PSV: verdediging blijft zorgenkindje onderweg naar D-day

Foto: PSV: verdediging blijft zorgenkindje onderweg naar D-day

Hoewel de titel in de Eredivisie ook heel hoog op het verlanglijstje staat bij PSV, geldt dat zeker eveneens voor plaatsing van het miljoenenbal dat Champions League heet. De eerste stap werd bij het Schotse Rangers FC maar een puntendeling. Er zal gewerkt moeten worden aan de opbouw en bijbehorende slordigheid die fataal kán gaan worden, net zoals er verdedigend nog een en ander aan schort. De aangekondigde versterking is wenselijker dan ooit.

Soms te slordig PSV zal moeten oppassen dat het zich niet alweer aan dezelfde steen stoot tegen Rangers FC

Oud-bondscoach Dick Advocaat, inmiddels zeventiger maar nog altijd niet definitief met pensioen, zal dinsdagavond zeker op het puntje van zijn stoel hebben gezeten. De Hagenaar was in het verleden immers zeer succesvol trainer bij zowel de Rangers alsook in Eindhoven, waar men nog altijd met veel plezier aan hem als tr terugdenkt.

Dickie zag PSV meteen heel fel starten in een volgepakt Ibrox Stadium, zoals verwacht ook eigenlijk. Trainer Peter Bosz van de Eindhovense topclub staat immers voor Sturm und Drang-voetbal, wat betekent dat er ver van de eigen goal gevoetbald moet worden, met veel druk op de achterhoede van de tegenstander.

Balbezit

Hoog drukzetten, heet dat tegenwoordig in het voetbaljargon. De opponent zoveel als mogelijk afjagen in de bouw en dit daarachter voortzetten op het middenveld. De Brabanders hadden in het eerste bedrijf dan ook een flinke portie meer aan spelcontrole en balbezit, 70 tegenover 30 procent. Levensgrote kansen leverde dit echter niet op en na 45 minuten spelen stond er zelfs een 1-0 voorsprong voor de Rangers op het scorebord.

Dat had PSV helemaal aan zichzelf te wijten. Wat opviel was dat er teveel door het centrum werd opgebouwd en aanvallen werden opgezet. Ibrahim Sangaré kreeg van doelman Walter Benítez net buiten het strafschopgebied aan bal aangespeeld, door het midden dus. De Fransman verspeelde het leer knullig, waarna Sima – na een assist van Cyriel Dessers – de openingstreffer kon aantekenen.

Schlemiel

Een flinke tik voor de Bosz-brigade, die na de pauze al snel weer de gelijkmaker in de zak kon steken. Eerdere schlemiel Sangaré rondde een vlot lopende aanval via Johan Bakayoko en Ismael Saibari keurig af: 1-1. Hierdoor konden de PSV’ers weer opnieuw op jacht gaan naar een voorsprong, die meer lucht zou geven in de volgende beslissende wedstrijd tegen de Schotten.

Het liep echter anders, want door een perfect uitgevoerde counter via wederom een assist van Dessers, was het Matondo die Ibrox liet ontploffen: 2-1. Een compleet onnodige achterstand voor PSV, dat van geluk mocht spreken dat ‘giraffe’ Luuk de Jong in de slotfase zijn voorhoofd nog tegen een voorzet wist aan te planten. Waardoor een gelijkspel als eindstand kon worden opgeschreven.

Volgende week is het in ieder geval écht D-day voor PSV voor wat betreft het in bezit krijgen van de sleutel van de deur die naar het hoofdtoernooi van de prestigieuze Champions League leidt. Het kan nog alle kanten uit, ondanks zoals gezegd meer balbezit. Maar dat biedt natuurlijk nog geen enkele garantie.

Bokswedstrijd zonder genadeklap

Rangers FC heeft die ook niet. Maar ook die club zal immers nog altijd hoop hebben, want zolang het eindsignaal in de return niet geklonken heeft, is die ook gerechtvaardigd. Temeer ook omdat gemaakte doelpunten niet meer dubbel tellen. Maar aan de andere kant kán voetballen soms ook net zoals boksen zijn: wie de eerste ferme klap uitdeelt, maakt een grotere kans op de eindzege.

Beide partijen hebben dié echter nog niet gegeven, waardoor de strijd nog helemaal openligt. Het thuisvoordeel kán PSV gaan helpen, al lukte dit vorig seizoen – uitgerekend ook tegen Rangers FC – niet. History repeats? Niemand in Eindhoven die dáár in ieder geval aan durft te denken. Maar als de Eindhovenaren domme fouten in de verdediging blijft maken, kun je zélf veel blijven scoren en levert dat toch niet het gewenste resultaat op.

PSV gaat zich in eigen huis kwalificeren voor het miljoenenbal?

  • Ja
  • Nee
161+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie