Droom PSV over: Dortmund laat Eindhovenaren nog lang spartelen

Foto: Droom PSV over: Dortmund laat Eindhovenaren nog lang spartelen

Borussia Dortmund heeft PSV lang laten dromen, maar het Champions League-verhaal is over. Dortmund was oppermachtig en veel sterker dan de ploeg van trainer Peter Bosz. De genadeklap bleef uit, waardoor PSV als een vis op het droge bleef spartelen. Toen alles was opgedroogd stond er één score die telt: 2-0.

Wedstrijdverslag return achtste finale Champions League Borussia Dortmund – PSV (2-0)

Daarmee komt een einde aan het mooie Champions League-avontuur van PSV. Bosz had na de 1-1 in het Philips Stadion gekozen voor een andere insteek, verdedigen. Een extra middenvelder moest voor meer balans zorgen en het Dortmund moeilijk gaan maken. In de praktijk bleek het totaal anders uit te pakken.

Stormachtig Dortmund heeft niets te duchten van PSV

Borussia Dortmund begon stormachtig. Met de Gelbe Wand achter zich hadden de geelzwarten niets te duchten van PSV in het begin. De Nederlandse linksback Ian Maatsen, die in het heenduel nog matig speelde, was een van de aanjagers. Zo stond hij helemaal vrij in het strafschopgebied en haalde hij hard uit. PSV-doelman Walter Benítez kon katachtig redden, maar was bij de volgende Dortmund-aanval kansloos.

Maatsen gooide de bal vanaf links de zestien in en zag die al rommelend uitkomen bij Julian Brandt. De blond middenvelder legde keurig af op de volledig vrijstaande Jadon Sancho. De Engelse aanvaller schoot knap binnen in de linkeronderhoek. Bosz kon alleen maar verzuchtend met het hoofd schudden. Hij hoopt dat zijn ploeg inmiddels wel gewaarschuwd was, maar het spelbeeld bleef hetzelfde. Geen aanvallend Bosz-bal met pressie vooruit, maar Dortmund-druk. Zodra Borussia de bal had liet het die lekker rondgaan. PSV stond erbij en keek ernaar.

Jadon Sancho zet Borussia Dortmund al heel vroeg op het juiste spoor.

Heel veel geluk en Benítez houden PSV in de wedstrijd

En zo ging het maar door. Dortmund creëerde grote kansen en het was aan een dosis geluk en keeper Walter Benítez te danken dat PSV niet meer incasseerden in de beginfase. Zo haalde Brandt verwoestend uit, maar stond de Argentijnse PSV-goalie goed opgesteld. In de rebound was Donyell Malen alert, maar ook hij schoot op Benítez. Diezelfde Malen kreeg even later weer een dot van een kans om de marge naar twee te brengen. De gevaarlijke Nederlandse aanvaller zag zijn schot net naast vliegen.

Johan Bakayoko zag dat niet. De PSV-aanvaller speelde ongeïnspireerd en dat leidde tot woedende reacties op social media. Toch was hij wel verantwoordelijk voor het enige Eindhovense ‘gevaar’. Hij trok naar binnen en haalde uit, maar daarmee was ook alles gezegd. De Zwitserse keeper Gregor Kobel kon de bal rustig klemmen. De adempauze van PSV was van korte duur. Nog voor rust begon Dortmund weer met de aanvalsstorm. Malen had tot opluchting van zijn oude club weer het vizier niet op scherp.

Malen stelt vizier scherper af

In de rust zou je denken dat de aanvaller met de meeste doelpogingen (en meeste schoten naast) wel iets aan zijn richtingswijzer zou doen. Dat deed Malen ook, zo getuigde zijn eerste actie in de tweede helft. Hij trok van links naar binnen en haalde met rechts uit in de korte hoek. De bal ging op doel en Benítez moest zich strekken en kon nog net redden.

Peter Bosz had toen al ingegrepen. Zijn verdedigende tactiek met een extra middenvelder ten koste van Hirving Lozano pakte totaal verkeerd uit. Dus liet Bosz de slecht spelende middenvelder Guus Til achter in de kleedkamer en mocht de Mexicaanse aanvaller alsnog opdraven. Uit het niets liet Lozano zich gelijk zien. Een kiezelhard schot spatte uiteen op de linkerpaal. Kobel kon alleen maar toekijken en Dortmund kwam goed weg. Zowaar kreeg PSV wat hoop, wat ook zorgde voor meer bravoure. Bakayoko schoot zonder succes, maar er zat meer dreiging achter. Luuk de Jong kon even later in kansrijke positie niet zijn hoofd achter de bal zetten, maar ook daar sprak dreiging uit.

PSV opeens stuk dreigender dankzij buitenspelers

PSV kreeg steeds meer kansjes en leek toch nog wat mogelijkheden in het Signal Iduna Park te ruiken. Lozano was het meest getergd, waarschijnlijk door zijn aanvankelijke bankplaats. Hij nam Bakayoko mee in zijn gretigheid. De aanvallers van PSV speelden opeens een stuk beter. Zo had Lozano een schotje, die dreigender leek dan het uiteindelijk was. Van de rechtsbuiten Bakayoko kwam een verwoestende poging, die via Kobel in het zijnet belandde.

In de 77ste minuut leek het toch over en uit voor PSV. Leek, inderdaad. Want na lang checken en lijntjes leggen van de VAR bleek het toch buitenspel te zijn. Wat gebeurde er? Marco Reus gooide een vrije trap in het strafschopgebied en Niclas Füllkrug schoot binnen. Zijn onderarm was echter buitenspel. Terwijl iedereen al klaar stond om de aftrap te nemen en de 2-0 al was geaccepteerd werd het doelpunt toch teruggedraaid. PSV leefde nog en perste er nog wat uit, maar alle geluk van de wereld dat PSV al verdedigend had ontbeerde het aanvallend. Het prachtige Eindhovense Champions League-seizoen krijgt geen gevolg, want De Jong miste diep in blessuretijd nog een grote kans. Dat deed gelijk daarna Reus in de rebound niet. De spartelende vis die PSV heet blies definitief zijn laatste adem.

Scoreverloop Borussia Dortmund – PSV: ‘3 1-0 D. Malen, 90+5’ 2-0 M. Reus.

Ben jij trots op PSV?

  • Ja, ik wel
  • Nee, ik niet
74+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie