Ludovit Reis

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Ludovit Reis

Ludovit Reis is een Nederlandse middenvelder met Slowaakse roots. In de zomer van 2021 maakte hij de overstap van FC Barcelona naar Hamburger SV.

  • Reis speelt momenteel voor Hamburger SV
  • De middenvelder kwam eerder uit voor FC Groningen, FC Barcelona en VfL Osnabrück
  • Voor de Spaanse topclub speelde hij niet in het eerste team
  • Reis is een voormalig Nederlands jeugdinternational

Clubcarrière

Reis werd op 1 juni 2000 ter wereld gebracht in Haarlem als zoon van Slowaakse ouders. In zijn geboortestreek voetbalde de middenvelder op jonge leeftijd voor amateurclubs SV DIOS en SV Hoofddorp. De rechtspoot verdiende in 2015 een kans in de jeugdopleiding van FC Groningen, waar hij twee jaar later zijn eerste profcontract ondertekende.

Doorbraak bij Groningen

FC Groningen liet Reis op 21 september 2017 debuteren tijdens de bekerwedstrijd tegen USV Hercules (2-4 overwinning). De zeventienjarige middenvelder maakte zijn Eredivisie-debuut op 15 oktober in de thuiswedstrijd tegen AZ (1-1). Twee weken later wist hij op bezoek bij Sparta Rotterdam (2-1 nederlaag) voor het eerst te scoren als profvoetballer. Reis speelde in het seizoen 2017-2018 in totaliteit achttien keer voor de Trots van het Noorden.

Reis wist zijn ontwikkeling door te trekken in het seizoen 2018-2019 door 32 keer uit te komen voor FC Groningen (één doelpunt). De middenvelder bereikte met zijn team de play-offs om Europees voetbal, maar Vitesse bleek hierin een maatje te groot. Na dit tweeluik nam hij afscheid in de Euroborg. Voor zo’n 3,25 miljoen euro maakte Reis medio 2019 de overstap naar de Spaanse topclub FC Barcelona. “Deze transfer is voor mij een jongensdroom, maar ook een heel groot compliment voor de club”, vertelde Reis aan het Algemeen Dagblad.

Avontuur bij FC Barcelona

Voor FC Barcelona speelde Reis nooit een officiële wedstrijd in de hoofdmacht. De middenvelder behoorde in augustus 2020 wel tot de selectie voor de Champions League-wedstrijden tegen Napoli (3-1 zege) en Bayern München (2-8 nederlaag). Hij speelde zijn wedstrijden in het seizoen 2019-2020 in het tweede team van de Catalanen, waarvoor hij 25 keer mocht opdraven.

In de zomer van 2020 werd Ronald Koeman de nieuwe hoofdtrainer van FC Barcelona. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal besloot Reis op te nemen in de selectie voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Door de technische staf werd hij echter te licht bevonden, waardoor hij in het seizoen 2020-2021 werd ondergebracht bij Tweede Bundesliga-club VfL Osnabrück (dertig wedstrijden, één doelpunt). Met dit team degradeerde hij naar de 3. Liga.

Reis en medespelers bedanken de HSV-fans (Pro Shots)

Transfer naar HSV

Reis verruilde FC Barcelona in de zomer van 2021 voor Hamburger SV. De Catalaanse club liet hem transfervrij vertrekken naar de club uit de Tweede Bundesliga, maar verzekerde zich wel van een riant doorverkooppercentage (25 procent). Zijn debuut voor de club uit Hamburg maakte de middenvelder op 23 juli in de uitwedstrijd tegen Schalke 04, dat met 1-3 werd verslagen. Een week later scoorde de Nederlander in de thuiswedstrijd tegen Dynamo Dresden (1-1).

Met HSV bereikte Reis in 2022 de halve finale van de DFB-Pokal (uitschakeling tegen SC Freiburg). Zijn team bereikte in 2022 en 2023 de play-offs om promotie/degradatie, maar respectievelijk Hertha BSC en VfB Stuttgart dwarsboomden een Bundesliga-comeback.


Interlandcarrière

Als zoon van Slowaakse ouders beschikte Reis aanvankelijk niet over een Nederlands paspoort. Uiteindelijk verkreeg de middenvelder alsnog de Nederlandse nationaliteit, waardoor hij in september 2018 mocht debuteren voor de Onder 19-selectie. In het daaropvolgende jaar bereikte hij de selectie van Jong Oranje. Reis speelde zeventien interlands voor het hoogste jeugdelftal van Nederland, waarmee hij deelnam aan de jeugd-EK’s van 2021 en 2023.

Laatste update: 6 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie