“Weet niet waar Ajax was, zónder de beursgang”

Foto: “Weet niet waar Ajax was, zónder de beursgang”

Ajax maakte precies 25 jaar geleden de overstap naar de beurs en dat is voor het Algemeen Dagblad reden om terug te blikken op de kwart eeuw. Volgens Jeroen Slop is er sinds die tijd een hoop veranderd bij de club.

Slop over beursgang Ajax

De Amsterdammers moesten eind jaren ’90 opboksen tegen de grote clubs en de uitspraak van het Bosman-arrest, waardoor het naar de beurs besloot te gaan. Het leverde destijds al veel kritiek op vanuit de achterban. Waar de kritische verhalen nog altijd te horen zijn, vindt Slop dat Ajax er juist vooruit op is gegaan.

Slop maakte de stap van de Nederlandse recordkampioen van dichtbij mee en bleef achter de schermen betrokken bij de financiële aspecten van de club. Naast het feit dat Ajax door de beurs een serieus bedrag kreeg om te investeren, heeft het besluit volgens hem eveneens tot andere positieve zaken geleid. Hij wijst daarbij naar Johan Cruijff.

“Een zak geld kan niet voetballen, was altijd zijn beroemde uitspraak. Maar een zak geld maakt wél dingen mogelijk die anders niet gekund hadden”, stelt Slop. “Ik weet bijvoorbeeld niet of Ajax zou zijn geweest waar het nu is, zónder die beursgang. Vergeet niet dat 125 miljoen gulden in die tijd echt heel veel geld was. Al die investeringen waren zonder beursgang nooit mogelijk geweest.”

Professionaliteit club

Bovendien stelt Slop dat het een positieve invloed had op de professionaliteit van de club. “Je kunt het als belemmerend ervaren, natuurlijk. Meer verplichtingen, je moet met persberichten naar buiten, met cijfers. Maar dat maakt je juist ook super transparant als club. Het helpt de inzichtelijkheid, het professioneel werken.”

Twente
NEC Nijmegen
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 12 mei 2023 19:58.

Was de beursgang een wijs besluit?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, absoluut niet
329+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie