Zij wonnen de Champions League met Ajax: Waar zijn ze nu?

Foto: Zij wonnen de Champions League met Ajax: Waar zijn ze nu?

Op 24 mei 1995 zette Louis van Gaal als beginnend trainer een wereldprestatie neer door met een piepjong Ajax de Champions League te winnen. Voor veel van de spelers bleek het de opmars naar een geweldige carrière in het voetbal. Waar zijn de winnaars van 1995 op De Dag van vandaag?

Hier zijn de spelers van Ajax-1995 nu

1. Edwin van der Sar

De doelman won in 2008 nog een Champions League met Manchester United en stopte in 2011 met keepen na een verloren Champions League-finale. Sinds 2016 is hij algemeen directeur bij Ajax, waar hij een succesperiode beleefde, maar nu moet dealen met kritiek van de achterban vanwege een teleurstellend seizoen.  

2. Michael Reiziger

De rechtsback vertrok na het winnen van de Champions League naar AC Milan en speelde later bij FC Barcelona, Middlesbrough en PSV. In 2017 keerde hij als trainer terug in Amsterdam om Jong Ajax te coachen. Vervolgens was hij vier jaar lang assistent-trainer bij het eerste, maar na dit seizoen vertrekt Reiziger om bondscoach van Jong Oranje te worden.

3. Danny Blind

De laatste man werd later hoofdtrainer bij Ajax en diende de club als technisch directeur en commissaris technische zaken. Die laatste functie gaf hij eind vorig jaar op om Van Gaal te assisteren bij Oranje, waar hij eerder al zonder succes bondscoach was. Nu is hij regelmatig op tv te zien als analist. Zijn zoon Daley speelde ook twee periodes bij Ajax en haalde in 2019 de halve finales van de Champions League.

4. Frank Rijkaard

De voorstopper diende als mentor van de jonge ploeg en gaf de assist bij de winnende goal. Het bleek zijn laatste kunstje als speler. In 2006 won Rijkaard opnieuw de Champions League, dit keer als coach van FC Barcelona. In 2016 nam hij afscheid van het trainerschap en de schijnwerpers die op het voetbal gericht zijn.

5. Frank de Boer

De linksback bleef samen met zijn broer Ronald lang in Amsterdam hangen, maar ze vertrokken uiteindelijk naar het FC Barcelona van Van Gaal. Als trainer kwam Frank de Boer terug om Ajax succes te brengen; tussen 2010 en 2014 veroverde hij vier landstitels. In het buitenland was de coach minder succesvol en na een korte periode als bondscoach van Nederland werkt hij tegenwoordig als analist bij Viaplay.

6. Clarence Seedorf

Voor de rechtermiddenvelder was de Champions League van 1995 het begin van veel successen in het belangrijkste Europese toernooi. Seedorf won de Cup met de Grote Oren vier keer met drie verschillende clubs en verdiende de bijnaam Mister Champions League. Volgende maand wordt Seedorf hoogstwaarschijnlijk benoemd tot commissaris bij de KNVB.

10. Jari Litmanen

De nummer tien was in het shirt van Ajax één van de beste spelers van Europa. Bij Barcelona en Liverpool werd hij geteisterd door blessures, maar toch ging de pure liefhebber tot zijn veertigste door met voetballen. Momenteel woont Litmanen in Estland, werkt hij als analist bij de Finse televisie en oriënteert hij zich op een carrière als trainer. Hij sluit een terugkeer bij Ajax in de technische staf niet uit, de club zit nog altijd in zijn hart.

8. Edgar Davids

Het talent links op het middenveld stond aan het begin van een grootse carrière. Na een reeks Europese topclubs, een terugkeer bij Ajax en een comeback in Engeland richt Davids zich nu op het trainerschap. Hij was afgelopen winter in Qatar actief als assistent-trainer van Van Gaal bij Oranje. Als nieuwe uitdaging zou Davids graag in de jeugdopleiding van Ajax willen werken.

7. Finidi George

Van de rechtsbuiten is vooral de geweldige knal in de kruising in de halve finale tegen Bayern München blijven hangen. Na jaren voetballen in Spanje en Engeland begon George zijn trainerscarrière in Nederland bij PEC Zwolle Onder 19. Nu is hij terug in zijn geboorteland Nigeria als assistent-trainer bij de nationale ploeg en hoofdtrainer bij de club Enyimba.

9. Ronald de Boer

Hij startte als nummer negen in de punt van de aanval en vocht duels uit met Alessandro Costacurta en Franco Baresi. Ronald de Boer werd door Van Gaal als spits gebruikt, maar speelde bij Oranje, Barcelona en Glasgow Rangers ook regelmatig als middenvelder of rechtsbuiten. Na zijn actieve loopbaan werkte hij als jeugdtrainer bij Ajax en als ambassadeur van Qatar. Op dit moment is hij net als zijn tweelingbroer Frank analist.

11. Marc Overmars

Ook de linksbuiten, Marc Overmars, beleefde bij Ajax zijn grote doorbraak. Zijn flitsende acties langs de zijlijn maakte hem voor vele jaren de duurste Nederlandse voetballer ooit. Overmars was vanaf 2012 tien jaar lang directeur voetbalzaken bij Ajax en smeedde een team dat de halve finale van de Champions League haalde. Na zijn ontslag vanwege grensoverschrijdend gedrag vond hij een nieuwe uitdaging als sportief directeur bij Royal Antwerp in België.

Wisselspelers Ajax-1995:

14. Nwankwo Kanu

Kanu viel tijdens de finale in voor Seedorf en nam de spitspositie over van Ronald de Boer. Door die omzetting van Van Gaal ging Ajax meteen beter voetballen. De invaller verliet Ajax een jaar later voor Internazionale en speelde vervolgens bij Arsenal, West Bromwich Albion en Portsmouth. Tegenwoordig is Kanu zakenman, ambassadeur en weldoener met zijn eigen foundation. De recente geruchten dat hij president van Nigeria wilde worden, verwees hij naar het rijk der fabelen.

15. Patrick Kluivert

De matchwinner die doorbrak met een jongensboekverhaal. Kluivert viel tegen AC Milan twintig minuten voor tijd in en scoorde in de 85e minuut de enige goal van de wedstrijd. Het maakt hem nog altijd de jongste doelpuntenmaker ooit in een Champions League-finale. Ook bij Barcelona gooide Kluivert hoge ogen, maar daarna speelde blessureleed hem parten. Na zijn actieve loopbaan vervulde hij verschillende functies in het voetbal, zoals directeur bij Paris Saint-Germain, hoofd jeugdopleiding bij Barcelona en bondscoach van Curaçao. Momenteel zit Kluivert, wiens zoon Justin ook voor Ajax speelde, tussen twee banen in.

12. Fred Grim

De reservekeeper kwam niet in actie tijdens de succesvolle Champions League-reeks, maar na het vertrek van Edwin Van der Sar in 1999 werd hij alsnog eerste keeper van Ajax. Nadat hij stopte, werd Grim keeperstrainer in Amsterdam en assistent-trainer bij Oranje. De laatste jaren was hij hoofdtrainer bij RKC Waalwijk en Willem II. Na zijn ontslag vorig jaar hoopt hij deze zomer een nieuwe club te vinden.

13. Winston Bogarde

De rechtsback kreeg geen speelminuten in de finale en brak een jaar later pas echt door. Toen haalde Ajax opnieuw de finale, maar daarin verloor het na penalty’s van Juventus. Als trainer hielp Bogarde zijn oud-ploeggenoot Reiziger bij Jong Ajax en diende hij als assistent bij het eerste elftal. Vorig jaar vertrok hij met bonje uit Amsterdam. Na zeven jaar voelde hij zich door Edwin van der Sar bij het grofvuil gezet.

16. Peter van Vossen

Hij moest Kluivert en Kanu voor zich dulden en bleef als reservespits negentig minuten op de bank. Toch mocht Peter van Vossen de Champions League-winst op zijn cv zetten. Daarna vertrok hij naar Turkije en speelde hij voor Glasgow Rangers en Feyenoord. In 2015 werd Van Vossen ontslagen als trainer bij Fortuna Sittard. De oud-spits raakte in de schuldsanering en had financiële conflicten, maar hoopt nu zijn geld te gaan verdienen als voetbalmakelaar.

De coach: Louis van Gaal

De grote architect van de Ajax-klas van ‘95 en de succesvolste Nederlandse trainer ooit. Louis van Gaal maakte bij zijn eerste klus als trainer meteen internationaal naam en bouwde een carrière op bij clubs als Barcelona, Bayern München en Manchester United. Hij was drie keer bondscoach van het Nederlands elftal en geniet na zijn laatste job in Qatar van zijn pensioen in Portugal.

Dit was het beste Ajax ooit

  • Ja
  • Nee
914+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie