Ten Hag waarschuwt Europese topclubs

Foto: Ten Hag waarschuwt Europese topclubs

Erik ten Hag verlengde zijn contract bij Ajax met één jaar. De succestrainer maakte daarmee definitief een einde aan de geruchten rondom een tussentijds vertrek deze zomer en gaf daarmee een sterk signaal af richting de Ajax-selectie. Toch vertellen de afgelopen weken ook dat het verblijf van Ten Hag bij Ajax niet tot in den eeuwigheid zal gaan duren, maar dat er wel iets speciaals nodig is om de Tukker weg te lokken uit de Johan Cruijff ArenA. 

Erik ten Hag hield de afgelopen weken de geruchten goed bezig. De trainer van Ajax was door het nieuwe succes van zijn ploeg opnieuw de hoofdpersoon in een aantal spraakmakende geruchten. De vijftigjarige oefenmeester van de Amsterdammers zag zijn naam in veel headlines opduiken omdat hij bij meerdere ploegen in het Europese voetbal hoog op de verlanglijst stond. Uiteindelijk maakte Ten Hag zelf een einde aan die geruchten door zijn contract bij Ajax, dat doorliep tot de zomer van 2022, met één jaar te verlengen. Daarmee gaf Ten Hag niet alleen een krachtig signaal aan de spelersgroep, waar een aantal spelers op de nominatie staan om te vertrekken. Dit nieuwe contract, en vooral de aanloop daarnaar toe, geven goed weer voor welke clubs Ten Hag de deur van de Johan Cruijff ArenA in de toekomst mogelijk wél achter zich dichttrekt. 

Erik ten Hag en Ajax

Op het moment dat Ten Hag bij Ajax werd aangesteld, zaten de Amsterdammers in een dipje. Ajax had Marcel Keizer aangesteld als opvolger van de naar Borussia Dortmund vertrokken Peter Bosz. Keizer had zich bewezen bij Jong Ajax en werd door de clubleiding doorgeschoven naar het eerste elftal. Op veel krediet kon Keizer echter niet rekenen: na een half jaar werd de trainer al de laan uitgestuurd en opende Ajax de gesprekken met FC Utrecht om droom kandidaat Ten Hag tussentijds naar Amsterdam te halen. 


Sinds die bewuste decemberdag in 2017 lijkt alles bij de Amsterdammers in een stijgende lijn te verlopen. Waar de meeste mensen dachten dat de ploeg met de finale plek in de Europa League piekte, kwam in 2018/2019 bedrogen uit. Met een indrukwekkende Champions League-campagne, waar Ajax op één doelpunt na de finale misliep, vestigde Ten Hag zijn trainersnaam in het internationale voetbal. Daarnaast maakte hij van Ajax in Nederland een dominante factor, getuige de landstitels, KNVB Bekers en Johan Cruijff Schalen die de Tukker inmiddels achter zijn naam heeft staan als Ajax-trainer. Daar kunnen tot de zomer van 2023 mogelijk meer prijzen aan toegevoegd worden.

In navolging van de Tukker lijkt ook zijn partner in crime Marc Overmars, met wie Ten Hag naar eigen zeggen uitstekend samenwerkt, zijn toekomst aan de Amsterdammers te verbinden. Daarmee lijkt de invulling van het voetbaltechnische gedeelte van de Amsterdammers voorlopig vast te staan, al leek het er lange tijd op dat Overmars een heel andere route moest bewandelen om de selectie voor volgend seizoen vorm te geven. 

Ten Hag in trek in Europa

Het was lang geen uitgemaakte zaak dat Ten Hag zijn contract bij Ajax zou verlengen. De 50-jarige trainer maakte zich de afgelopen jaren door zijn aanvallende voetbalvisie een populaire trainer, maar nog nooit waren de geruchten over een (tussentijds) vertrek bij de Amsterdammers zo aanwezig als de afgelopen tijd. Het begon allemaal op het moment dat Borussia Dortmund Lucien Favre op straat zette. Net als Bosz een paar jaar geleden, gold Ten Hag meteen als één van de topkandidaten voor de job. Uiteindelijk ging Dortmund in zee met Marco Rose, wiens huidige werkgever Borussia Mönchengladbach dus ook een nieuwe trainer zocht. De naam van Ten Hag verscheen al snel in de Duitse en Nederlandse media, maar de Ajax-trainer zou geen interesse hebben gehad in de job. 


Het balletje begon pas écht met rollen op het moment dat Hansi Flick zijn afscheid bij FC Bayern München aankondigde. Weken geleden sijpelden er al berichten uit Duitsland door dat de hoofdtrainer van Bayern aan het einde van het seizoen zijn contract zou inleveren om bondscoach te worden bij de Duitse nationale ploeg. Ten Hag heeft een verleden bij Bayern als trainer van het tweede elftal en werd nadat Flick bekend maakte dat hij aan het einde van het huidige seizoen stopt als Bayern-trainer, direct aan de openstaande vacature gelinkt. Bayern koos echter voor Julian Nagelsmann en ook RB Leipzig ging voor een andere trainer als opvolger voor de vertrekkende succestrainer. 

Niet alleen in Duitsland, ook in Engeland zijn de prestaties van Ten Hag bij Ajax opgevallen. Daniel Levy, de voorzitter van Tottenham Hotspur, zou de Ajax-trainer maar wat graag aangesteld hebben als opvolger van de ontslagen José Mourinho. Er gingen al geruchten dat de Tukker zelf ook wel oren had naar een overgang naar de Premier League, maar deze werden door de contractverlenging van de trainer eigenhandig de kop ingedrukt. 

Waarschuwing aan Europese top

Daarmee gaf de trainer niet alleen een sterk signaal richting de buitenwereld, maar ook naar de spelersgroep van de Amsterdammers. De talenten van Ajax staan in de belangtelling van grote clubs uit het buitenland, maar niet elke club is ook een garantie voor succes. Het maken van de juiste keuze is daarbij misschien nog wel belangrijker dan het talent dat je meebrengt, en dat lijkt Ten Hag als geen ander te begrijpen. 


Het is echter óók een signaal waardoor Ajax in de toekomst weet waar het aan toe is. Clubs als Borussia Mönchengladbach, Eintracht Frankfurt en zelfs Tottenham Hotspur ziet de Ajax-trainer op dit moment dus niet als een stap vooruit. Alleen Bayern München lijkt écht kans gemaakt te hebben bij de oefenmeester, maar de vraag is of Ten Hag serieus in beeld was in Beieren. Het laat echter wel zien hoe Ten Hag Ajax op dit moment inschat: alleen de absolute Europese top is een stap vooruit. Dat is niet alleen een signaal dat Ten Hag geeft aan de toekomstig geïnteresseerde clubs, maar ook aan de spelers die op dit moment bij Ajax spelen. 

De goede prestaties van Ajax in de Eredivisie, maar ook de sterke optredens van de Amsterdammers in de Europese toernooien, zorgen ervoor dat er veel belangstelling is voor Ajacieden. Mannen als Ryan Gravenberch, Nicolas Tagliafico en André Onana worden met een vertrek in verband gebracht en hebben een vertrekwens. Op hetzelfde moment hebben zij in Amsterdam ‘zekerheid’ op speelminuten en doen ze mee om de prijzen en in de Champions League. Wellicht zorgt de keuze van Ten Hag er ook voor dat andere belangrijke Ajax-pionnen ervoor kiezen om hun lot nog langer aan de Amsterdammers te verbinden.

Erik ten Hag blijft tot 2023 bij Ajax

  • Ja, denk het wel
  • Nog wel langer dan dat
  • Nee, Europese top lonkt
734+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie