Zenden ziet Liverpool meedoen om de titel: “Gravenberch gaat belangrijk zijn”

Foto: Zenden ziet Liverpool meedoen om de titel: “Gravenberch gaat belangrijk zijn”

Boudewijn Zenden koos er deze zomer voor om niet als assistent-trainer bij PSV aan de slag te gaan. De voormalig buitenspeler van Oranje wil op dit moment graag veel tijd met zijn gezin doorbrengen én als analist optreden. Reden voor SoccerNews.nl om de oud-speler van Chelsea en Liverpool te vragen naar zijn oude clubs in de Premier League. “Van Dijk heeft tijd nodig om weer de oude te worden.”

Laten we beginnen bij Liverpool. Gaan ze meedoen om de titel? Of zijn Arsenal en Manchester City een slag beter?
“City en Arsenal vochten afgelopen seizoen om de bovenste plekken en verschillen ook dit seizoen niet veel van elkaar. Liverpool heeft vorig jaar flink moeten lijden onder de blessures en resultaten. Het liep totaal niet. De vraag werd gesteld of Jürgen Klopp het team nog uit het slop kon trekken. Gelukkig heeft de club het vertrouwen gehouden. Er zijn een hoop jongens vertrokken, maar die hebben ze op een goede manier vervangen. We hebben gezien dat Liverpool weer meedoet. Ik denk niet dat de Premier League dit jaar een two-horse race is. Liverpool gaat zich bemoeien met de titelstrijd.”

Het middenveld bij Liverpool heeft een flinke transformatie ondergaan. Zie je daar een belangrijke rol weggelegd voor Ryan Gravenberch?
Alle spelers die nieuw komen in de Premier League hebben tijd nodig om te wennen aan de hoeveelheid wedstijden en de intensiteit waarmee gespeeld wordt. Gravenberch zal zich geleidelijk aan beter gaan voelen. Hij gaat zeker belangrijk zijn, maar de vraag is in welke rol. Meer behoudend? Of met vrijheid naar voren? Op dit moment heeft Alexis Mac Allister de behoudende rol. Gravenberch is een speler die vanuit zijn Ajax-DNA het spel naar voren wil verleggen en in de ruimtes wil opduiken. In de laatste wedstrijd tegen Brighton schoot hij na een counter op de lat. Voor de trainer is het een puzzel om hem in te passen, maar ik weet zeker dat Gravenberch met zijn kwaliteit belangrijk kan zijn voor Liverpool.”

Van Mohamed Salah en Virgil van Dijk verwacht het publiek meer dan ze nu brengen. Kunnen zij dat nog leveren?
“De verwachtingen over Van Dijk zijn gebaseerd op wat hij in het verleden heeft laten zien bij Liverpool. Maar wat we niet moeten vergeten, is dat hij een lange blessure heeft gehad. Uit ervaring kan ik zeggen dat je daarna de tijd nodig hebt om terug te keren op je niveau. Hij kreeg na zijn eerste blessure ook nog een tweede blessure. Dat kun je niet los van elkaar zien. Hij zal nog even nodig hebben om weer helemaal de oude te worden. Hetzelfde geldt misschien voor Cody Gakpo, die nu geblesseerd is en een paar weken niet mee kan doen. Ik hoop dat hij bij terugkeer snel zijn goede vorm van vorig seizoen weer oppakt.”

“Salah is een ander verhaal. Bij hem kijken mensen vooral naar de statistieken, goals en assists. Of hij nou goed of slecht speelt, hij wordt beoordeeld op de cijfers. Hij heeft tot nu toe vier keer gescoord, maar dat betekent niet dat hij weer als vanouds is. Hij heeft in het verleden zoveel goals gemaakt dat het druk met zich meebrengt. Dat zal hij gaan voelen. Maar Salah zal ook dit jaar ontzettend belangrijk zijn voor Liverpool en Europees gezien bij de top horen.”

Zenden in actie namens Liverpool tegen PSV.

Over naar die andere Engelse topclub waar jij hebt gespeeld. Chelsea heeft zich herpakt na een slechte start. Krijgt Mauricio Pochettino het op de rit?
“Het is niet makkelijk voor Pochettino. Ik heb als speler en trainer bij Chelsea gezeten en ken de omgeving waarin hij werkt. Er zijn meerdere grote trainers geweest die daar zijn gesneuveld. Ik verwacht niet dat het in zijn geval snel gaat gebeuren. De club heeft een ongekende transitie doorgemaakt met nieuwe eigenaren en een volledig nieuwe selectie. Het is logisch dat het tijd kost. Aan de andere kant hebben ze ontzettend veel geld uitgegeven in de laatste vier transferwindows. Als je die gedachte meeneemt naar de wedstrijd, kijk je met pijn in je ogen. Je ziet niet het dominante Chelsea dat je verwacht. Dat komt natuurlijk ook door de vele blessures die er zijn. Dat is iets wat mij zorgen baart met het moeilijke programma dat ze nog krijgen. Als Chelsea niet genoeg punten haalt richting Boxing Day, wordt het voor iedereen bij de club heel precair.”

Dan krijg je de vraag: haalt Pochettino de kerst?
“Dat durf ik echt niet te zeggen. Ik vind het een goede trainer, maar een volledig nieuw team bij elkaar metselen kost tijd. Het feit dat hij niet met een vaste elf kan spelen, betekent dat het langer duurt om bepaalde automatismen erin te smeden. Of hij die tijd krijgt, betwijfel ik eerlijk gezegd. Maar laten we niet te pessimistisch zijn en ervan uitgaan dat het beetje bij beetje de goede kant op gaat, zoals de laatste resultaten laten zien.”

Jij hebt als individueel trainer bij PSV samengewerkt met Noni Madueke. Hoe kijk je naar zijn situatie als bankzitter?
“Ik heb hem bij PSV zien doorstromen vanuit de jeugd naar het eerste elftal. Hij heeft zich ontzettend goed ontwikkeld, maar ik heb mijn vraagtekens bij de overstap. Was het niet te snel? Noni heeft goede wedstrijden gehad bij PSV, maar was geen onbetwiste basisspeler. Hij heeft geen seizoen gehad waarin hij 32 wedstrijden heeft gespeeld. Op het moment dat hij lekker bezig was, raakte hij geblesseerd en werd hij weer teruggeworpen. Dat zijn fases waar je doorheen moet als speler voordat je gearriveerd bent. Hij is zeker nog geen gearriveerde speler, maar zeker eentje met enorm veel potentie. Ik snap wel waarom Chelsea hem gekocht heeft, ook omdat hij een homegrown-speler is. Maar hij zal meer minuten moeten maken om zich verder te ontwikkelen. Als dat bij Chelsea niet lukt, zie ik voor me dat hij verhuurd kan worden.”

Dat hebben ze met Ian Maatsen ook gedaan. Die krijgt nu meer kansen, maar wel op verschillende posities. Waar kan Chelsea hem het best gebruiken?
“Dat is een hele goede vraag. Het ligt een beetje aan zijn eigen voorkeur. Hij heeft het meest als linksback gespeeld met veel dreiging naar voren, maar wordt ook als winger gebruikt. Hij krijgt door de blessures kansen om zich te laten zien. Tegen Fulham viel hij in en schoot hij op de paal. Dat zijn momenten om je te onderscheiden. Hij zit ook gelijk bij Nederlands elftal. Als linksback of winger kan hij zijn ei goed kwijt in een systeem met vijf verdedigers, dus de tactiek van Oranje past goed bij hem. Bij Chelsea zou hij op die manier ook het best tot zijn recht komen en een mooie carrière op kunnen bouwen.”

Gaat Liverpool meedoen om de titel?

  • Ja, ze zijn weer terug!
  • Nee, Arsenal en Manchester City zijn beter.
71+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:45
97+
Liverpool-legende waarschuwt Slot: “Hij moet het vertrouwen winnen”
21:40
903+
‘Van Bommel naar Eredivisie’
21:33
156+
Virgil van Dijk terug naar Eredivisie?
21:07
66+
Justin Kluivert is ‘ready’ voor Oranje
20:57
66+
Opmerkelijke actie Ziggo Sport tijdens Dodenherdenking
20:41
42+
Girona geeft Barcelona van katoen, Real Madrid kampioen
20:37
3+
Wederopstanding Haaland: vier goals tegen Wolves
20:28
115+
‘Sensationele ‘terugkeer’ Erik ten Hag’
19:48
528+
‘Nieuwe trainer Ajax bekend’
19:34
330+
‘Feyenoord krijgt jackpot voor Slot en co’
19:28
237+
‘Ajax verkoopt volgende miskoop’
19:15
693+
‘Stunt in EK-selectie Oranje’
18:49
45+
Bakayoko over ploeggenoot: “Hij heeft niet veel gespeeld, maar echt bizar”
18:35
102+
Rensch gaat in op vraagstuk wie volgende Ajax-trainer wordt
18:20
67+
Hancko: “Op zijn leeftijd had ik twee gebroken benen, kijk waar ik nu sta”
18:04
154+
Hélène Hendriks slaat mea culpa: “Die vertrouw ik nu nooit meer”
17:50
73+
Lof voor Eredivisie-uitblinker die op lijstje PSV staat: “Smullen”
17:36
298+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
17:22
647+
Veerman gaat in op vraag of hij volgend seizoen nog bij PSV speelt
17:09
50+
Milan van Dongen onthult van welke tafelgast hij enorm genoot
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie