Van Marwijk ziet ‘omgekeerde wereld’ bij Oranje – Argentinië

Foto: Van Marwijk ziet ‘omgekeerde wereld’ bij Oranje – Argentinië

Aanstaande vrijdagavond neemt het Nederlands elftal het op tegen Argentinië. In 2014 waren de Zuid-Amerikanen nog na penalty’s te sterk voor Oranje. Nu aast Louis van Gaal op wraak, en wel met ‘countervoetbal’, ziet oud-bondscoach Bert van Marwijk.

“Bij het Nederlands elftal hanteert Louis van Gaal nu de speelwijze van de provocerende pressing, zoals hij dat noemt. Wij noemden dat vroeger gewoon countervoetbal. Het komt op niets anders neer dan de tegenstander lokken en dan counteren. Daar is niks mis mee. Als je daar wereldkampioen mee wordt, is het prima. Iedereen moet er alleen enorm aan wennen, omdat wij in Nederland gewend zijn om de bal te hebben”, schrijft Van Marwijk in zijn column voor De Telegraaf.

‘Echt de omgekeerde wereld’

“Bij Nederland proberen we controle te krijgen op basis van het balbezit bij de tegenstander. Het is echt de omgekeerde wereld. Want juist landen als Argentinië, dat vroeger heel verdedigend was ingesteld, maar ook Amerika en Brazilië speelden tot nu toe veel agressiever als het om druk zetten gaat. En Nederland wacht juist veel meer af in vergelijking met vroeger. Spanje, dat dankzij Cruijff jaren terug ook aanvallend is gaan denken, wil ook alleen maar aan de bal zijn op dit WK.”

De hedendaagse wapens

Vandaag de dag ziet Van Marwijk wingsbacks als Denzel Dumfries als een belangrijk wapen voor Oranje. “Daar moet een elftal helemaal op aangepast zijn. Vleugelspitsen die aan de zijlijn een actie maken of naar binnen kunnen komen om zelf te scoren zijn heel andere spelers dan Dumfries, die zijn acties niet wil maken als hij ver voorin pas de bal krijgt. Maar binnen het systeem dat Nederland nu speelt, is Dumfries wel een van de wapens die je uiteindelijk nodig hebt in een team om ver te komen.”

“En Nederland heeft meer wapens. Depay, Bergwijn, Gakpo en Klaassen zijn jongens die een goal kunnen maken. Bij standaardsituaties hebben we mannen als Van Dijk, Aké en weer Dumfries met hun lengtes. En we hebben een keeper die verdedigend ook een wapen is geworden. Ik vind het heel knap wat Noppert op dit WK presteert”, aldus Van Marwijk tot slot.

Scoort Nederland het eerste doelpunt vrijdag?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Vrijdag weer counteren?

  • Ja, zou ik wel doen
  • Nee, zou ik niet doen
2892+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie