‘Oud-directeur legt vinger op pijnlijke Ajax-plek’

Foto: ‘Oud-directeur legt vinger op pijnlijke Ajax-plek’

Ajax verloor de afgelopen transferperiode(s) veel basisspelers, maar het vertrek van trainer Erik ten Hag en daarvoor Marc Overmars heeft de club helemaal geraakt. Dat stelt oud-voorzitter Michael Kinsbergen in Voetbal International.

Klinsbergen was tussen 2012 en 2015 de algemeen directeur bij Ajax. In die hoedanigheid werkte hij samen met onder andere Ten Hag, Overmars en de huidige voorzitter Edwin van der Sar. Volgens Klinsbergen is het voor Ajax vooral belangrijk om, ook dit seizoen, Champions League-voetbal binnen te halen.

De afgelopen seizoenen was Ajax direct gekwalificeerd voor het Miljardenbal. Lukt dat niet, loopt Ajax tientallen miljoenen euro’s mis. “Dan valt per jaar een inkomstenbron van vijftig miljoen weg, dan daalt de waarde van je spelers op het veld aanzienlijk en ben je bovendien veel minder aantrekkelijk voor nieuwe spelers en eigen jeugdspelers. De financiële risico’s die de club de afgelopen jaren heeft genomen zijn naar mijn mening verantwoord, mits je de kennis en kunde op voetbalgebied in de club wel goed bewaakt.”

Ajax en de zoektocht naar voetbalmannen

Volgens Kinsbergen sloeg dat laatste op Marc Overmars, die vorig seizoen wegens grensoverschrijdend gedrag moest vertrekken bij de club. Dat vertrek voelt Ajax nog steeds… “Echte kennis, heldere structuren bij voetbalbeslissingen en een goede samenwerking met de scouting. Die vakkennis lijkt nu met zijn vertrek grotendeels verdwenen.”

Dat Johan Cruijff stelde dat voetbal altijd leidend moet zijn in de verschillende lagen van de club, is niet veel meer van terug te zien. “Ajax had dat voor een periode goed voor elkaar, maar lijkt daarin weer afgegleden. En dan kijk je automatisch naar de raad van commissarissen.”

Zonder Ten Hag en Overmars als belangrijke uithangborden, komt dat nu in de handen van mensen die door deze hoofdrolspelers uit de wind werden gehouden. “Maar de voorzitter gaat weg, de vicevoorzitter verdwijnt, er zit nog altijd geen voetbalman in de raad. Van bovenaf is het een onduidelijke situatie en dat kan allerlei zaken op andere niveaus in de organisatie belemmeren. En dan zie je dat het wegvallen van Overmars en Ten Hag veel impact heeft. Veel mensen werden door hen uit de wind gehouden.

Europa League-winst voor Ajax!

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

116+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie