Kraker Twente-PSV de nek omgedraaid door rode kaart

Foto: Kraker Twente-PSV de nek omgedraaid door rode kaart

PSV heeft een belangrijke slag geslagen door FC Twente te verslaan in Enschede (0-3). De ploeg van Peter Bosz werd in het zadel geholpen door een rode kaart van Mees Hilgers. Tot dat moment in de 25ste minuut ging het spel gelijk op, daarna stevende Twente af op de eerste thuisnederlaag sinds 7 mei 2022. PSV profiteerde optimaal van het overtal en haalde drie belangrijke punten in de titelstrijd.

Verslag FC Twente – PSV vanuit de Grolsch Veste

Dat FC Twente al anderhalf jaar lang niet had verloren in eigen huis wordt deels toegeschreven aan de steun van de supporters. Voor de kraker tegen PSV had de achterban ook weer alles uit de kast getrokken om te laten zien dat hier niets te halen viel. Een grote banneractie met het oprichtingsjaar van Twente (1965), het ‘You’ll Never Walk Alone’ en een flinke portie vuurwerk zorgden voor een spectaculair begin van de avond. Nadat de papierpropjes van het veld waren geraapt en de rook boven het veld was weggetrokken begon het voetbalgevecht. De spelers zaten vol adrenaline en begonnen met lange ballen en kopduels tot na 27 seconden de eerste overtreding werd gemaakt. De toon was gezet voor wat beloofde een heuse kraker te worden.

PSV was in de eerste tien minuten het dreigendst, maar het ontbrak de uitploeg aan een scherpe eindpass. Twente kwam er na tien minuten voor het eerst uit via Joshua Brenet. De rechtsback kreeg de bal op de rand van de zestien, maar werd daar tegengehouden. Mees Hilgers probeerde twee keer van afstand op doel te schieten, maar zijn pogingen werden geblokt door de PSV-verdediging die met alles wat ze hadden echt Twents gevaar voorkwamen. Het publiek in de Grolsch Veste begon te geloven in hun kansen en reageerde op elke bal, maar hun hoop zou snel een deuk krijgen.

Gestrekt been

Hilgers leverde tijdens het opbouwen de bal in op het randje van zijn eigen zestien. De jonge verdediger, die door verschillende media al in verband werd gebracht met Oranje, probeerde iets te enthousiast zijn fout goed te maken en vloog er met gestrekt been in bij Hirving Lozano. Scheidsrechter Allard Lindhot reageerde met een gele kaart, maar na een videocontrole moest Hilgers direct het veld verlaten. Als gevolg van de rode kaart haalde trainer Joseph Oosting middenvelder Sem Steijn eraf voor centrale verdediger Alec van Hoorenbeeck, die op de positie van Hilgers kwam te staan.

Twente speelde vanaf minuut 25 met tien man.

PSV ging via Sergiño Dest en Johan Bakayoko op zoek naar de openingstreffer, maar stuitte op Lars Unnerstall. De Duitse keeper had ook een goede reflex op de doellijn bij een poging van Luuk de Jong, die een voorzet van Bakayoko ineen keer uit de lucht nam. In de blessuretijd van de eerste helft brak FC Twente, vanaf nu 4-4-1 spelend, eruit, maar Daan Rots kon de aanval niet succesvol afronden. PSV rook zijn kans en Bakayoko begon aan een counter. De Belgische rechtsbuiten sneed naar binnen en gaf af op Joey Veernam, die de bal gemakkelijk binnenschoof. De middenvelder, die na zijn blessure bij Oranje tegen Gibraltar weer op tijd hersteld was, juichte provocerend met zijn handen achter zijn oren. Het fluitconcert van Vak P nam de doelpuntenmaker lachend in ontvangst. Lozano probeerde nog voor de rust de 2-0 te maken, maar slaagde daar niet in. Wel was het een voorteken voor de tweede helft.

Na de thee liep PSV meteen verder uit. Een voorzet van Bakayoko werd door Lozano teruggekopt en vloog via Twente-aanvoerder Robin Pröpper in zijn eigen doel. Door het inbrengen van tweede spits Ricky van Wolfswinkel wilde Oosting terugkomen in de wedstrijd, maar Twente liep de tweede helft vooral achteruit. Lozano probeerde twee keer op zijn kenmerkende manier een doelpunt te forceren. Later kwam Noa Lang erin, voor het eerst sinds hij op 8 oktober tegen Sparta geblesseerd raakte. Het was Bakayoko die er 0-3 van maakte. De buitenspeler ging helemaal vrij op Unnerstall af na een pass van Malik Tillman en schoof de bal beheerst in de hoek, waarmee hij het Twentse publiek in rouw dompelde. PSV vierde feest met de meegereisde fans.

Invloed op de titelstrijd

Door de nederlaag wordt de achtervolging van Twente op de bovenste twee plekken een stuk moeilijker. Feyenoord won eerder op de avond van Excelsior (2-4). PSV blijft door de overwinning zeven punten voorstaan op de Rotterdammers. Volgende week zondag staan zij tegenover elkaar in De Kuip.

Kostbare fout van Hilgers?

  • Ja, daardoor verloor Twente.
  • Nee, dat moeten we niet overdrijven.
202+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie