Pleidooi voor effectieve speeltijd: ‘Feyenoord deed alles om te vertragen’

Foto: Pleidooi voor effectieve speeltijd: ‘Feyenoord deed alles om te vertragen’

Marco van Basten is niet langer werkzaam als chief officer for technical development bij de FIFA, maar hij is nog altijd geïnteresseerd in het aantrekkelijker maken van het spelletje. Van Basten vindt elk initiatief om het spel zuiverder, beter en spectaculairder te maken, het overwegen waard, zo laat hij weten aan het Algemeen Dagblad.

“Maar de selfpass bijvoorbeeld, dat is leuk om te onderzoeken, maar die staat nog ver weg van de realiteit. Daar is men binnen FIFA en binnen IFAB (het internationale spelregelcomité, red.) niet mee bezig. Effectieve speeltijd, dat staat wel hoog op de agenda”, stelt Van Basten, die zich regelmatig ergert aan het feit dat wedstrijden voortdurend om uiteenlopende redenen stilliggen.

De oud-spits van Ajax, AC Milan en het Nederlands elftal haalt de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV (2-1) begin december aan. Van Basten stelt vast dat er in de laatste 25 minuten van dat duel niet meer gevoetbald werd. “Feyenoord stond voor, deed alles om de boel te vertragen en zo te overleven tegen PSV dat in de tweede helft veel beter was.”

“Veel mensen, inclusief natuurlijk iedereen die voor Ajax was, vond dat leuk die middag”, lacht Van Basten. “Maar vanuit de zuiverheid van de sport bekeken waren die laatste 25 minuten niet fair. En als je ziet hoe effectief Atlético Madrid omgaat met spelbederf, dat moet je op een gezonde manier bestrijden. Als het Real Madrid tegen Barcelona is en je hebt pak ‘m beet 65 minuten aan effectieve speeltijd en bij Atlético Madrid tegen Barcelona is dat maar 50 minuten, dan is het punt duidelijk, lijkt mij.”

Eens?

  • Ja
  • Nee
175+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie