Utrecht toont na rust ander gezicht en verslaat Groningen

FC Utrecht heeft voor de derde keer op rij in de Eredivisie gewonnen. Na een moeizame eerste helft tegen FC Groningen, draaiden de gastheren het na rust helemaal om.

Na een moeizame start weer wat positiviteit in Utrecht: na zeges op Sparta Rotterdam en sc Heerenveen heeft de ploeg van Henk Fraser de aansluiting met de subtop gevonden. Vanuit Groningen een heel stuk minder prettig nieuws. Door aanhoudingen bedreigingen aan het adres van Paulos Abraham, komt de aanvaller voor de winterstop niet meer in actie. De Trots van het Noorden, dat begon in een 5-3-2 formatie, startte sterk in de Domstad. Spits Ricardo Pepi vuurde al snel twee schoten, maar wist het doel niet te vinden.

Utrecht kon aanvallend minder een vuist maken. Anastasios Douvikas kreeg wel een aantal kleine mogelijkheden, een treffer zat er echter niet in. Vijf minuten voor rust kwamen de bezoekers verdiend op voorsprong. Pepi zette vanaf de rechterkant goed voor en de attent Florian Krüger gleed binnen bij de tweede paal. Er volgde echter een totaal andere tweede helft, waar Utrecht een stevig tandje bijzette. Vooral na de dubbele wissel – Amin Younes en Othmane Boussaid voor Daishawn Redan en Luuk Brouwers – leek de ploeg over nieuwe energie te beschikken.

Erop en erover

Zo werd de gelijkmaker van Taylor Booth ingeleid. Het Amerikaanse talent zette met een één-twee zelf de aanval op, passeerde nog een Groningen-verdediger en verschalkte Peter Leeuwenburgh. Vooruit gestuwd door het publiek gingen de Utrecht vol voor de overwinning, waarbij halverwege de tweede helft Bas Dost Douvikas in de spits afloste. Booth en Younes misten nog mogelijkheden, maar in de 84ste minuut was het wel raak. Na een scherpe voorzet van Younes kwam Sander van de Streek vrij voor de goal en rondde beheerst af.

In de slotfase kon Groningen niets meer uitrichten: het bleef bij 2-1. Door de drie punten stijgt Utrecht naar de zevende plaats, ten koste van sc Heerenveen. Groningen blijft hangen op plek dertien.

Wint Groningen van Fortuna volgende week?