Samba Sam Lammers danst richting droomtransfer

Foto: Samba Sam Lammers danst richting droomtransfer

Sam Lammers beweegt zich richting de uitgang van het Philips Stadion. De 23-jarige Tilburger had volgens PSV een mondeling akkoord over de verlenging van zijn (aflopende) contract, maar kreeg in plaats van een handtekening een transferverzoek van de spits. Een steekspel om de afkoopsom is inmiddels begonnen.
 

Sam Lammers maakte in de voorbereiding op het nieuwe seizoen indruk in de tweemansvoorhoede van PSV. De 23-jarige jeugdspeler van de Eindhovenaren bleek naast Donyell Malen een welkome versterking. De twee jeugdige spelers toonden zich complementair aan elkaar. Toch is het nog maar de vraag of we dit spitsenduo ook bij de start van de competitie samen zien spelen, aangezien Samba Sam het aanstuurt op een vertrek uit Eindhoven. 



Sam Lammers

Lammers en PSV onderhandelden al een tijdje over een nieuwe verbintenis. De club was er zelfs vanuit gegaan dat zij al een mondeling akkoord hadden bereikt voor het verlengen van het in 2021 aflopende contract van de spits. Op het moment dat Lammers samen met zijn zaakwaarnemer bij de directie op de koffie kwam – waar de PSV-leiding er vanuit ging om het contract te ondertekenen – kwamen zij met de mededeling dat er geen verlening inzat.


Dat was een hard gelag voor de club waar Lammers zijn jeugdopleiding genoot. De nu 23-jarige Tilburger kwam in 2010 over van de gezamenlijke jeugdopleiding van Willem II/RKC Waalwijk en doorliep sindsdien alle jeugdelftallen van de Brabantse topclub. In 2017 tekende hij een vierjarig contract bij PSV en werd hij bij de eerste selectie gehaald. Destijds kwam het, mede door de aanwezigheid van Luuk de Jong, niet tot een doorbraak.
 

De jeugdinternational van Nederland werd een jaar bij sc Heerenveen gestald, waar hij ervaring op kon doen op het hoogste niveau. In Friesland ontpopte Lammers zich tot Samba Sam en viel op door zijn verfijnde techniek, zijn tweebenigheid en zijn neusje voor de goal: in 35 wedstrijden voor Heerenveen schoot Lammers 19 keer raak en gaf hij daarnaast vijf assists. 

Opvolger Luuk de Jong

Bij zijn terugkeer vorig seizoen kon Lammers in het gat duiken dat het vertrek van Luuk de Jong (naar Sevilla, red.) achterliet. De jonge aanvaller kon daar door een knieblessure echter niet van profiteren. Terwijl Lammers het grootste deel van vorig seizoen aan de kant stond, zag hij Donyell Malen zijn definitieve doorbraak forceren als spits van PSV. Dat leek een harde klap te zijn voor de jonge spits. Helemaal omdat het profiel van Lammers beter bij de destijdse rol van spits paste dan die van Malen, die niet voor niets als linksbuiten doorbrak bij PSV. 

Lammers was op veel punten zelfs een verbetering ten opzichte van De Jong: de Tilburger was kopsterk, maar nam daarnaast ook een flinke dosis balgevoel met zich mee, kon met allebei zijn benen schieten en had, ondanks zijn lange lichaam, geen slungelige techniek. Toch kwamen die kwaliteiten pas naar echt naar voren op het moment dat Malen zijn knieblessure kreeg en Lammers (noodgedwongen) het vertrouwen genoot. 


Onder de nieuwe trainer Roger Schmidt kreeg Lammers in de voorbereiding wel de kans om zich als opvolger van Luuk de Jong op te werpen. Tijdens de oefenwedstrijden liet de 23-jarige aanvaller met drie doelpunten van zich horen, maar was vooral de combinatie met zijn concurrent van vorig seizoen een veelbelovende. 

Atalanta Bergamo

Mogelijk blijft het ook bij een potentieel productieve samenwerking met Malen. Lammers heeft zoals bekend de laatste contractaanbieding van PSV afgewezen omdat hij een droomstap kan maken naar Atalanta Bergamo. De Italiaanse nummer drie van vorig seizoen zou hem per direct willen overnemen van PSV, dat op deze manier nog een transfersom kan afdwingen voor het eenjarige contract van het jeugdexponent.

Hoe wrang het ook is voor de PSV(-fans): Atalanta is voor Lammers wel degelijk een stap voorwaarts. Zijn huidige contract is in 2017 getekend, op het moment dat zijn marktwaarde nog onder de miljoen euro lag. Daarnaast is een contractaanbieding vanuit de Serie A een stuk waardevoller dan een contract bij een Eredivisie-topper en is de stap naar de Europese top vanuit een ploeg zoals Atalanta een stuk gemakkelijker dan wanneer je vanuit de eredivisie naar een van de elite-clubs vertrekt. 

Ook ligt er op sportief vlak een beter plaatje in Bergamo dan in Eindhoven. Atalanta komt volgend jaar uit in de Champions League en zal ook in het aankomende seizoen een aanval doen op de gevestigde orde in de top van de Serie A. De strijd om speeltijd wordt echter een stuk steviger dan in Eindhoven: Atalanta heeft met Duván Zapata (29) en Luis Muriel (29) twee Colombiaanse powerhouses in de spits rondlopen en trainer Gian Piero Gasperini heeft als tweede spits de keuze uit Josep Ilicic (32) en Papu Gomez (32). Aangezien de laatste twee aardig op leeftijd zijn, zal Lammers zich na een aanpassingsjaar kunnen richten op de opvolging van één van die spelers. 


Transfersom

Het is dan ook geen verrassing dat het Eindhovens Dagblad al sprak van een persoonlijk akkoord tussen Lammers en de Italianen. Het enige wat de droomtransfer van Samba Sam nog in de weg kan staan, is de houding van PSV. De club is op z’n zachtst gezegd niet blij met de handelswijze van de 23-jarige spits en zijn zaakwaarnemer. De Eindhovenaren willen een transfersom van méér dan tien miljoen euro ontvangen, maar weten tegelijkertijd dat ze met de rug tegen de muur staan: Lammers heeft geen intentie om zijn contract te verlengen en kan volgend seizoen dus gratis de deur uitlopen.

Atalanta zou volgens de Eindhovense krant zeven miljoen euro overhebben om de eenjarige verbintenis van de spits af te kopen. Dat is volgens Transfermarkt ook de huidige marktwaarde van Lammers. PSV zou dus meer geld willen zien, maar zeven miljoen deze zomer is nog altijd meer dan een transfervrij vertrek aan het einde van het seizoen. Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd voordat PSV eieren voor zijn geld kiest en Lammers zijn droomtransfer laat afronden.

Dat PSV in deze situatie zit, is de schuld van…

  • PSV zelf
  • Sam Lammers
  • Zaakwaarnemer Lammers
1439+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie