Spits Jong Oranje speelde bij United én City: ‘Mama’s keuze’

Foto: Spits Jong Oranje speelde bij United én City: ‘Mama’s keuze’

Noah Ohio (20) is de vaste spits bij Jong Oranje onder de nieuwe bondscoach Michael Reiziger. Voor velen is Ohio een grote onbekende, ook omdat hij maar 26 minuten in de Eredivisie speelde. Hij verkaste op zijn tiende al naar Manchester United, speelde heel even op huurbasis bij Vitesse en is inmiddels de spits bij Standard Luik.

Wie is Noah Ohio?

Noah Ohio werd op 16 januari 2003 geboren in Almere. Hij had zoveel talent dat hij opviel bij de plaatselijke BVO. Ook daar maakte hij indruk, waarna Manchester United bij de familie Ohio aanklopte. Zijn moeder maakte de keuze om naar Engeland te verkassen. Daar speelde de aanvaller met Nigeriaanse roots niet alleen in de jeugdopleiding van United, maar later ook in die van Manchester City.

In de zomer van 2019 kwam er een nieuw avontuur voor Ohio, bij RB Leipzig. Die club verhuurde hem in de winter van 2021 aan Vitesse. In Arnhem zagen de fans hem maar weinig in actie; slechts vier keer viel hij in. Na een verhuurperiode bij Austria Wien kwam hij in de zomer van 2022 terecht in Luik. Daar maakte hij indruk in z’n eerste seizoen, waardoor Reiziger hem in september opnam in de selectie van Jong Oranje. Hij debuteerde tegen Moldavië en scoorde al 2 keer in 3 interlands.

Manchester United

Maar eerst terug naar het begin. Op tienjarige leeftijd werd Ohio weggeplukt uit de jeugdopleiding van Almere City FC. “Ik snap wel dat mensen mijn pad een risico vinden, maar ik ben blij met de keuze. Mama heeft toen de keuze gemaakt om met mij naar Engeland te gaan. Zelf was ik natuurlijk te jong om daar goed over na te denken”, zegt hij in een interview met het Algemeen Dagblad.

“Maar ik ben heel trots op mijn moeder en wat ze voor ons gedaan heeft. Ze is in Manchester als verpleegster gaan werken en ze woont daar nu nog steeds. Net als mijn zussen trouwens.”

Xavi Simons

Ohio raakte op jonge leeftijd bevriend met Oranje-international Xavi Simons. De twee leerden elkaar kennen op een jeugdtoernooi in Spanje, waar Simons meedeed als speler van FC Barcelona. “We zijn altijd vrienden gebleven en speelden samen in de vertegenwoordigende teams van Oranje. We spreken elkaar vrijwel elke dag. Hij heeft uiteraard ook gevraagd of zijn stap naar Leipzig een goed idee was. Ik kon goede verhalen vertellen over de club. Ik geniet ervan dat hij het zo goed doet. Ik ben trots op hem”, aldus Ohio.

Nederland

Ohio speelde ook wedstrijden voor de jeugdelftallen van Engeland, maar zijn grote doel is het Nederlands elftal. “Ik dacht toen: leuk om een keer mee te maken, maar ik heb verder nooit getwijfeld welke keuze ik moest maken. Ik woon nu langer buiten Nederland, dan in Nederland, maar ik voel me nog altijd honderd procent Nederlander”, benadrukt hij.

Ohio maakte zijn eerste interlandgoal voor Jong Oranje op bezoek bij Noord-Macedonië (0-2). Afgelopen donderdag tegen Georgië (0-3) kwam hij opnieuw tot scoren. Door zijn inbreng gaat Nederland Onder 21 aan kop in Groep C van de EK-kwalificatie.

Zie jij Noah Ohio als toekomstige spits voor het grote Oranje?

  • Ja
  • Nee
  • Misschien als opvulling
373+ Votes

Reiziger ziet uitblinker bij Jong Oranje

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie