Waarom er in de Eredivisie geen doellijntechnologie is

Foto: Waarom er in de Eredivisie geen doellijntechnologie is

Goal of geen goal? Doordat er geen doellijntechnologie is in de Eredivisie kan niet altijd worden vastgesteld of een bal helemaal over de lijn is. Zoals bij sc Heerenveen – Ajax recent. Het curieuze moment in de slotfase, die de 3-3 kon betekenen, zorgde voor veel opschudding. SoccerNews.nl legt uit waarom er geen doellijntechnologie in de Eredivisie is.

SN legt uit waarom er geen doellijntechnologie in de Eredivisie is

In de Eredivisie maakt de arbitrage gebruik van het Goal Line Replay-systeem, dat werd gekozen door de KNVB en de clubs. Vier hoge camera’s in de hoeken van een stadion moeten bepalen of de bal volledig over de doellijn is geweest. Het dient als hulpmiddel voor de VAR, zonder de kosten van de dure doellijntechnologie te hebben. De voetbalbond kwam daarvoor met een speciaal persbericht vlak voor de start van het huidige seizoen.

“De Eredivisie krijgt vanaf het seizoen 2023/24 de beschikking over extra doellijncamera’s waarmee kan worden beoordeeld of een bal volledig over de doellijn is geweest: Goal Line Replay. Deze nieuwe techniek is geïnitieerd en gefinancierd door de KNVB en de Eredivisie CV. Dankzij de vier extra nieuwe high frame rate-camera’s in alle Eredivisie-stadions kan de VAR zeer nauwkeurig beoordelen of een bal wel of niet volledig de doellijn is gepasseerd. Zowel links als rechts ter hoogte van de doellijn wordt een camera gepositioneerd, die registreert wat er op de doellijn gebeurt. Goal Line Replay is niet hetzelfde als de automatische doellijntechnologie waar scheidsrechters een melding op hun horloge ontvangen als er een bal over de doellijn is geweest”, benadrukte de KNVB nog.

Curieus moment bij Heerenveen – Ajax schreeuwde om doellijntechnologie

Middels de hoge camera’s in de hoeken van het stadion moet de VAR dus beoordelen of de bal al of niet volledig de lijn heeft gepasseerd. In het geval bij Heerenveen – Ajax moesten de videoassistenten flink inzoomen en met de beschikbare beelden een inschatting maken. Hierbij hebben ze geen visuele hulpmiddelen zoals lijnen. Na lang beraad met scheidsrechter Danny Makkelie kon men geen waterdicht antwoord geven of de bal 100 procent over de doellijn was gegaan. Ze hadden de beelden maar uit één hoek, het zicht werd vanuit de andere kant geblokkeerd door meerdere benen en het lichaam van Ajax-spits Brian Brobbey. Zo kon er geen goal worden toegekend, bleef het bij 3-2, en barstte de feestvreugde uit bij de Friezen.

In de winter constateerde de bond nog zeer tevreden dat het goed heeft ingegrepen bij zes wedstrijden. Nu kunnen we echter stellen dat het systeem zeker niet waterdicht is. Dat was de oude Hawk-Eye-methode wel, maar dat kostte vijf miljoen euro per seizoen. De clubs en de voetbalbond vonden de voordelen niet opwegen tegen de kosten.

Moet de Eredivisie terug naar Hawk Eye?

  • Ja, werkt veel beter
  • Nee, veel te duur
151+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
72+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
34+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
24+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
11+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
245+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
97+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
29+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
158+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
63+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
86+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
460+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
196+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
294+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
842+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
168+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8621+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1964+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3285+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
599+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
974+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie