Van Dijk brengt Oranje dichter bij EK na frustrerende avond

Oranje heeft met hangen en wurgen een overwinning behaald op Griekenland (0-1). Het door blessures geteisterde elftal van Ronald Koeman miste overtuiging voorin en had een late penalty nodig om de directe concurrent te verslaan. Aanvoerder Virgil van Dijk zorgde voor de belangrijke, maar zwaarbevochte overwinning.

Wedstrijdverslag Griekenland – Nederland (EK-kwalificatie)

De gevreesde Griekse heksenketel bleek mee te vallen. Het stadion van AEK zat niet tot de nok vol en op wat fluitconcerten in het begin na was er van veel vijandigheid geen sprake. De aanwezige Grieken hadden genoeg te fluiten in het begin, want het was Oranje dat vooral de bal had. Een vroege tegengoal incasseren, zoals Oranje dit jaar veel meemaakte, zou funest zijn. De openingsfase dit keer werd zonder kleerscheuren overleefd, al werd het even spannend toen Lutsharel Geertruida de bal inleverde bij de Grieken. De verdediger van Feyenoord slaagde er niet in om een drukzettende aanvaller voorbij te dribbelen en moest een overtreding maken om een tegenaanval te voorkomen.

De eerste grote kansen van Oranje kwamen voort uit twee corners. Twee keer belandde de bal bij Tijjani Reijnders op de rand van de zestien, maar zijn pogingen eindigden naast het doel en in de handen van de keeper. Nederland hield de druk erop en kreeg na 24 minuten de grootste mogelijkheid om op voorsprong te komen. Na een overtreding op Van Dijk wees de scheidsrechter naar de stip en mocht Wout Weghorst aanleggen vanaf elf meter. De spits van Hoffenheim schoot de bal matig in en zag zijn inzet makkelijk gepakt worden door Odisseas Vlachodimos. Ook de laatste kans van de eerste helft, een volley van Steven Bergwijn na een lange bal van Van Dijk, werd gekeerd door de uitblinkende Griekse doelman.

Een tactische omzetting van Koeman in de rust zorgde ervoor dat Oranje na rust dominant begon. Donyell Malen kwam erin voor Geertruida en Nederland drukte door op de helft van de tegenstander. Tot twee keer toe profiteerden Bergwijn en Weghorst echter niet van cadeautjes van de Griekse verdedigers, die de bal bij de opbouw inleverden. Vlachodimos bracht redding op een goed schot van Bergwijn en de poging van Weghorst werd door de defensie geblokt. Reijnders, die net als tegen Frankrijk positief opviel met zijn loopacties en passes, creëerde zelf een kans, maar stuitte ook op de reservekeeper van Nottingham Forest.

Weghorst ziet zijn strafschop gekeerd worden.

Opluchting

Ook de invallers Brian Brobbey (debutant), Joey Veerman, Micky van der Ven en De Roon konden Oranje in eerste instantie niet aan een doelpunt helpen. Voor het doel van Bart Verbruggen zorgde Georgios Giakoumakis nog voor een gevaarlijk moment, maar de doelman van Feyenoord reageerde alert en was eerder bij de bal dan de oud-topscorer van de Eredivisie. Later zorgde Van der Ven voor opwinding door de bal in te leveren en een kans weg te geven, tot groot ongenoegen van Van Dijk, die de fout in een kopduel moest oplossen. Het slotoffensief van Griekenland leidde ook bij Koeman tot de nodige zorgen, maar in minuut 89 kwam de bevrijding.

Nederland kreeg een tweede penalty na een overtreding op Denzel Dumfries. Dit keer ging Van Dijk zelf achter de bal staan. De aanvoerder pakte zijn verantwoordelijkheid op het belangrijkste moment van deze kwalificatie en stelde niet teleur. Hij stuurde de Griekse keeper de verkeerde hoek in en schoot overtuigend binnen. Na een frustrerende avond in Athene kan Oranje opgelucht adem halen. Door de overwinning op de directe concurrent staat Nederland op de drempel van het EK in Duitsland. Om het ticket definitief te bemachtigen moet één van de duels tegen Ierland en Gibraltar gewonnen worden.