‘Weerzinwekkend, het is ontmenselijk bedoeld’

Foto: ‘Weerzinwekkend, het is ontmenselijk bedoeld’

Columnist Sjoerd Mossou hopen dat degenen die verantwoordelijk waren voor de oerwoudgeluiden richting Ajacied Brian Brobbey, vanuit het FC Utrecht-vak, keihard aangepakt gaan worden. Dat schrijft hij vandaag in het Algemeen Dagblad.

“Van alle geluiden die je in een voetbalstadion kunt maken, is dat van een aap vermoedelijk het meest denigrerend en het meest weerzinwekkend, omdat het bedoeld is te ontmenselijken. Een treffender vorm van racisme bestaat haast niet. Wie apengeluiden uitbraakt richting een mens van kleur is zo zonder moraal, dat hij onherroepelijk deel uitmaakt van de onderkant van de samenleving, van het uitschot, van het laagste van het laagste”, aldus Mossou.

De reactie van Brobbey zelf (‘het boeit mij niet’) verbaasde Mossou enigszins. “Nonchalance is wel het laatste wat we kunnen gebruiken als het om racisme gaat, maar wat Brobbey deed, had goedbeschouwd niets te maken met onverschilligheid. Hij tilde zich zo hoog boven het uitschot, dat het tuig vanzelf kromp tot een sneu hoopje ellende.”

Hard bestraffen

Mossou besluit: “Brobbey deed wat meer mensen zouden moeten doen, op gezette tijden: rustig en immuun blijven. Achteloos neerkijken op het gepeupel. Vooral niét proberen te duiden, of verklaringen te zoeken. Niet terugschoppen, niet het gevecht zoeken, zelfs niet veroordelen, maar onaantastbaar doorgaan met waar je gebleven was.” Hij zet de club tot slot aan het werk: “Aan FC Utrecht de plicht om de klootzakken eindelijk uit zijn stadion te bannen, geholpen door de KNVB en hopelijk de politie.”

TIP: Pakt Utrecht de winst bij Fortuna Sittard? Verdubbel hier je inzet!

Racisten worden niet hard genoeg aangepakt in Nederland

  • Eens
  • Oneens
59+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie