Hoe maak je gebruik van kansberekening in voetbalweddenschappen?

Kansberekening in voetbalweddenschappen

Voetbalweddenschappen zijn een van de meest populaire vormen van sportwedden wereldwijd. Deze weddenschappen variëren van eenvoudige voorspellingen zoals winst, verlies of gelijkspel (1X2) tot meer complexe weddenschappen zoals over/onder doelpunten, asian handicap weddenschappen, en correcte score voorspellingen.

Bij het inzetten op een weddenschap kijk je als gebruiker altijd naar de odds. Bewust of onbewust maak je in je hoofd dan een berekening van hoeveel kans je hebt om te winnen. Is deze weddenschap het risico waard? In dit artikel gaan we dieper in op de kansberekening van voetbalweddenschappen. Wil je een aantal technieken leren om bewuster om te gaan met de kansberekening? Lees dan verder.

Wat is kansberekening?

Kans, in de context van kansberekening voor voetbalweddenschappen, verwijst naar de waarschijnlijkheid van een bepaalde gebeurtenis die plaatsvindt. Je gaat dus onderzoeken of een bepaalde voorspelling uitkomt. Uiteindelijk is het een rekentechnische methode waarmee er wordt gekeken hoe groot de kans is op een bepaalde uitkomst. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het altijd klopt, je kijkt alleen naar de kans. Er zijn daarnaast nog verschillende manieren om de kans te berekenen.

Klassieke kansberekening

Dit is gebaseerd op gelijke waarschijnlijkheden voor alle mogelijke uitkomsten. Bijvoorbeeld, voor de toss van de wedstrijd. Hier zijn er twee mogelijke uitkomsten (kop of munt). De kans op elke uitkomst is dan 50%. Bij een sportweddenschap ligt het allemaal wat genuanceerder en zijn de berekeningen niet zo simpel. Een voetbalwedstrijd is namelijk nooit 50/50. Door thuisvoordeel, vorm, fysieke gesteldheid, kwaliteit en een portie geluk wordt elke wedstrijd bepaald. Daarnaast zijn er nog talloze factoren die allemaal mee spelen. 

Frequentie berekening

Dit wordt bepaald door de frequentie waarmee een gebeurtenis optreedt. Bijvoorbeeld, als een voetbalteam in het verleden 60% van zijn thuiswedstrijden heeft gewonnen, kan de frequentistische kans op winst voor dat team in een volgende thuiswedstrijd worden geschat op 60% Je gaat hiermee dus kijken naar resultaten in het verleden. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar de resulaten van de uitploeg in hun vorige uitwedstrijden. Hebben ze in 10 uitwedstrijden slechts 5 keer gescoord? Dan kan je stellen dat op basis van deze gegevens de kans 50% is dat ze zullen scoren. Echter is algemeen bekend: resulaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!

Subjectieve kansberekening

De subjectieve kansberekening is het meeste van toepassing in het voetbal. Het is gebaseerd op persoonlijke overtuigingen, ervaringen en inzichten. Het kan variëren van persoon tot persoon en is gebaseerd op subjectieve interpretaties van de beschikbare informatie. Bij voetbalweddenschappen kunnen subjectieve kansen worden beïnvloed door factoren zoals teamprestaties, blessures en andere variabelen. Natuurlijk probeer je als wedder alle beschikbare informatie in te winnen en aan de hand daarvan kan je een eigen inschatting maken. Dit doen de bookmakers ook. Valt de topscorer Ajax een dag voor de wedstrijd tegen Feyenoord uit met een blessure? Dan gaat de quotering van Ajax zeer waarschijnlijk omhoog.

Kansberekening op basis van odds

Odds geven de potentiële uitbetaling weer voor een bepaalde weddenschap. Bij het interpreteren van odds, worden teams vaak geclassificeerd als favorieten of underdogs. Favorieten hebben doorgaans lagere odds omdat ze als meer kansrijk worden beschouwd om te winnen, terwijl underdogs hogere odds hebben vanwege hun lagere waarschijnlijkheid om te winnen. Om de winkans te berekenen vanuit odds, kan de volgende formule worden gebruikt:

Winkans = (1 / Odds) * 100

Bijvoorbeeld, als de odds voor een bepaald team om te winnen 2.00 zijn, dan wordt de winkans als volgt berekend: winkans = (1/2.00)*100=50%. Bij elke odd van boven de 2.00 geven de bookmakers dus minder dan de helft slagingskans. In onderstaande tabel zijn deze winkansen op basis van odds handig weergegeven.

OddWinkans
1.0199%
1.1090.1%
1.2083.3%
1.3076.9%
1.4071.4%
1.5066.7%
1.6062.5%
1.7058.8%
1.8055.6%
1.9052.6%
2.0050%
2.5040%
3.0033.3%
4.0025%
5.0020%
10.0010%

Hoe bookmakers de kansen inschatten

Bookmakers gebruiken geavanceerde algoritmes en statistische modellen om de kansen voor voetbalwedstrijden te bepalen. Ze analyseren een breed scala aan gegevens, waaronder teamprestaties, recente vorm, blessure-updates, historische resultaten, en meer. Daarnaast vertrouwen ze op de expertise van sportanalisten en insiders om de odds nauwkeurig te bepalen. Deze odds worden voortdurend bijgewerkt aan de hand van veranderingen in de omstandigheden en inzetpatronen van de wedders.

Bookmakers handelen uit een commercieel oogmerk. Hoe hoger de winst, des te beter. Om zo zeker mogelijk te zijn van winst, moet de inzet op elke wedstrijd in balans zijn. Stel, FC Twente speelt thuis tegen FC Utrecht. De odds voor deze wedstrijd zijn 1.70 voor Twente, 3.20 voor een gelijkspel en 5.10 voor winst Utrecht. Wanneer het gros van de wedders inzet op winst FC Twente, moet de bookmaker er voor zorgen dat er ook geld wordt ingezet op een gelijkspel of Utrecht. In dit geval passen ze de quotering aan. De quotering voor Twente daalt. Hierdoor wordt het minder interessant om op Twente in te zetten. Je potentiële winst is immers lager. Daarnaast verhogen ze de odd voor gelijkspel en Utrecht. Het wordt dus interessanter om op een van deze opties in te zetten.

Op deze manier zorgen ze ervoor dat de kans hoog is dat ze winst maken.

Waarde berekenen met kansberekening

Je weet nu hoe bookmakers de kansen inschatten en wat ze doen om hun winst te maximaliseren. Ook kan je een quotering vertalen naar een slagingskans vanuit het perspectief van de bookmaker. Wat we nu nog niet weten is hoe we waarde herkennen in deze odds. De term die je wellicht wel eens voorbij hebt zien komen is value odd. Een value odd is een quotering dat naar iemands mening te hoog staat. Stel, Nederland speelt tegen Polen. De odd voor winst Nederland staat op 2.00. Volgens de kansberekening heeft Nederland dus 50% kans om te winnen. Jij hebt onderzoek gedaan en weet echter dat Lewandowski waarschijnlijk niet gaat spelen en schat de kans dat Nederland wint hoger in dan 50%. Volgens jouw perceptie staat deze quotering dus te hoog en heb je een value odd te pakken!

Belangrijke factoren rondom kansberekening

Er zijn talloze factoren die meespelen als het gaat om het berekenen van de kans. Vrijwel alles heeft invloed op elkaar en daarom is het ook zo lastig om een goede inschatting te maken. Houd altijd op z’n minst rekening met de volgende factoren:

  • Thuisvoordeel: Is er in de wedstrijd sprake van een duidelijk thuisvoordeel?
  • Onderlinge resultaten: Elke club heeft wel een angstgegner of juist een ploeg die wel goed ligt volgens historische resultaten.
  • Vorm: Hoe zit het met de vorm van beide ploegen? Kijk ook naar de vorm in uit- of thuiswedstrijden.
  • Selectie: Wat zijn de opstellingen? Zijn er schorsingen of blessures waardoor bepaalde sleutelspelers het duel missen?
  • Programma: Heeft een van de clubs in een midweekse wedstrijd moeten spelen, waardoor de fitheid wat is aangetast? Of komt er juist nog een belangrijkere wedstrijd aan?
  • Urgentie: Hoe belangrijk is deze wedstrijd voor beide ploegen? Speelt Liverpool thuis tegen Brentford maar is Liverpool al kampioen? Dan kunnen de verhoudingen anders liggen.

Zelf kansen berekenen

Zelf op onderzoek uit gaan? Je zult merken dat het lastig is om tot een goed oordeel te komen. Er is immers geen goed of fout. Je doet het vanuit je eigen overtuiging. Als je goed hebt gekeken naar de achtergrond van beide clubs heb je waarschijnlijk een beter beeld gekregen van deze wedstrijd en de belangen. Wanneer je naar de eerdergenoemde factoren hebt gekeken, kan je in een objectief beeld creeëren van de kans.

Nadat je zelf een goed beeld hebt, door veel onderzoek te hebben gedaan, moet je een slagingspercentage aan je eigen keuze gaan hangen. Als jij bijvoorbeeld denkt dat een club 70% kans heeft om te winnen, kan je gaan kijken naar wat de bookmakers denken. Wanneer de bookmaker een odd van 2.00 voor deze uitkomst biedt kan je met behulp van het eerdergenoemde schema berekenen hoe dit zich verhoudt. In dit scenario schatten ze de kans op winst of verlies dus op 50% in. Het verschil tussen jouw berekening en de berekening van de bookmaker is 20% in jouw voordeel, wat betekent dat je een forse value bet te pakken hebt, naar jouw mening uiteraard.

kansberekening via Poisson-verdeling

Er zijn verschillende modellen te gebruiken wanneer je een kansberekening wilt maken. Vergeet niet dat je deze kansberekeningen niet per se hoeft te gebruiken om de winnaar van een wedstrijd te voorspellen. Je kan het bijvoorbeeld ook gebruiken om te voorspellen hoeveel doelpunten een team maakt (team under/over), of hoeveel doelpunten er in de wedstrijd zullen valen (under/over weddenschap).

De Poisson-verdeling is een wiskundig model dat wordt gebruikt om de waarschijnlijkheid van een bepaald aantal gebeurtenissen te voorspellen binnen een specifieke tijdsperiode of ruimte, waarbij de gebeurtenissen onafhankelijk van elkaar optreden en het gemiddelde aantal gebeurtenissen per periode of ruimte constant is. In het geval van voetbalweddenschappen wordt de Poisson-verdeling toegepast om het aantal doelpunten in een wedstrijd te voorspellen, gebaseerd op de gemiddelde doelpunten per wedstrijd voor elk team.

Het gebruik van de Poisson-verdeling vereist echter nauwkeurige gegevens over de gemiddelde doelpunten per wedstrijd voor elk team, en het kan moeilijk zijn om rekening te houden met alle variabelen die van invloed kunnen zijn op het aantal doelpunten in een wedstrijd.

Meer leren over voetbalwedden

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie