Waanzinnig duel Gustafson, Jong Ajax-defensie vol onvoldoendes

De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie gingen vrijdagavond weer van start. In de derde speelronde van de eredivisie speelden FC Utrecht en SC Heerenveen gelijk. Go Ahead Eagles ging in de Eerste Divisie in de laatste minuten onderuit tegen Jong FC Utrecht, terwijl NAC Breda ruim won van Jong Ajax.

FC Utrecht – SC Heerenveen

FC Utrecht

Maarten Paes 7; Mark van der Maarel 6,5, Tommy St. Jago 6, Justin Hoogma 6, Django Warmerdam 7; Adam Maher 7, Simon Gustafson 8,5, Othman Boussaid 7,5; Gyrano Kerk 8, Mimoun Mahi 7, Bart Ramselaar 6,5

SC Heerenveen

Erwin Mulder 7; Sherel Floranus 6,5, Jan Paul van Hecke 7, Pawel Bochniewicz 6, Lucas Woudenberg 5,5; Rodney Kongolo 7,5, Oliver Batista Meier 7, Joey Veerman 7; Mitchell van Bergen 7,5, Henk Veerman 8, Arjen van der Heide 7,5

FC Utrecht moest het in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen spelen zonder de fanatieke aanhang, waardoor de energie van de ploeg een stuk minder naar voren kwam. De grote uitblinker van de thuisploeg was Simon Gustafson. De middenvelder bracht veel creativiteit voor de dag en bracht daarmee SC Heerenveen meermaals in de problemen. Gustafson bleek echter niet scherp genoeg om zélf een doelpunt te maken. Dat lukte Gyrano Kerk wel, die in het overige gedeelte van het duel eveneens uitstekend speelde. In verdedigend opzicht was de ploeg van John van den Brom een aantal keer opvallend kwetsbaar.

Daar profiteerde de Friezen echter weinig van. Henk Veerman was de beste speler van SC Heerenveen. De ervaren speler hield de bal zoals gewoonlijk uitstekend bij zich en bracht zo niet alleen zijn medespelers in stelling, maar hij maakte binnen vijf minuten eveneens de openingstreffer. Zijn achternaamgenoot Joey Veerman was een stuk minder opvallend in de wedstrijd. FC Utrecht koos ervoor om de middenvelder strak te dekken, waardoor hij nauwelijks ruimte kreeg om zijn creativiteit te etaleren. Verder waren de vleugelspelers van SC Heerenveen zo nu en dan gevaarlijk, maar tot grote kansen leidde dat niet.

MAN OF THE MATCH: Simon Gustafson

Go Ahead Eagles – Jong FC Utrecht

Go Ahead Eagles

Jay Gorter 6,5; Wout Droste 6, Sam Beukema 5, Jeroen Veldmate 5, Bas Kuipers 5,5; Jay Idzes 6, Luuk Brouwers 6, Antoine Rabillard 6; Zakaria Eddahchouri 6,5, Sam Hendriks 8, Bradly van Hoeven 6,5

Jong FC Utrecht

Joey Houweling 7,5; Mark Pabai 7,5, Cristopher Mamengi 6, Reda Akmum 6, Sylian Mokono 8; Justin Lonwijk 7, Hicham Acheffay 7, Davy van den Berg 8; Mohamed Mallahi 8, Jeredy Hilterman 8,5, Tim Pieters 7

Go Ahead Eagles speelde net zoals Jong FC Utrecht een matige eerste helft. De thuisploeg leidde veelvuldig balverlies en kwam nog voor rust op achterstand, waarbij de verdediging van Go Ahead Eagles niet sterk eruit kwam. Ondanks de 0-2 achterstand trok de uitstekend spelende Sam Hendriks het laatste kwartier de stand gelijk door twee minuten voor tijd zijn tweede treffer te maken. De verdediging van de gastheer was echter niet sterk genoeg om de gelijke stand op het scorebord te houden, want in de blessuretijd ging het alsnog mis. Daardoor gingen de drie punten mee naar Utrecht.

Jong FC Utrecht behaalde in de eerste vijf wedstrijden slechts drie punten, maar trok de wedstrijd snel naar zich toe. Hoewel ook het spel van de bezoekers niet altijd even zorgvuldig was, zette de ijzersterk spelende Mohamed Mallahi Jong FC Utrecht op voorsprong. Jeredy Hilterman maakte vervolgens de 0-2 en later eveneens de 2-3, waardoor hij onmisbaar was voor Jong FC Utrecht. In de verdediging ging het bij de tegengoals echter twee keer mis.

MAN OF THE MATCH: Jeredy Hilterman

NAC Breda – Jong Ajax

NAC Breda

Nick Olij 7; Moreno Rutten 6,5, Roger Riera 6, Colin Rösler 7,5, Jethro Mashart 6; Mounir El Allouchi 6,5, Lex Immers 7, Dion Malone 7, Thom Haye 7,5; Nick Venema 8, Sydney van Hooijdonk 9

Jong Ajax

Dominik Kotarski 5,5; Devyne Rensch 6, Neraysho Kasanwirjo 4, Nordin Musampa 4,5, Terrence Douglas 5,5; Enric Llansana 5,5, Youri Regeer 7, Victor Jensen 6,5; Giovanni 7, Brian Brobbey 7,5, Naci Ünüvar 6

De grote uitblinker aan de kant van NAC Breda was vrijdagavond Sydney van Hooijdonk. De aanvaller mocht binnen tien minuten al vanaf de stip aanleggen en slaagde erin om zonder problemen Dominik Kotarski te verschalken. Ook het tweede doelpunt kwam op naam van hem te staan. Van Hooijdonk zag een voorzet vanaf de linkerkant zijn richting op komen, kwam torenhoog boven zijn directe tegenstander en kopte de bal zo in de lange hoek. Het derde doelpunt kwam eveneens op naam van Van Hooijdonk, waarmee de voetballer leidend was in de overwinning van NAC Breda.

Jong Ajax kon daarentegen de openingsfase niet slechter beginnen. Bij een hoekschop was Neraysho Kasanwirjo zeer ongelukkig, aangezien hij de bal tijdens een sliding vanaf dichterbij op zijn hand kreeg. De 2-0 kon Jong Ajax zich echter een stuk meer aanrekenen. Devyne Rensch was niet scherp genoeg om een voorzet van NAC Breda te onderscheppen. Vervolgens kwam Van Hooijdonk veel hoger dan de centrale verdedigers van de Amsterdammers, waarna Kotarski kansloos was. In de tweede helft waren de Ajacieden kansloos en kreeg het wederom twee tegentreffers. Voor hoofdtrainer Mitchell van der Gaag was het een pijnlijke constatering tegen zijn oude club, waardoor er de komende periode voldoende werk aan de winkel is.

MAN OF THE MATCH: Sydney van Hooijdonk