Vermeer gelaten: “Ook ik word wel eens uitgemaakt voor aap”

Soccernews

In de Eredivisie en in het bekertoernooi is dit seizoen al sprake geweest van racisme. Op bezoek bij Go Ahead Eagles werd Feyenoord-spits Colin Kazim-Richards racistisch bejegend, terwijl Seku Conneh van Fortuna Sittard in de beker op bezoek bij De Dijk met oerwoudgeluiden verwelkomd werd.

Een rondgang van [i]Metro[/i] bij spelers in de Eredivisie leert dat racisme wel vaker voorkomt. Georginio Wijnaldum weet zich nog een voorval op bezoek met PSV bij ADO Den Haag te herinneren. “Er werd iets vanaf de tribune tegen mijn rug aan gegooid en toen ik me omdraaide riepen de mensen oeh, oeh, oeh. Nadat ik me weer had omgedraaid, stopte het gelijk. Het komt niet vaak voor hoor, maar het gebeurt wel.”

Veel spelers die ermee te maken hebben, trekken zich opvallend genoeg weinig aan van het racisme. “Ook ik word wel eens uitgemaakt voor aap”, zegt Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer. “Heel af en toe gebeurt dat gewoon, iedereen weet dat het er is. Ik zeg niet dat we het maar moeten accepteren, maar wat kun je er tegen doen? Het is een enkeling die zoiets roept. Kun je zo’n persoon tegenhouden? Ik denk het niet. Het is maar net hoe je er als speler mee omgaat en ik sta er boven.”

Khalid Sinouh, oud-doelman, snapt wel dat spelers niet bij elk geval in hakken in de grond zetten. “Ik werd schapenneuker, klotemoslim en kutmarokkaan genoemd. Soms kwam de scheidsrechter naar me toe om te vragen wat we ermee moesten doen. Als de wedstrijd dan vijftien minuten werd stilgelegd, gingen die gekken daarna weer vrolijk verder. Misschien moeten spelers in gesprek met de harde kern van hun eigen club, want elk team heeft wel een ‘buitenlander’. Maar het is de vraag of dat helpt.”

“De beste remedie is clubs nauw laten samenwerken met justitie, zoals in Engeland waar keiharde straffen worden uitgedeeld. Daar komen mensen na racistische uitlatingen nóóit meer een stadion in. Zolang er hier niet strenger wordt opgetreden, zal discriminatie altijd blijven bestaan in de stadions”, aldus Sinouh in [i]Metro[/i].

Wordt er in Nederland streng genoeg opgetreden tegen racisme?

  • Ja
  • Nee
187+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie