Afgeschreven Lang kan waanzinnige transfer maken

Foto: Afgeschreven Lang kan waanzinnige transfer maken

Het was een zorgenkindje bij Ajax waarover veel twijfels bestonden, maar Noa Lang liet afgelopen seizoen in de Belgische competitie zien veel kwaliteiten in huis te hebben. De 21-jarige buitenspeler speelde een belangrijke rol in het kampioenschap van Club Brugge en baarde in Nederland dan ook opzien met zijn prestaties.

De aanvaller had het niet eenvoudig in Amsterdam. Hoewel hij enkele leeftijdsgenoten zag doorstromen richting het eerste elftal, werkte Lang bovenal zijn wedstrijden af bij Jong Ajax. In de Keuken Kampioen Divisie wisselde hij geniale momenten af met wedstrijden waarin hij door het ijs zakte, waardoor hoofdtrainer Erik ten Hag duidelijk twijfels had over de constantheid van Lang. De aanvaller kreeg in de KNVB Beker enkele keer de kans in het eerste team, maar wist daarin geen grootse indruk te maken.

In het seizoen 2019/2020 speelde Lang één wedstrijd in Ajax 1 die veel supporters nog voor de geest kunnen halen. De aanvaller stond in de uitwedstrijd tegen FC Twente op het veld en speelde een belangrijke rol in de overwinning van de Amsterdammers. Nadat Ajax op een 2-0 achterstand kwam, draaide Lang de wedstrijd volledig om en was hij met die gemaakte doelpunten de grote man op het veld in Enschede. Hoewel Klaas-Jan Huntelaar de andere twee treffers voor zijn rekening nam, ging het vooral over het talent.


Marc Overmars besloot Lang in de winterstop vervolgens te verhuren aan hetzelfde FC Twente, waarbij de directeur voetbalzaken hoopte dat hij zich verder zou ontwikkelen. Het lukte hem echter niet om in Enschede constant te presteren, waardoor Lang na een paar wedstrijden al met de nodige kritiek moest omgaan. Door de coronacrisis eindigde het seizoen vervolgens al in maart, wat betekende dat Lang vervroegd moest terugkeren naar Amsterdam. Een vertrek leek voor zowel Ajax als Lang zelf de beste oplossing.

Vertrek Lang



Club Brugge toonde vervolgens interesse in Lang, waarnaar de aanvaller wel oren had. Ajax leek tegelijkertijd blij om Lang kwijt te zijn en lag een transfer daarom niet in de weg. Het grootste gedeelte van Nederland verwachtte dat hij in België niet zou slagen, maar niets was minder waar. Al vanaf de eerste wedstrijd kreeg Lang positieve kritieken over zijn optredens. De buitenspeler bleek niet alleen in staat om eenvoudig mee te kunnen met het spel van Club Brugge, ook had hij rendement met de nodige doelpunten en assists voor zijn ploeg.

Lang besloot het seizoen 2020/2021 af met een doelpuntenaantal van zestien, terwijl hij zeven assists op zijn naam zette. Met de Nederlandse enclave, waaronder Bas Dost en Ruud Vormer, veroverde Club Brugge het landskampioenschap en bedankte het Lang voor zijn vele belangrijke optredens voor de vereniging. Club Brugge stond na 34 wedstrijden op een puntenaantal van 76, waarna Antwerp FC volgt met 16 punten minder. Met die prestatie liet Club Brugge zien dat het afgelopen seizoen een terechte kampioen was.


De aanvaller kwam aan het einde van het seizoen in aanmerking voor meerdere prijzen. Waar hij net naast de prijs van Voetballer van het Jaar greep, verkoos de jury hem wel tot Talent van het Jaar in de Belgische competitie. Het was ook voor Lang een grote verrassing, aangezien de transfer naar Club Brugge in de zomer van 2020 nog redelijk uit het niets kwam. De Nederlander liet echter zien welke talenten hij in huis heeft en gaf overduidelijk een visitekaartje af richting geïnteresseerde clubs uit buitenlandse topcompetities.

Lastige jongen

Het lijkt vooralsnog echter niet erop alsof de clubs in de rij staan voor Lang. Hoewel hij uit de jeugdopleiding van Ajax komt en daardoor al snel interesse wekt van andere clubs, was hij in zijn loopbaan vooralsnog niet van onbesproken gedrag. De aanvaller stelde zich in het verleden niet altijd even positief op bij Ajax en ook bij Club Brugge ging het een aantal maal fout. Zo zong hij met de fans van Club Brugge ‘Liever dood dan Sporting-Jood´ mee, verwijzend naar concurrent Anderlecht. Lang kreeg daarover veel kritiek in de Belgische politiek.

Club Brugge en Lang boden na het incident, dat aan het einde van het seizoen plaatsvond, nog wel hun excuses aan, maar toen was het kwaad al geschied. Lang leek het moment echter snel te vergeten en besloot zich te richten op Jong Oranje. Het belofteteam speelde deze zomer de knock-outfase van het eindtoernooi en had met Lang een belangrijke speler in huis. Door een scheurtje in zijn hamstring viel het EK voor Lang echter in het water, waardoor hij zichzelf kon opmaken voor een lange zomervakantie zonder voetbal.

Hoewel Lang afgelopen seizoen liet zien een constant niveau te kunnen vasthouden, is het nog moeilijker om volgend voetbaljaar aan de hoge verwachtingen te voldoen. De Belgische supporters verwachten simpelweg meer van Lang, terwijl het de vraag is of Club Brugge opnieuw een ijzersterk seizoen op de mat kan brengen. De behendige aanvaller lijkt daarom een mooie nieuwe uitdagingen voor zich te hebben liggen, maar volgens journalist Fabrizio Romano kan het ook anders gaan met de toekomst van Lang.

Premier League



De transferexpert van Sky Sport Italia meldde deze week namelijk dat Lang volgend seizoen mogelijk in de Premier League speelt. Naar verluidt heeft Leeds United interesse om de Nederlander naar Engeland te halen en daarmee een kans te geven in de hoogste divisie van het land. Het zal ongetwijfeld een droom zijn voor Lang, die afgelopen seizoen nog was afgeschreven bij Ajax. Volgens diverse bronnen denkt de aanvaller dan ook aan een vertrek uit de Belgische competitie, al kan de overstap natuurlijk op verschillende onderdelen nog spaak lopen.


Cyriel Dessers, die voor RC Genk uitkomt, gaf in gesprek met Voetbal International aan dat hij Lang goed genoeg acht voor het niveau van de Premier League en zijn competitiegenoot daarom aanraadt om de nieuwe uitdaging aan te gaan. “Hij is absoluut klaar voor de Premier League. Hij was fantastisch afgelopen seizoen. Dan is het logisch dat er een volgende stap komt. Ik zou hem graag in de Champions League zien met Club Brugge, maar hij heeft laten zien dat hij bij de beste voetballers van België behoort”, zo liet hij weten.

Begrijpelijkerwijs kan Lang waarschijnlijk de lokroep van Leeds United niet negeren, maar het talent moet uitkijken dat hij geen stappen overslaat in zijn loopbaan. De aanvaller kan in de beginfase wel basisspeler zijn van Leeds United, maar na een paar slechte wedstrijden kan het direct afgelopen zien in de Premier League. Daarom is het de vraag of Lang er niet verstandig aan doet om nog een seizoen in België te blijven voetballen, zodat hij anders binnenkomt in de Engelse competitie. Lang heeft namelijk nog een hele carrière voor zich liggen.

Is Noa Lang goed genoeg voor de Premier League?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
699+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie