Wederopstanding Roda JC na dramajaren: talentvolle wereldreiziger en ‘Kuifje’ als bouwers

Foto: Wederopstanding Roda JC na dramajaren: talentvolle wereldreiziger en ‘Kuifje’ als bouwers

In het Zuid-Limburgse Kerkrade weten de fans van Roda JC niet wat hen overkomt: hun club staat fier en ongeslagen bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie. Een knappe herrijzenis na jaren vol sportieve ellende en bestuurlijke onrust. Aan de hand van een hardwerkende oud-prof en een man die zich prima presenteert als voetbaltechnische topman: Jordens Peters en Robbie Servais. SoccerNews.nl duikt in de wereld van twee Jonge(re) kerels die gretig ervaring op wíllen doen.

Wie zijn de architecten van huidig Keuken Kampioen Divisie-koploper Roda JC? Een kijkje in de keuken

Robbie Servais? Menig voetballiefhebber in zeker het zuiden van Nederland reageerde verbaasd toen Roda JC eerder dit jaar deze veertiger aanstelde als nieuwe manager voetbalzaken. Omdat hij geen specifieke ervaring had in dat soort functies. Daar kwam ook nog bij dat Servais afkomstig is uit Maastricht. Juist de stad waar sinds jaar en dag Roda JC’s grootste aartsrivaal MVV huist…

Nauwelijks enkele maanden later is die scepsis echter allang – in ieder geval voorlopig – achter de horizon verdwenen. Criticasters zijn de mond gesnoerd. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de Limburgers heel knap aan de leiding gaan in de KKD, maar vooral ook met de presentatie van Servais naar buiten toe en zijn slimme neusje voor goede spelers.

Feeling

De geboren Limburger, die als speler en trainer bijkans de hele wereld over reisde en zo flink wat ervaring op deed, is als de ‘gewone man’ in de jungle die de voetbalwereld kán zijn. Benaderbaar en vriendelijk, rustig en energiek als dat nodig is. Geen gekke uitspattingen in ieder geval. “Ik heb een ander leven nu want ik stond de laatste jaren altijd op het veld. Dit leven is drukker ja, maar het bevalt me prima”, vertelde hij onlangs openhartig.

Robbie Servais is bij bijkans iedere training van Roda JC aanwezig. Tussen de mensen in staan, wars van enige kapsones. Maakt dan een praatje met supporters, maar wil bovenal feeling houden met de spelersgroep. “Ik wil weten wat er speelt, er zijn voor de jongens en trainer Bas Sibum met zijn technische staf als dat nodig is.” Tijdens de transferwindow werkt hij met een duidelijk idee als spelers in beeld komen bij zijn club als potentiële versterkingen.

Mens achter de voetballer

“Als er namen voorbijkomen of we hebben zelf iemand in beeld gekregen, dan bellen we bijvoorbeeld mensen die desbetreffende spelers kennen om een beter beeld van de persoon te krijgen. Dát vinden wij onder andere heel erg belangrijk: hoe zit iemand in elkaar en past diegene bij de club Roda zoals wij dit met het Technisch Hart voor ogen hebben”, legt Servais uit. Oud-PSV’er Toine van Mierlo, de man op de achtergrond die gepokt en gemazeld is in de voetballerij, ondersteunt hem als hoofdscout.

De Kerkraadse club haalde tot nu toe behoorlijk wat nieuwe spelers binnen. Iets wat overigens ook nodig was na een dramatisch verlopen vorig seizoen waarin de Kerkraadse club in de onderste regionen eindigde. Servais koos met Roda vooral ook voor fysieke kracht in de as van het nieuwe elftal. Goed voorbeeld is centrale verdediger Matisse Didden, boomlange en beresterke centrale verdediger met een goede trap en overzicht.

Opgeleid door Belgische topclub Racing Genk, maar omdat daar de uiteindelijke doorbraak niet echt lukte was Roda er als de kippen bij om hem in te lijven. Didden is een speler die Roda in de toekomst geld in het laatje zou kunnen gaan brengen qua potentie. Servais wist daarnaast van de grote Duitse traditieclub FC Köln Maximilian Schmid voor één seizoen te huren. Een jongen met een ‘goeie kop’ op die niet vies is van hard werken.

Roda JC had hem al enige tijd in het vizier. Servais: “Ik ben met Jordens Peters naar Keulen onder andere toe geweest om dit te kunnen regelen en we hebben vertegenwoordigers van die club hier in Kerkrade uitgenodigd. Om hen te laten zien hoe wij werken en wat hier mogelijk is.” De top van de Duitse Effzeh raakte hierdoor overtuigd, waardoor een huurconstructie voor één seizoen mogelijk werd.

De naam van de grote baas van het geheel is gevallen: Jordens Peters. Voor hem gold eigenlijk hetzelfde als bij de aanstelling van Servais. Ook toen waren de meeste mensen verrast omdat Peters vlak daarvoor pas zijn schoenen als profvoetballer bij Willem II aan de wilgen had gehangen. Bestuurlijke ervaring had hij niet, maar in zijn vrije tijd had Peters wél met de neus in de studieboeken gezeten.

James Dean

De man met de vetkuif waar James Dean jaloers op zou zijn geweest, ging vanaf het najaar van 2021 enthousiast aan de slag in het Parkstad Limburg Stadion. Een tijd van veel praten brak aan, zijn agenda was overvol. De weg naar nieuw succes was en is lang en hobbelig. Maar dertiger Peters liet zich hierdoor niet van de wijs brengen, wist zijn club weer in rustig(er) vaarwater te krijgen. En dat is al heel knap bij een club als Roda JC.

Ook de Brabander is geen man van gek gedrag of uitspraken. Hij heeft iets stoïcijns in zich, op het vlak van beleid maken. Hoewel zeker ambitieus met Roda, blaast hij nooit (te) hoog van de toren. Peters kiest liever voor enige terughoudendheid naar de buitenwereld toe. De oud-voetballer zal in zijn hoofd zeker beseffen dat zijn huidige werkgever zo snel mogelijk weer terug moet naar de Eredivisie, maar probeert dit met verantwoord beleid te doen dus zonder paniekaankopen of geldsmijterij.

Dat de Limburgse club zijn contract voor onbepaalde tijd wil gaan omzetten naar een overeenkomst voor bépaalde tijd, is best begrijpelijk te noemen. Om continuiteit te creeren. Jordens Peters, kind van het markante dorpje Maaskant waar hij samen met zijn gezin ook nog altijd woont, zou hypothetisch gezien namelijk nu met een opzegtermijn van drie maanden zomaar de deur uit kunnen lopen in het Parkstad Limburg Stadion. Hij is echter op zijn plek in de Limburgse stad aan de Duitse grens. Maar: goede algemeen directeuren mét een voetbalachtergrond zijn schaars in het Nederlandse profvoetbal.

Roda-koers

Dus het zou zomaar kunnen dat de oud-centrale verdediger ooit in de (sub)top aan de slag zal gaan. De kwaliteiten heeft er in ieder geval voor. En de benodigde ervaring doet hij op dit moment op. Hoewel dat soms bloed, zweet en tranen kost, vaart hij onverschrokken zijn ingeslagen Roda-koers verder. Vroeger had je stripheld Kuifje en Bobbie, tegenwoordig is het in Kerkrade met een vleugje fantasie ‘Kuifje en Robbie’. De twee-eenheid aan het roer van een trots schip dat zich, vóór slechte gestarte titelkandidaat nummer één FC Groningen, KKD-lijstaanvoerder mag noemen.

Roda JC gaat duchtige conccurent zijn voor FC Groningen?

  • Ja
  • Nee
901+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:30
5+
‘Daarom gaat Kroes tóch weer samenwerken met Van Praag’
17:11
58+
‘Vreemde Slot-actie van Geertruida’
17:00
52+
Waarom Ajax ‘gewoon’ vijfde wordt in de Eredivisie
16:45
4+
Lex Immers maakt opvallende move: “Wilden al langer de stap zetten”
16:30
263+
Kaapt Feyenoord Ajax-deal?
16:15
30+
KNVB strikt Adil Ramzi: “Trots om met grootste talenten aan de slag te gaan”
16:14
0+
Voorspelling: Borussia Dortmund gaat in eigen huis voor goede uitgangspositie tegen Paris Saint-Germain
15:58
206+
‘Schandalig Oranje-besluit Ronald Koeman’
15:43
102+
Driessen wuift ‘dertien in een dozijn-transfer’ weg voor Slot
15:28
403+
Henk Spaan doet boekje open over ‘transferleugenaar’ Slot
15:13
496+
‘Van ‘t Schip-wending op komst bij Ajax’
15:00
15+
Real Madrid wint de Champions League | Vraag van Aad
14:45
371+
‘PSV mikt op drietal versterkingen’
14:30
139+
‘Dreun voor Matthijs de Ligt’
14:14
93+
Van ‘t Schip kritisch op Rensch: “Inherent aan zijn leeftijd”
13:59
205+
”Nieuwe’ Tadic voor Ajax’
13:40
315+
MARCA: ‘Schreuder topkandidaat bij Feyenoord’
13:25
293+
Financiële miljoenenimpuls voor Feyenoord
13:10
514+
‘Ajax-uitstel voor Ten Hag’
12:50
3106+
‘Koeman passeert Oranje-lichtgewicht’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie