Maarten Paes

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Maarten Paes

Maarten Paes is een Nederlandse doelman. In januari 2022 maakte hij de overstap van FC Utrecht naar het Amerikaanse FC Dallas.

  • Paes speelt momenteel voor FC Dallas
  • De doelman kwam eerder uit voor FC Utrecht
  • Hij heeft een verleden in de jeugd van NEC
  • Paes is een voormalig jeugdinternational van Nederland

Clubcarrière

De geboortewieg van Paes stond op 14 mei 1998 in Nijmegen. Hij is een zoon van sportbestuurder Vincent Paes, die onder meer als voorzitter van NEC fungeerde. Via VV Union kwam de sluitpost zelf ook terecht bij de profclub uit Nijmegen. Via de jeugdopleiding wist hij op te klimmen naar de A-selectie, maar bij de bespeler van De Goffert kwam de rechtspoot niet verder dan een rol als reservedoelman.

Debuut voor FC Utrecht

In 2018 maakte Paes de overstap van NEC naar FC Utrecht. In de Domstad fungeerde de doelman als stand-in voor David Jensen en Nick Marsman, maar desondanks mocht hij al op 19 augustus voor het eerst opdraven in de hoofdmacht. Zijn twee concurrenten waren niet inzetbaar in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Mede dankzij Paes won zijn team met 2-0. Het bleek ook zijn enige optreden van het seizoen in de hoofdmacht. Wel deed hij ervaring op door in de Keuken Kampioen Divisie aan te treden namens Jong FC Utrecht.

In het seizoen 2019-2020 veroverde Paes een basisplaats bij FC Utrecht. Door een schouderblessure raakte de doelman tijdens de winterstop echter langdurig uit de roulatie, waardoor de club zich tijdelijk versterkte met PSV-huurling Jeroen Zoet. Na zijn comeback ontstond een heuse tombola onder de lat van de eredivisionist. Paes fungeerde in het seizoen 2020-2021 aanvankelijk weer als nummer één, maar tot januari 2022 verloor hij zijn basisplaats aan achtereenvolgens Thijmen Nijhuis, Eric Oelschlägel en Fabian de Keijzer.

Balend als doelman van FC Dallas (Pro Shots)

Transfer naar FC Dallas

Na 48 wedstrijden (twaalf doelpunten) besloot Paes in januari 2022 verder te kijken. FC Utrecht stemde in met een verhuurperiode aan FC Dallas, dat ook een optie tot koop bedong. Deze clausule werd automatisch geactiveerd door zijn hoeveelheid optredens voor de club uit de Amerikaanse Major League Soccer (MLS). Paes maakte op 26 februari zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Toronto FC (1-1). In de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Nashville SC op 13 maart hield de Nijmegenaar voor het eerst de nul.

Paes keepte 34 wedstrijden in zijn eerste seizoen voor FC Dallas, waarin hij acht keer een clean sheet noteerde. In 2023 liep zijn teller op naar 36 wedstrijden (negen keer de nul). De Hoops kwalificeerden zich in beide seizoenen voor de play-offs van de MLS, maar hierin speelde zijn team geen hoofdrol.


Interlandcarrière

Paes doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. De doelman was actief op verschillende jeugd-EK’s. Met Jong Oranje doorliep hij de kwalificatiefase, maar tijdens de Europese eindronde koos bondscoach Erwin van de Looi voor Justin Bijlow als nummer één. Het hoogste jeugdelftal van Nederland werd in de halve finale uitgeschakeld door aartsrivaal Duitsland (1-2).

Laatste update: 26 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie