Fabinho

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Fabinho

Fabinho is een Braziliaanse defensieve middenvelder, die ook in de verdediging uit de voeten kan. De international van Brazilië verruilde Liverpool in de zomer van 2023 voor Al-Ittihad.

  • Fabinho speelt momenteel voor Al-Ittihad
  • Met Liverpool won hij onder meer de Champions League in 2019
  • Met AS Monaco en Liverpool werd hij landskampioen
  • Fabinho debuteerde in 2015 als international van Brazilië

Clubcarrière

Fabinho werd op 23 oktober 1993 geboren in het Braziliaanse Campinas, in de buurt van São Paulo. Hij is actief onder zijn voetbalnaam, maar heeft voluit Fábio Henrique Tavares. Zijn voetbalcarrière ging van start bij Paulínia Futebol Clube (2005-2011) alvorens de middenvelder zich aansloot bij Fluminense. Bij laatstgenoemde club was Fabinho slechts een jaar actief.

Via Rio Ave naar Real Madrid

Als jeugdspeler van Fluminense maakte Fabinho de overstap naar Rio Ave. Voor de Portugese club speelde de Braziliaanse middenvelder nooit een officiële wedstrijd. In het seizoen 2012-2013 werd hij uitgeleend aan Real Madrid Castilla, waar hij dertig officiële wedstrijden werd ingezet. Gedurende het seizoen mocht Fabinho ook één keer opdraven voor de A-selectie van de Spaanse topclub: een invalbeurt tegen Málaga (6-2 overwinning) op 8 mei 2013.

Kampioen met AS Monaco

Fabinho werd ook in de zomer van 2013 uitgeleend door Rio Ave. Ditmaal werd de Zuid-Amerikaan ondergebracht bij AS Monaco, waar hij als rechtsback werd gebruikt. Na 31 wedstrijden (één doelpunt) besloten de Monegasken om de huurconstructie met een jaar te verlengen om uiteindelijk permanent over te stappen in de zomer van 2015. Rio Ave ontving zo’n zes miljoen euro voor Fabinho.

Als speler van AS Monaco speelde Fabinho 233 officiële wedstrijden, waarin hij 31 doelpunten en 21 assists liet aantekenen. Gedurende zijn verblijf bij de Ligue 1-club verruilde hij de rechtsbackpositie voor een plek op het middenveld. In 2017 werd Fabinho kampioen van Frankrijk met AS Monaco, met Kylian Mbappé als grote uitblinker.

(Pro Shots)

Succesvol met Liverpool

Na het kampioenschap van AS Monaco maakten verschillende spelers een transfer. Fabinho bleef de club nog een jaar trouw, maar kon het succesverhaal niet prolongeren. Liverpool raakte desalniettemin onder de indruk van diens prestaties en besloot in de zomer van 2018 om 46 miljoen euro neer te tellen voor diens handtekening. De Braziliaanse middenvelder maakte op 18 september 2018 zijn debuut in de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain (3-2 overwinning).

In zijn debuutseizoen verloor Liverpool maar één competitiewedstrijd, maar dat bleek niet voldoende om Manchester City voor te blijven in de Premier League. In de Champions League hadden The Reds meer succes door Tottenham Hotspur met 2-0 te verslaan in de finale. Liverpool had de smaak te pakken door in het daaropvolgende seizoen de landstitel, Europese Supercup en het WK voor clubteams te winnen.

Fabinho won in 2022 ook de FA Cup en League Cup met Liverpool. In het daaropvolgende seizoen werd ook de Engelse Supercup naar Anfield gebracht, maar grote successen bleven daarna uit. Na 219 officiële wedstrijden (elf doelpunten) maakte de Braziliaan medio 2023 de overstap naar Al-Ittihad uit Saudi-Arabië.

Al-Ittihad

Al-Ittihad liet Fabinho op 14 augustus 2023 debuteren tegen Al-Raed SFC, dat met 0-3 werd verslagen.


Interlandcarrière

Fabinho debuteerde, na verschillende jeugdelftallen te hebben doorlopen, op 7 juni 2015 als A-international van Brazilië. In de met 2-0 gewonnen oefeninterland tegen Mexico mocht de middenvelder na rust opdraven. In de eerste jaren na zijn debuut bleef zijn bijdrage voor de Seleção beperkt. Tijdens de Copa América-edities van 2015 en 2016 bleef Fabinho op de bank, waar hij tijdens het WK van 2018 zelfs niet bij de selectie werd gehaald.

Ook de gewonnen Copa América-editie van 2019 ging aan Fabinho’s neus voorbij. Nadien is de middenvelder vaker in actie gekomen voor Brazilië, al is hij vooralsnog niet uitgegroeid tot een onbetwiste basisspeler. Zo mocht hij tijdens het WK 2022 in Qatar alleen opdraven in de laatste groepswedstrijd tegen Kameroen (1-0 nederlaag). Als bankzitter zag hij Brazilië na strafschoppen uitgeschakeld worden door Kroatië.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie