Peter Bosz en ‘Bolo’ Boudewijn, een ideaal duo voor PSV

Foto: Peter Bosz en ‘Bolo’ Boudewijn, een ideaal duo voor PSV

Als er in Nederland gesproken wordt over bekende en grote voetballers, dan zal de naam van geboren Maastrichtenaar Boudewijn Zenden zelden vallen. Toch heeft deze linkspoot een imposante loopbaan als speler gehad. Bij PSV is hij nu in beeld om terug te keren in de technische staf. Bolo en Bosz, het zou zomaar een gouden tandem kunnen worden.

Waarom Boudewijn Zenden een goede adjudant van Bosz zou zijn

Klein maar fijn. Boudewijn Zenden schopte het vanuit de jeugd van ‘zijn’ PSV tot een reis langs grote Europese topclubs. Hij droeg het shirt van FC Barcelona, paradeerde als speler over het groene biljartlaken in Camp Nou en was voetballer bij de Reds van Liverpool FC, waarmee hij zelfs de Champions League-finale speelde maar helaas van AC Milan verloor. Bovendien acteerde hij bij het grote Chelsea op Stamford Bridge.

Ook was de Limburger actief voor Olympique Marseille, toch geen kleintje in de Franse competitie. Tussendoor stond Zenden maar liefst 54 keer als international op het veld voor Oranje, waarin hij zeven keer scoorde. Hij had inmiddels de bijnaam Bolo en was dus zeker geen eendagsvlieg die een aardige periode in zijn loopbaan een keertje zag beloond met een oproep voor het Nederlands elftal.

Rugzak vol ervaring

Nee, de linkspoot was zelfs enige tijd een vaste waarde in het vertegenwoordigende elftal van zijn vaderland. Hij bespeelde alle posities aan de linkerkant, van linksback tot vleugelspeler. Via de Engelse clubs Middlesbrough en Sunderland beëindigde hij in 2011 uiteindelijk zijn prachtige loopbaan. Waarin hij dus een volgepropte rugzak aan bagage mee wist te nemen.

Zenden bleef de voetbalkriebel echter houden en in de winter van 2012 was hij alweer terug in Londen bij Chelsea, nu als assistent-trainer in de dug-out. Om zijn oude club te helpen en tevens ervaring in zijn nieuwe vak op te doen. Niet geheel toevallig keerde de voormalig middenvelder daarna terug bij ‘zijn’ PSV.

Benaderbaar

Eerst als assistent bij de beloften, maar ook als individuele trainer en rechterhand bij de hoofdmacht van de Eindhovenaren. Mensen die Boudewijn Zenden kennen vertellen dat hij in de omgang heel benaderbaar is, wars van kapsones of enige zelfingenomenheid. Over zijn lijst van topclubs in Europa bijvoorbeeld.

Zenden telt zijn zegeningen, is daar ook trots op, maar probeert vooral iets van zijn ervaringen over te brengen op ánderen. Zoals op zijn inmiddels tienerzoon, die ook houdt van het voetbalspelletje. Enige tijd geleden was Boudewijn Zenden in beeld om lid te worden van de raad van commissarissen bij zijn voormalige Brabantse werkgever.

PSV zag in hem een goede toezichthouder op het gevoerde technische beleid. Tot een samenwerking kwam het toen echter niet. Toch is er nu weer een nieuwe mogelijkheid bijgekomen: zijn naam zingt rond als nieuwe rechterhand van de onlangs aangestelde hoofdtrainer Peter Bosz. Die heeft met oud-prof Rob Maas al een eerste assistent meegenomen, maar er is dus een tweede plekje vrij.

Duo Stevens en Achterberg

Zeker niet opmerkelijk is dat Zenden hiervoor in beeld is. De oud-international heeft een goede kijk op het spelletje, kan dat ook – niet geheel onbelangrijk natuurlijk – overbrengen op spelers én een luisterend oor zijn binnen de selectie. Zoals oud-PSV’er Huub Stevens dat met zijn assistent Eddy Achterberg tijdens hun gloriedagen bij Roda JC midden jaren negentig deed.

Stevens was de grote baas, zijn kleine voormalig FC Twente-speler Achterberg hield onder andere in de gaten wat er in de spelersgroep speelde en gaf hier en daar iemand een aai over zijn bol als dat nodig was. Dit bleek een waar succesrecept, want Roda reikte zelfs – achter het op dat moment ongenaakbare Ajax – tot de tweede plek in de Eredivisie.

Groot verschil is dat men bij PSV weer heel graag op de hoogste trede wil staan aan het einde van het komende seizoen. Met Peter Bosz en Boudewijn Zenden als dirigenten aan de zijlijn zou dat een goede zet zijn.

Gaat PSV komend seizoen kampioen worden?

  • Ja
  • Nee
751+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie