Liverpoliaans AZ profiteert van corona-perikelen

Foto: Liverpoliaans AZ profiteert van corona-perikelen

AZ Alkmaar miste in de Europa League-wedstrijd met Napoli maar liefst 13 spelers, maar kon zich na negentig minuten voetbal alsnog de winnaar noemen. De stunt van de ploeg van Arne Slot had veel weg van de manier waarop Liverpool won van Ajax in de Champions League. Slot overklaste daarmee niet alleen Napoli-trainer Gennaro Gattuso, maar ook Ajax-trainer Erik ten Hag. 

De voorbeschouwing op het Europa League-duel tussen Napoli en AZ ging vooral over de gemiste spelers aan de kant van de thuisploeg. Maar liefst 13 spelers, waar onder eerste spits Myron Boadu en tweede spits Ferdy Druijf, legden een positieve corona-test af en bleven achter in Alkmaar. Oók met Boadu in de spits zouden de Alkmaarders een moeilijke (lees: kansloze) avond tegemoet gaan in Napels, maar niets bleek minder waar. 

Omgekeerde wereld

Voor de ploeg uit Alkmaar was de wedstrijd een soort omgekeerde realiteit. Waar Arne Slot zijn ploeg in de Eredivisie graag vooruit ziet voetballen, werd tegen Napoli de tactiek van de tegenstander gekozen: inzakken en wachten op een kansje. 

De rol van gelegenheidsspits Dani de Wit was daarin van groot belang. De oud-Ajacied maakte zijn opwachting als een valse nummer negen, waardoor hij tussen de laatste linie van het middenveld en de centrale defensie kwam te spelen wanneer AZ in balbezit was. 


Op het moment dat Napoli in de aanval was, liep de middenvelder ook zonder problemen rond de eigen zestien om ervoor te zorgen dat de Italiaanse favoriet niet gevaarlijk kon worden. Dat leverde niet alleen een handjevol kansen voor de Napolitano op, maar vooral veel verwarring in de laatste lijn van de defensie. 

Liverpoliaans

Napoli was desalniettemin de ploeg die het meest aanspraak maakte op de drie punten, al was dat van te voren al te stellen. De Italiaanse topploeg, die in de competitie Ajax-tegenstander Atalanta Bergamo met 4-1 over de knie legde, creëerde ook in de wedstrijd tegen AZ een legio aan kansen. Twintig keer (acht keer uit standaardsituaties) wisten de Italianen de bal richting het doel te schieten, geen van allen was zo scherp op Marco Bizot te passeren. 


Dat het de gasten uit Alkmaar wél lukten om het net te vinden, trekt een parallel met de Champions Leaugue-wedstrijd tussen Ajax en Liverpool van afgelopen dinsdag. In Amsterdam was het spelbeeld zo dat de thuisploeg de meeste kansen wist te creëren, maar dat uiteindelijk de thuisploeg er vandoor ging met de drie punten. 

Net als Liverpool tegen Ajax, kwam Napoli eigenlijk niet tot grote, uitgespeelde kansen. De Alkmaarders schoten in totaal vijf keer op doel en wisten eigenlijk maar één keer écht gevaarlijk voor het doelmond te komen, waar De Wit na een aanval over veel schijven tussen de twee centrale verdedigers opdook en de bal in de lange hoek werkte. 

Corona-perikelen

Of die goal ook zo gevallen was op het moment dat Boadu of Druijf in de spits stond, valt de betwijfelen. De eerste en tweede spits van AZ ontbraken door een positieve corona-test, maar écht negatieve gevolgen had dit voor de wedstrijd tegen Napoli niet. In tegendeel: met het ontbreken van een échte diepe spits, zorgde AZ ervoor dat het defensief vaak een mannetje méér had omdat De Wit inzakte tot in het verdedigende middenveld en moest Napoli, wanneer AZ omschakelde, een manier vinden om een inlopende aanvaller te verdedigen. 


Dat er in de media eigenlijk alleen maar verhalen verschenen dat AZ sterk gehavend naar Italië afreisde voor het treffen in de Europa League, heeft hen ook geen windeieren gelegd. Het bleek een ideale afleidingsmanoeuvre, daar waar eigenlijk alleen Boadu als ‘grote naam’ ontbrak bij de Alkmaarders. 

Arne Slot

Toch kun je de hand van de trainer in deze wedstrijd niet onderbelicht laten. Arne Slot koos er, in tegenstelling tot Ten Hag in de Champions League, voor om zijn elftal niet volledig om te gooien omdat er een sterkere tegenstander tegenover hen stond. De oud-trainer van PEC Zwolle weet vanuit zijn verleden hoe het is om de mindere ploeg te zijn en wat daarvoor gevraagd wordt om toch een resultaat te halen. 

In plaats van af te wijken van de huisstijl koos Slot ervoor om zijn ploeg verder te laten inzakken en in defensief opzicht de ruimtes tussen de linies klein te houden. Daardoor kwam Napoli er in de eerste helft nog wel doorheen, maar speelde het in het tweede bedrijf de bal rond alsof het een rondo tijdens een training was. 


Dat AZ de drie punten jatte uit de handen van de thuisploeg, zal hem dan ook niet wakker houden. Het laat wel zien dat je, hoe groot de tegenstander ook is, altijd van je eigen kwaliteiten uit kan gaan en dat een omwenteling in de tactiek, zoals Ten Hag dat deed tegen Liverpool, eerder verwarring dan verlichting brengt. Napoli wist zich geen raad met het overvolle centrum in de wedstrijd, terwijl AZ juist over de vleugels – de regio waar voor Ajax ook de meeste ruimte lag tegen Liverpool – het meeste gevaar wist te stichten. Gelukkig voor de Alkmaarders hadden zij een trainer die wél zorgde voor voldoende bezetting op de flanken.

AZ won terecht van Napoli

  • Nee, Napoli verdiende overwinning
  • Nee, gelijkspel was beter
  • Ja, AZ verdiende dit
184+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie