Thomas Bruns

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Thomas Bruns

Thomas Bruns is een Nederlandse middenvelder. Sinds augustus 2022 staat hij opnieuw op de loonlijst van Heracles Almelo.

  • Bruns speelt momenteel voor Heracles Almelo
  • De middenvelder won in 2023 de Eerste Divisie-titel
  • Hij speelde eerder voor Vitesse, FC Groningen, PEC Zwolle, VVV-Venlo en Adanaspor
  • Bruns is een voormalig Nederlands jeugdinternational

Clubcarrière

Bruns werd op 7 januari 1992 geboren in Wierden, waar hij ook opgroeide. De rechtsbenige middenvelder trapte zijn voetbalcarrière af in het shirt van amateurclub SV Omhoog. In 2003 werd hij ontdekt door talentscouts van FC Twente, waar hij in de jeugdopleiding werd opgenomen. Bruns besloot in januari 2011 over te stappen naar provinciegenoot Heracles Almelo.

Doorbraak bij Heracles

Op 9 april 2011 maakte Bruns zijn debuut voor Heracles Almelo, dat een afgetekende overwinning behaalde bij Willem II (2-6). Trainer Peter Bosz liet de middenvelder elf minuten voor tijd invallen voor aanvaller Everton Ramos da Silva, die met een hattrick een groot aandeel had in deze zege. In het seizoen 2011-2012 werd hij een vertrouwd gezicht in de A-selectie. Bruns maakte op 22 maart 2012 zijn eerste doelpunt voor Heracles, dat AZ in de halve finale van de KNVB Beker uitschakelde (2-4 na verlenging). In de finale bleek PSV een maatje te groot (0-3).

Bruns werd geleidelijk steeds belangrijker voor Heracles Almelo. Tot de zomer van 2017 speelde de middenvelder 197 officiële wedstrijden voor de club, waarvoor hij 28 doelpunten produceerde. In het seizoen 2015-2016 had hij een groot aandeel in het winnen van de play-offs om Europees voetbal door tweemaal te scoren in de finaleronde tegen FC Utrecht. Heracles veroverde een voorronde Europa League-ticket, maar verloor over twee duels nipt van het Portugese FC Arouca (1-1 thuis, 0-0 uit). Bruns fungeerde in zijn laatste seizoen als aanvoerder.

Geen vaste waarde in Arnhem

Ruim zes jaar na zijn debuut vertrok Bruns bij Heracles Almelo. Hij gaf zijn jawoord aan competitiegenoot Vitesse, dat eerder dat jaar de KNVB Beker had gewonnen. Als beloning mocht de middenvelder op 5 augustus 2017 debuteren in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen landskampioen Feyenoord. De Arnhemmers wisten in De Kuip goed tegenstand te bieden, maar verloren na strafschoppen alsnog van de Rotterdammers. Bruns werd na 77 minuten vervangen door Charlie Colkett.

Vitesse blammeerde zich in 2017 door zich in het bekertoernooi te laten uitschakelen door amateurclub AVV Swift. De Arnhemse club beleefde alsnog een mooi seizoen door de play-offs om Europees voetbal te winnen. Bruns fungeerde aanvankelijk als basisspeler, maar werd gaandeweg het seizoen steeds vaker gebruikt als invaller. In het seizoen 2018-2019 verergerde zijn situatie in Arnhem. De oud-Heraclies stond in december 2018 pas op twaalf wedstrijden, waarvan acht als invaller.

Uitgeleend aan Groningen, PEC en VVV

Bruns liet zich in januari 2019 verhuren aan FC Groningen. Hij debuteerde uitgerekend in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo, dat door twee doelpunten van zijn persoon met 3-0 werd verslagen in de Euroborg. Het betekenden ook meteen zijn enige doelpunten voor de Trots van het Noorden. Ook in Groningen was de middenvelder geen onbetwiste basisspeler, maar in de halve finale van de play-offs mocht hij wel weer starten. Zijn eigenlijke werkgever Vitesse bleek over twee duels te sterk.

In de zomer van 2019 werd Bruns voor een seizoen uitgeleend aan PEC Zwolle. De rechtspoot kreeg de mogelijkheid om het ongelijk van Vitesse te bewijzen, maar in zijn debuutwedstrijd verloor zijn team kansloos in Arnhem (3-0). Twee weken later wist hij bij te dragen aan de 1-3 overwinning van De Blauwvingers op FC Emmen. In Zwolle kwam Bruns andermaal terecht op de reservebank. Na acht wedstrijden werd de huurconstructie beëindigd, waardoor hij in januari 2020 werd ondergebracht bij VVV-Venlo. Door de uitbraak van de coronapandemie bleef dit avontuur beperkt tot zes wedstrijden.

Eén seizoen in Turkije

Bruns vertrok in de zomer van 2021 permanent bij Vitesse. Hij ondertekende een tweejarig contract bij het Turkse Adanaspor, dat hem op 21 augustus liet debuteren in de thuiswedstrijden tegen Genclerbirligi (0-0). Zijn eerste doelpunt voor de Süper Lig-formatie maakte hij op 8 januari 2022 in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Bursaspor. Met drie doelpunten en zeven assists uit 32 officiële wedstrijden hervond Bruns zijn zelfvertrouwen in Turkije.

In het shirt van Heracles Almelo (Pro Shots)

Terugkeer in Almelo

Medio 2022 liet Bruns zijn contract bij Adanaspor ontbinden. De middenvelder keerde vervolgens terug naar Heracles Almelo, dat net was gedegradeerd uit de Eredivisie. Met vier doelpunten en zeven assists in 37 competitiewedstrijden had hij een groot aandeel in het veroveren van de Eerste Divisie-titel. Bruns keerde in 2023 terug op Eredivisie-niveau, maar moest gaandeweg het seizoen wel genoegen nemen met een reserverol.


Interlandcarrière

Bruns speelde voor een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. Op 5 februari 2013 debuteerde de Heraclied voor Jong Oranje, dat een 2-3 overwinning behaalde op de leeftijdsgenoten van Kroatië. Het elftal van bondscoach Cor Pot wist een 0-2 achterstand om te buigen. Dat was mede te danken aan Bruns, die Jürgen Locadia bediende voorafgaand aan de gelijkmaker. In totaal speelde hij driemaal voor het hoogste jeugdelftal.

Laatste update: 25 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie