Andrés Guardado

Leeftijd: 37

Het laatste nieuws over Andrés Guardado

Andrés Guardado is een Mexicaanse middenvelder. De international van Mexico maakte in januari 2024 de overstap van Real Betis naar Club León.

  • Guardado speelt momenteel voor Club León
  • De middenvelder won in 2022 de Copa del Rey met Real Betis
  • Hij speelde eerder voor clubs als Deportivo la Coruña, Valencia, Bayer Leverkusen en PSV
  • In 2015 en 2016 werd Guardado kampioen van Nederland
  • Met Mexico won hij drie keer de Gold Cup

Clubcarrière

José Andrés Guardado Hernández werd op 28 september 1986 geboren in het Mexicaanse Guadalajara. In zijn geboorteplaats werd hij in 1993 opgenomen in de jeugdopleiding van Atlas Guadalajara. Hij doorliep hier het volledige traject.

Atlas Guadalajara

Guardado debuteerde op 20 augustus 2005 in de competitiewedstrijd tegen CF Pachuca (3-2 zege) in de A-selectie van Atlas Guadalajara. Hij speelde twee seizoenen voor de hoofdmacht van de Mexicaanse club, waar hij 62 officiële wedstrijden afwerkte (zes doelpunten). Hij speelde zich in de kijker bij PSV, maar ondanks een akkoord met de destijds negentienjarige middenvelder kwam het niet tot een samenwerking. Deportivo La Coruña bracht een hoger bod uit en ging er met diens handtekening vandoor.

Deportivo La Coruña

Op 26 augustus 2007 debuteerde Guardado in het shirt van Deportivo La Coruña, dat met 0-3 verloor van Almería. In zijn debuutseizoen noteerde hij vijf doelpunten en drie assists in 27 officiële wedstrijden. Zijn team eindigde op de negende plaats in de Primera División, maar mocht in de daaropvolgende zomer deelnemen aan de Intertoto Cup. Via dit toernooi kwalificeerde Deportivo zich voor het hoofdtoernooi van de UEFA Cup. Met een doelpunt en een assist droeg Guardado op 27 november 2008 bij aan de 3-0 zege op Feyenoord.

Guardado speelde vijf seizoenen en 149 officiële wedstrijden (25 doelpunten) voor Deportivo La Coruña. In zijn vierde seizoen degradeerde de Mexicaanse middenvelder met zijn team uit de Primera División, maar in zijn vijfde en laatste contractjaar wist hij bij te dragen aan een snelle terugkeer. Deportivo behaalde het kampioenschap in de Segunda División A.

Valencia

In de zomer van 2012 stapte Guardado over naar een andere Spaanse club: Valencia. Hij debuteerde op 16 augustus in de uitwedstrijd tegen Real Madrid (1-1) en speelde in zijn eerste seizoen meteen 44 officiële wedstrijden, waarvan zeven in de Champions League. In zijn tweede contractjaar in de sinaasappelstad werd er nog 22 keer een beroep op hem gedaan door de technische staf van Los Che.

Bayer Leverkusen

Guardado werd in de tweede helft van het seizoen 2013-2014 uitgeleend aan Bayer Leverkusen. Hij debuteerde hier in de thuiswedstrijd tegen 1. FC Kaiserslautern voor de DFB-Pokal (0-1 nederlaag na verlenging). Ook mocht de Mexicaan opdraven in beide Champions League-wedstrijden tegen Paris Saint-Germain, maar in de Duitse Bundesliga mocht hij slechts vier wedstrijden in actie komen. Van een permanente overstap naar de Werkself was dan ook geen sprake.

PSV

In het seizoen 2014-2015 streek Guardado alsnog neer bij PSV. De Eindhovense club sloot een huurdeal met Valencia, zonder optie tot koop. Vanwege de ontwikkeling van Jorrit Hendrix zag technisch directeur Marcel Brands af van een optie tot koop. Hij debuteerde op 31 augustus 2015 in de Eredivisie-wedstrijd tegen Vitesse (2-0 overwinning). Guardado groeide uit tot een vaste waarde in Eindhoven en veroverde in zijn debuutseizoen meteen de landstitel. Verschillende media riepen hem uit tot beste speler van de Nederlandse competitie.

PSV raakte volledig overtuigd van de meerwaarde van Guardado en besloot de onderhandelingen te openen met Valencia om een permanente overstap tot stand te brengen. Dit lukte, waardoor de Mexicaanse middenvelder tot de zomer van 2018 op de loonlijst werd geplaatst in Eindhoven. Ook in zijn tweede seizoen als PSV’er won hij het kampioenschap. Een 1-3 overwinning bij PEC Zwolle volstond op de slotdag dankzij een misstap van concurrent Ajax (1-1 bij De Graafschap).

Guardado slaagde er niet in om een derde landstitel te winnen met PSV. Hij won wel een tweede Johan Cruijff Schaal. Na het seizoen 2016-2017 vertrok de middenvelder voor tweeënhalf miljoen euro naar Real Betis, waardoor er na 102 officiële wedstrijden een einde kwam aan zijn periode in PSV-shirt. Nadien kwam Guardado nog wel op bezoek op trainingscomplex De Herdgang en hield de relatie daarmee warm.

(Pro Shots)

Real Betis

Guardado debuteerde op 20 augustus 2017 in het shirt van Real Betis, dat met 2-0 verloor van FC Barcelona. Inmiddels nadert zijn teller de tweehonderd wedstrijden voor de Spaanse club. Op 23 april 2022 mocht de geroutineerde Mexicaan invallen tijdens de Copa del Rey-finale tegen zijn oude club Valencia. Het team uit Sevilla trok na de strafschoppenserie aan het langste eind. Guardado had een belangrijk aandeel in de bekertriomf door zijn strafschop te verzilveren.

In januari 2024 kwam de gelukkige relatie tussen Real Betis en Guardado ten einde. Op 37-jarige leeftijd besloot hij terug te keren naar Mexico, waar hij een contract tekende bij Club León. De middenvelder speelde in totaal 218 officiële wedstrijden voor de Spaanse club (vijf doelpunten).


Interlandcarrière

Guardado debuteerde op 14 december 2005 in de oefeninterland tegen Hongarije (2-0 zege) voor Mexico. Bondscoach Ricardo La Volpe gunde hem vaker speeltijd tijdens de voorbereiding op het WK van 2006 en besloot hem op te nemen in de definitieve selectie voor deze eindronde. In Duitsland werd er tijdens de groepsfase geen beroep gedaan op Guardado, maar in de achtste finale mocht hij starten tegen Argentinië. De middenvelder viel na 67 minuten geblesseerd uit en moest vanaf de kant toekijken hoe de Mexicanen na verlenging werden uitgeschakeld.

Na zijn WK-debuut in 2006 is Guardado nog eens op vier andere WK’s actief geweest. Groot succes op het wereldkampioenschap ontbreekt echter. Mexico werd in 2010, 2014 en 2018 telkens in de achtste finale uitgeschakeld en werd in 2022 zelfs al na de groepsfase naar huis gestuurd. Op de eindronde in Qatar bleef zijn aandeel beperkt tot 42 minuten tegen Argentinië (2-0 nederlaag). Kort voor rust werd Guardado met een blessure afgelost door PSV-middenvelder Érick Gutiérrez.

Guardado was één keer actief op de Copa América. In 2007 behaalde Mexico brons op de eindronde van Zuid-Amerika, mede dankzij een doelpunt en een assist van de middenvelder in de troostfinale tegen Uruguay (1-3 zege). Op de Gold Cup was hij vooralsnog viermaal actief. Met succes, want zowel in 2011, 2015 als 2019 won hij het kampioenschap van de CONCACAF-regio.

Laatste update: 19 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie