verspeelden de Amsterdammers deze onnodig. Atalanta kwam met twee doelpunten terug tot een gelijke stand, wat uiteindelijk de einduitslag was. Welke spelers vielen op? Wij zetten het op een rij.

André Onana - 7

Atalanta was zowel in de eerste als tweede helft gevaarlijk met snelle counters, waardoor André Onana meer dan ooit nodig was om Ajax op de been te houden. De Kameroense keeper hield zijn elftal in de eerste drie kwartier uitstekend in leven door de schoten van Atalanta allemaal te keren. Hoewel hij bij een hoekschop eenmaal flink mis zat, had hij het geluk dat de bal uiteindelijk niet bij een Italiaanse speler terechtkwam.

Na de theepauze moest hij alsnog twee doelpunten doorlaten. De ervaren sluitpost zag bij de eerste goal een bal via de grond het doel in belanden, wat vrijwel onhoudbaar was. Het tweede doelpunt was een schot dat zo hard in de linkerhoek verdween dat Onana slechts een flits zag. In het vervolg van het duel was Onana zowel belangrijk met een aantal reddingen als met de keuzes in de opbouw.

Noussair Mazraoui - 6

De snelheid van Atalanta over de vleugels zorgde ervoor dat Noussair Mazraoui al aan het begin van het duel een aantal maal gedwongen aan de noodrem moest trekken, wat hem al vroeg in de wedstrijd van de arbiter een gele kaart opleverde. Mazraoui moest zichzelf daardoor in het vervolg van de wedstrijd in de toom houden. Dat ging redelijk, al lukte het de Italianen in de eerste helft een aantal keer gevaarlijk aan de linkerkant eruit te komen.

In aanvallend opzicht liet Mazraoui zich eveneens regelmatig zien. Door de naar binnen spelende David Neres en Antony lag er veel ruimte voor de backs om op te komen, waarvan de Marokkaanse international dankbaar gebruikmaakte. Mazraoui stoomde veelvuldig aan de rechterkant op en probeerde de bal vervolgens in het zestienmetergebied te leggen, maar door de drukte die de Italianen veroorzaakte kwam de bal zelden op de goede plek terecht. Na een uur besloot Ten Hag hem naar de kant te halen.

Perr Schuurs - 5,5

Vanwege zijn fout tijdens de wedstrijd tegen Liverpool wilde Perr Schuurs dinsdagavond zichzelf revancheren. Hoewel de centrale verdediger tegen de Engelse landskampioen een uitstekende wedstrijd speelde en zijn directe tegenstander goed in de toom hield, lukte het Sadio Mané toch eenmaal om langs zijn tegenstander te komen. De voorzet die hij vervolgens afleverde kwam op de voet terecht van Nicolás Tagliafico die de bal ongelukkig op zijn voet kreeg en in eigen goal schoot.Dát wilde Schuurs in het tweede duel anders doen, wat goed te merken was. De defensieve kracht van de Amsterdammers zat voortdurend fel op zijn tegenstander en dwong de aanvallers van de opponent vaak richting de buitenkant, waardoor zij geen kans hadden de bal voor te leggen dan wel Onana onder vuur te nemen. Bij de twee doelpunten stond Schuurs echter niet helemaal goed, waardoor hij de komende maanden nog voldoende te leren heeft.Daley Blind - 5

Vooraf aan de wedstrijd liet Daley Blind op de persconferentie weten dat hij zichzelf steeds beter voelt na zijn eerdere hartproblemen. Het vertrouwen bij de ervaren verdediger groeit met de wedstrijden en ook tegen Atalanta leek hij daarin weer een stap vooruit te maken. Blind stuurde vanuit de achterhoede zowel de achterste linie als het middenveld aan. Bovendien maakte hij in verdedigend opzicht voor rust nauwelijks uitglijders, waardoor Atalanta niet vaak gevaarlijk kan worden.Blind droeg niet alleen in de achterhoede zijn steentje bij aan het sterke Amsterdamse spel, ook in verschillende aanvallen liet de voetballer van zich horen. Met zijn overzicht bediende hij middenvelders Ryan Gravenberch, Davy Klaassen en Dusan Tadic verschillende malen van steekpasses, waardoor Ajax meer ruimte kreeg om te counteren. De twee tegendoelpunten waren Blind echter behoorlijk aan te rekenen, zeker de tweede goal. 

Nicolás Tagliafico - 7

De afgelopen weken ontstond vanuit de Nederlandse media regelmatig kritiek op het spel van Nicolás Tagliafico. De Argentijnse linksback oogde een stuk minder scherp dan de voorbije jaren, wat onder meer te zien was in het thuisduel in de Champions League tegen Liverpool. Dat liet de vleugelverdediger zich blijkbaar geen tweede keer zeggen, want tegen Atalanta oogde Tagliafico scherper dan ooit en zagen we weer vlagen van zijn oude vorm.

Al in de eerste helft stoomde Tagliafico regelmatig aan de linkerkant op om een voorzet aan zijn medespelers af te leveren. Het resulteerde zelfs in het eerste doelpunt van Ajax, dat uit een penalty ontstond. De Argentijn gaf de bal hoog voor richting Lassina Traoré, die vervolgens een penalty kreeg toebedeeld. Dusan Tadic mocht aanleggen en de openingstreffer binnenschieten, wat de zege van Ajax inluidde. Ook in het vervolg van het duel leverde Tagliafico de nodige voorzetten af.

Davy Klaassen - 7

Ajax kon tegen Atalanta de ervaring van Davy Klaassen uitstekend gebruiken en dat maakte hij tegen de Italianen waar. De opbouw verliep steevast via de middenvelder, die met zijn opgebouwde kracht de bal goed bij zich kon houden en tegenstanders van zich kon wegzetten. Vervolgens wist hij, bovenal in de tweede helft, vleugelaanvallers Antony en David Neres én centrumspits Lassina Traoré een aantal keer met een steekpass te bedienen. 

Klaassen had in het tweede bedrijf eveneens verschillende keren zélf de kans om op doel te schieten, maar de controlerende middenvelder koos dan toch vaak ervoor om de bal richting de zijkant van het speelveld te leggen. Dat bleek niet altijd de juiste keuze te zijn van Klaassen, aangezien Atalanta nadrukkelijk op deze Amsterdamse keuze uit was. In de slotfase leidde hij zijn ploeg krachtig richting het gelijke spel, door enkele tegenaanvallen van de opponent tegen te houden.Ryan Gravenberch - 7

Waar Ryan Gravenberch in het eerste duel van de Champions League nog moeite had om tegenstand te bieden tegen de middenvelders van Liverpool, speelde hij tegen Atalanta een stuk volwassener. Gravenberch, die in de belangstelling staat van Barcelona en Juventus, liep al in de eerste helft een aantal maal gevaarlijk door het middenveld van Atalanta heen, waardoor een overtalsituatie ontstond in de voorhoede en de aanvallers van Ajax hun loopacties konden maken.De jongeling was veelvuldig onderdeel van de standaardsituaties van Ajax, al waren die behoorlijk opvallend te noemen. Tadic schoot de bal dan naar Gravenberch die voor zichzelf ruimte probeerde te creëren om voor te geven. Dit lukte echter zelden tot nooit, waardoor Ajax ogenschijnlijk onnodig balverlies leed. Aan het einde van het duel kon Gravenberch nog een keer de trekker overhalen, maar kreeg hij niet de ruimte om de keeper van Atalanta onder vuur te nemen.

Dusan Tadic - 7

Oefenmeester Erik ten Hag besloot Dusan Tadic tegen Atalanta een bijzondere rol te geven. De Servische aanvaller speelde dinsdagvond namelijk als aanvallende middenvelder, achter centrumspits Traoré. Het was een prima zet van Ten Hag, want Tadic bleek over de creativiteit en kwaliteiten te beschikken om het spel van Ajax te verplaatsen. Door de lichamelijke kracht van Tadic bleek hij bovendien in staat om de bal tegen de sterke middenvelders van Atalanta bij zich te houden.Toen de Amsterdammers in de eerste helft een penalty mee kregen, was er weinig twijfel dat Tadic de strafschop zou nemen. De voetballer liet zijn teamgenoten niet in de steek en schoot Ajax op voorsprong. De creatieveling had echter meer mogelijkheden om de score voor Ajax verder uit te breiden, maar de pogingen van Tadic bereikte het doel niet. Aan het einde van het duel liet Tadic nog van zich spreken door het duel professioneel uit te spelen.

Antony - 6

Hij keek afgelopen week er al naar uit om zijn eerste minuten in de Champions League te maken, maar het duel tegen Liverpool moest Antony nog aan zich voorbij laten gaan. Dinsdagavond vond zijn debuut in de wedstrijd tegen Atalanta alsnog plaats. De Braziliaan maakte, in tegenstelling tot wat we in de competitie van hem zagen, een twijfelachtige indruk in zijn acties en was in de eerste helft niet vaak in staat om zijn directe tegenstander te passeren.Na de rust speelde Antony al wat beter, maar desondanks stichtte hij voor zijn doen te weinig gevaar op de vleugels. Een kwartier voor tijd ging hij aan de rechterkant een keer buitenom en punterde hij de bal richting het doel van Atalanta. De Italiaanse sluitpost hield de bal tegen en gaf daarmee een corner weg. In de blessuretijd moest Antony het veld verlaten door een felle tackel. 

Lassina Traoré - 8

Nederlandse media verwachtten dat Ten Hag tegen Atalanta weer zou kiezen voor Tadic als centrumspits, maar niets was minder waar. Lassina Traoré, die tegen VVV-Venlo maar liefst vijf doelpunten maakte, kreeg van de oefenmeester opnieuw het vertrouwen in het centrum van de aanval en stelde de trainer bepaald niet teleur. De aanvaller was voortdurend aanspeelbaar voor zijn ploeggenoten en hield zijn tegenstanders de gehele wedstrijd bezig met zijn loopacties.Aangezien Atalanta zoals verwacht veel druk zette in de Amsterdamse opbouw, gaf Traoré voor Ajax een plan B. Wanneer het namelijk niet lukte om de middenvelders te bereiken, dan kozen Onana, Schuurs en Blind er vaak voor om een lange bal richting Traoré te spelen. Hij hield de bal dan goed bij zich, met zijn directe tegenstander in zijn rug, waarna het gehele elftal kon bijsluiten. Bovendien maakte hij de tweede treffer van Ajax, waardoor hij ook weer zijn doelpunt meepikte.

David Neres - 6

Ten Hag koos tegen Atalanta voor het eerst voor volledig Braziliaanse vleugels. Dat kwam ongetwijfeld door het sterke spel dat David Neres afgelopen week op de mat legde. Ook tegen de Italianen durfde Neres zijn directe tegenstander keer op keer op te zoeken en zo ruimte te creëren voor zijn ploeggenoten. Neres kwam er bovendien een aantal keer gevaarlijk langs, waarna hij met voorzetten zijn medespelers in stelling kon brengen.

Na rust leek Neres echter veel van zijn energie te hebben ingeleverd, want de Braziliaan kwam nauwelijks meer vooruit. Waar hij in de eerste helft in staat was om de achterhoede van Atalanta alsmaar op te jagen, was dat in de tweede helft een stuk minder het geval. Hij liep vaker achteruit en was daarom niet scherp tijdens Amsterdamse counters. Ten Hag besloot hem na ruim een uur dan ook af te wisselen voor Quincy Promes, waarmee het gevaar terugkeerde.

POLL: Speelde Ajax verdient gelijk?

Vandaag 26 Januari 2021

  • teaser
  • compact
<strong>MERCATO LIVE: Frenkie de Jong-transfer, Jörgensen-vervanger</strong>

MERCATO LIVE: Frenkie de Jong-transfer, Jörgensen-vervanger

Het coronavirus houdt de wereld nog steeds in zijn greep, maar... the show must go on: het is tijd ...

175
<strong>Ziyech slachtoffer van Duits één-tweetje</strong>

Ziyech slachtoffer van Duits één-tweetje

Hakim Ziyech werd vanmorgen wakker met het nieuws dat zijn club Chelsea hoofdtrainer Frank Lampard ...

460
<strong>Winterslaap 'De Beer' goud waard voor Feyenoord </strong>

Winterslaap 'De Beer' goud waard voor Feyenoord

Het lijkt in eerste opzicht nog niet op een gelukkig huwelijk: Lucas Pratto moest Feyenoord in de ...

704
Willem II ontslaat trainer Adrie Koster

Willem II ontslaat trainer Adrie Koster

Willem II heeft zijn trainer Adrie Koster ontslagen. De Tilburgers waren vorig seizoen dé ...

28
'Feyenoord krijgt nieuwe spits in schoot geworpen'

'Feyenoord krijgt nieuwe spits in schoot geworpen'

Vertrek Nicolai Jörgensen ergens in de aankomende dagen bij Feyenoord, dan zou dat geen verrassing ...

186
Mourinho verdrietig: "Frank is niet alleen een collega"

Mourinho verdrietig: "Frank is niet alleen een collega"

Chelsea besloot gisteren om zijn oefenmeester Frank Lampard op straat te zetten. José Mourinho, die ...

19
Kieft: "Zet hem bij Atlético Madrid neer en hij speelt niet"

Kieft: "Zet hem bij Atlético Madrid neer en hij speelt niet"

De beide AZ-pareltjes Calvin Stengs en Myron Boadu hebben het dit seizoen behoorlijk moeilijk. Tegen ...

64
'Verliespartij Feyenoord tegen AZ door Klassieker'

'Verliespartij Feyenoord tegen AZ door Klassieker'

Feyenoord verloor op zondag met 2-3 van AZ, waar de Rotterdammers eerder nog uitstekend speelden in ...

107
'PSG moet niet proberen om ons te destabiliseren'

'PSG moet niet proberen om ons te destabiliseren'

Technisch directeur Leonardo van Paris Saint-Germain gaf onlangs aan geïnteresseerd te zijn in de ...

32
'Barcelona choqueert en verkoopt Frenkie de Jong'

'Barcelona choqueert en verkoopt Frenkie de Jong'

Gisteren werd bekend dat FC Barcelona met een schuld van maar liefst 1 miljard euro kampt en het is ...

1840
Van der Vaart kraakt 'supertalent': 'Haalt Ajax 1 niet'

Van der Vaart kraakt 'supertalent': 'Haalt Ajax 1 niet'

In de voorbije jaren konden we meermaals lezen dat Naci Ünüvar als een soort verlosser werd gezien ...

345
Hans Kraay: 'Hij kan zo naar AZ of PSV'

Hans Kraay: 'Hij kan zo naar AZ of PSV'

Micky van de Ven maakt dit seizoen behoorlijk veel indruk in de Keuken Kampioen Divisie bij FC ...

102
"Ik vraag me af of Tuchel de juiste man is om hiermee verder te gaan"

"Ik vraag me af of Tuchel de juiste man is om hiermee verder te gaan"

Chelsea besloot gisteren om afscheid te nemen van oefenmeester Frank Lampard, en het is een publiek ...

33
VIDEO: Pepe (37) gaat ploeggenoot te lijf

VIDEO: Pepe (37) gaat ploeggenoot te lijf

Wijsheid komt met de jaren, maar bij Pepe is dat anders. De Portugese centrumverdediger is toch al ...

97
'Ten Hag ziet transfer totáál niet zitten'

'Ten Hag ziet transfer totáál niet zitten'

Het is inmiddels wel algemeen bekend dat er iets gaande is tussen Quincy Promes en zijn voormalige ...

358
AS: Kylian Mbappé kiest voor Real Madrid

AS: Kylian Mbappé kiest voor Real Madrid

Volgens het Spaanse dagblad<i> AS</i> heeft Kylian Mbappé een beslissing genomen over zijn ...

105
'Last-minute stunt kost Ajax krankzinnig bedrag'

'Last-minute stunt kost Ajax krankzinnig bedrag'

De transfermarkt is nog maar eventjes open, maar misschien krijgt Ajax de mogelijkheid om een nieuwe ...

1091
'Noa Lang is de beste speler van de competitie'

'Noa Lang is de beste speler van de competitie'

Noa Lang blijft maar geweldig presteren voor Club Brugge in de Jupiler Pro League en bij onze ...

91

Gisteren 25 Januari 2021

'PEC haalt wéér aanvaller en troeft Groningen af'

'PEC haalt wéér aanvaller en troeft Groningen af'

PEC Zwolle gaat Manuel Benson toevoegen aan de selectie. Na Virgil Misidjan en Thomas Buitink is de ...

157
"Magie tussen de spelers en Ten Hag op een laag niveau"

"Magie tussen de spelers en Ten Hag op een laag niveau"

Erik ten Hag gaat met Ajax aan kop in de Eredivisie, is ondanks pittige lotingen kwartfinalist in de ...

334
Europa hoogst haalbare voor Feyenoord: "Pappen en nathouden"

Europa hoogst haalbare voor Feyenoord: "Pappen en nathouden"

Valentijn Driessen zag Feyenoord zondag met 2-3 verliezen van AZ. Volgens Valentijn Driessen ziet ...

101
'Transfer Jörgensen naar Engeland klapt'

'Transfer Jörgensen naar Engeland klapt'

Feyenoord-spits Nicolai Jörgensen lijkt in ieder geval niet naar West Bromwich Albion te verhuizen. ...

354
Reza reageert op mogelijke Heerenveen-hereniging

Reza reageert op mogelijke Heerenveen-hereniging

Reza Ghoochannejhad maakte vrijdagavond als invaller een hattrick bij PEC Zwolle, maar dolgelukkig ...

238
"Daarom is het transferresultaat van Feyenoord zo slecht"

"Daarom is het transferresultaat van Feyenoord zo slecht"

AZ heeft zondag een flinke tik uitgedeeld aan het adres van Feyenoord. De Alkmaarders wonnen met 2-3 ...

174
NEC en Go Ahead doen goede zaken in 'KKD'

NEC en Go Ahead doen goede zaken in 'KKD'

NEC heeft maandagavond drie punten bijgeschreven in de Keuken Kampioen Divisie. De formatie uit ...

69
'Slot stuit nu al op groot Feyenoord-probleem'

'Slot stuit nu al op groot Feyenoord-probleem'

Arne Slot zwaait volgend seizoen de scepter bij Feyenoord. De oefenmeester heeft hoge verwachtingen ...

250
Lof en kritiek voor Schmidt: "Dat was hij heel even kwijt"

Lof en kritiek voor Schmidt: "Dat was hij heel even kwijt"

Roger Schmidt is de laatste weken een paar keer in opspraak geraakt door zijn houding. De ...

183
Kieft wijst probleem Haller aan: "Helemaal niet fit"

Kieft wijst probleem Haller aan: "Helemaal niet fit"

Sébastien Haller heeft de hoge verwachtingen nog niet waar kunnen maken bij Ajax. Zijn start was ...

288
"Bij een andere club komt Stengs nooit aan spelen toe"

"Bij een andere club komt Stengs nooit aan spelen toe"

AZ won zondag met 2-3 van Feyenoord, maar niet iedere speler van de Alkmaarders kan rekenen op ...

86
'Quincy Promes zorgt voor verbazing met actie'

'Quincy Promes zorgt voor verbazing met actie'

Quincy Promes lijkt er alles aan te doen om deze winter afscheid te nemen van Ajax. Zelfs de op ...

1106
'Advocaat valt ondanks camera's uit tegen Petrovic'

'Advocaat valt ondanks camera's uit tegen Petrovic'

Aan het begin van het seizoen werd bekend dat Disney aan een serie omtrent Feyenoord werkt. Volgens ...

354
Lampard reageert voor het eerst op Chelsea-congé

Lampard reageert voor het eerst op Chelsea-congé

Frank Lampard is maandag op straat gezet door Chelsea. De 42-jarige Engelsman betreurt het feit dat ...

155
'Laporta heeft groot nieuws voor Frenkie de Jong'

'Laporta heeft groot nieuws voor Frenkie de Jong'

FC Barcelona kampt met gigantische problemen in financieel opzicht. Joan Laporta hoopt in maart ...

563