‘Strijd tussen Feyenoord en Ajax bereikt kookpunt’

Foto: ‘Strijd tussen Feyenoord en Ajax bereikt kookpunt’

Op de ranglijst scheelt het slechts drie punten tussen Feyenoord en Ajax, en dat is ook te merken aan de manier waarop de clubs elkaar benaderen momenteel. Journalist Mikos Gouka constateert dat de rivaliteit resulteert in verwijten over en weer over – bijvoorbeeld – het al dan niet constant mee hebben van de arbitrage bij wedstrijden.

Gouka rept in zijn column voor het Algemeen Dagblad over ‘verwijtende blikken, selectieve verontwaardiging, flinke ergernissen over en weer en duistere complottheorieën’. “Het is deze weken meer dan ooit Ajax óf Feyenoord. Wie niet voor is, is tegen. Het zijn namelijk de weken van de weegschaal. Die van: jij zegt dit, maar jij doet zelf dat. Als ze in Amsterdam en omstreken bijvoorbeeld roepen dat de tweede gele kaart van de Noor Isak Määttä van Groningen in de Kuip een lachertje was, vragen ze zich in Rotterdam meteen hardop af waarom Edson Álvarez gevoelsmatig wekelijks met zijn armen op hoofden van tegenstanders terecht mag komen zonder bestraft te worden.”

De reactie van Willem van Hanegem daarop zegt wat dat betreft voldoende. De Kromme foeterde in zijn podcast voor het AD: “Ik zie wat er gebeurt. Feyenoord komt dichtbij nu en dan verandert er veel. Ook op televisie, waar ze over die kaart van Määttä bijna een halfuur verder praten. Maar bij die elleboog van Álvarez aan Tannane vroeg de verslaggever: ‘Je zat ook wel laag met je hoofd, toch?’ Dat geloof je toch niet? Ik heb die beelden zondagavond vrijwel nergens meer teruggezien. Alsof ze er een bepaald belang bij hebben. Dat zorgt voor irritatie bij mensen. Die laten zich niet in de maling nemen.”

Ajax kampioen?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Complottheorieën

Gouka constateert verder dat ‘er nog meer is’. “Veel meer. In Amsterdam schreeuwden ze moord en brand toen een etmaal na de loting bekend werd dat de halve finale van de KNVB Beker in de Kuip zonder fans van Ajax wordt gespeeld. ‘Competitie- en bekervervalsing’, liet Fabian Nagtzaam, voorzitter van de supportersvereniging, optekenen. Terwijl in Amsterdam net zo goed de deuren van de Johan Cruijff Arena hermetisch gesloten zouden blijven voor Feyenoord-fans, zoals dat ook op 19 maart in de Eredivisie het geval zal zijn.”

Gouka besluit: “De strijd tussen de aartsrivalen gaat Nederland misschien wel tot in mei in de ban houden. Op het veld, op het internet, bij de koffie-automaat en op verjaardagen. Op 19 maart (competitie) en 4 april (beker) kunnen beide clubs het seizoen van de ander immers maken of breken.”

Feyenoord kampioen?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Wie wordt het vaakst gematst door de arbitrage?

  • Ajax
  • Feyenoord
1093+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie