Oranje Leeuwin Romée Leuchter moet waken voor valkuil

Foto: Oranje Leeuwin Romée Leuchter moet waken voor valkuil

Romée Leuchter, goalgetter van de Ajax Vrouwen en tevens OranjeLeeuwin, gaat het hogerop zoeken. In buitenlandse oorden. Het grote geld lonkt. Het talent is er, dat staat buiten kijf. Maar toch wil ik haar bij deze waarschuwen: het welbekende dubbeltje kan ook helemaal de verkeerde kant op gaan vallen. Als het in het kopje bijvoorbeeld niet goed zit. Of het lichaam gaat tegenstribbelen. Dan is een sterrendom zomaar ineens veranderd in een leven zónder bal.

Opinie: OranjeLeeuwin en topscorer Ajax Vrouwen moet haar mentaliteit in de gaten houden

Jaren geleden zat ik als journalist beroepsmatig thuis bij een meisje met een flinke portie voetbaltalent. Het was ergens in een Maastrichtse volkswijk, waar ik ene Karin Stevens onderwierp aan een reeks met vragen. Uit haar mond kwam niet veel, de Limburgse was eerder heel erg verlegen en schuw.

Ja, Ajax was als ik het me goed herinner haar favoriete club. Terwijl haar wangen zichtbaar rood gloeiden van nervositeit, brabbelde Stevens – wars van enige kapsones – gegeneerd over haar nog prille liefde voor het spelletje. Heel erg verlegen was deze tiener toen dus. Het talent was er, de weg naar méér nog een stukje verder weg.

Dit tafereel had iets aandoenlijks, ben het daarom waarschijnlijk ook nooit echt vergeten. Maar dat had er ook mee te maken dat ik Stevens hierna volgde tijdens haar verdere carrière, ook soms van dichtbij meemaakte. Ik zag met eigen ogen, en hoorde het ook van anderen, dat de voetbalster karakterologisch heel wat veranderd was in vergelijking met ons vraaggesprekje.

Impopulair

Van dat schuwe was nog maar weinig over. Stevens – inmiddels getransformeerd van meisje tot voetbalvrouw – was wat veel in zichzelf gaan geloven. Daardoor niet zo populair bij Jan en alleman. Een beetje de realiteit uit het oog verloren, ervan overtuigd geraakt dat ze het als sportster en dus ook als mens helemaal gemaakt had.

Nou moet je, om te kunnen aarden en harden in het wereldje van de bal, niet al te lief zijn. Dat zeker. Maar een beetje normaal doen, is wat mij betreft ook niet verkeerd. Zonde vind ik dat, als je dat zelf niet helemaal doorhebt. Karin Stevens scoorde er overigens lustig op los, voor Willem II en ook in het Nederlands vrouwenelftal waar zij enige tijd dé aanvalsleidster was.

Hoog vallen

Maar aan alle glorie en roem kwam al vrij snel en abrupte weer een einde, een repeterende schouderblessure noopten de aanvalster in 2011 om het hoogste podium te verlaten en te kiezen voor een maatschappelijke carrière. Iets van ‘als je hoog staat, kun je ook hoog vallen’. Tegenwoordig praat bijkans geen mens meer over Karin Stevens als voormalig topspeelster.

Waarom ik dit allemaal vertel? Romée Leuchter, ook een Zuid-Limburgse trouwens, is op dit moment hot. Ze scoort er lustig op los in dienst van de Ajax Vrouwen, mag zich zelfs all time topscorer noemen binnen die tak van de Amsterdamse topclub. Het is Leuchter hier en Leuchter daar op dit moment, zo waag ik te constateren.

Transfer naar Ajax Vrouwen

Ik zie een spits met paardenstaart die een neusje voor de goal heeft, zeker in de vrouweneredivisie. Toch heb ik een raar gevoel bij de ontwikkeling van haar sportieve loopbaan. Dat begon eigenlijk al toen zij tijdens haar tijd bij PSV had besloten om haar carriere elders voort te gaan zetten. Haar nieuwe club zou Ajax gaan worden, zo wist ik samen met een collega. Gehoord van bronnen.

Dat was nieuws, dus dat brachten wij ook – zoals dat hoort – netjes naar buiten. Dit bleek echter tegen het zere been van het kamp-Leuchter. Romée zou daarom nooit meer interviews geven aan mijn collega, zo werd hem te verstaan gegeven. Hoogmoedswaanzin. Anders kan ik zulk gedrag helaas niet typeren. Ik moest er zelfs een beetje om glimlachen.

Spatjes

Een beetje zielig vond ik het ook. Wat gebeurt er toch met sommige mensen in hun hoofd en qua gedrag als ze ook maar een klein beetje succes hebben. Zeker in de voetballerij, dus ook bij de vrouwentak, komt dit vaker voor. Spatjes vertonen. Omdat je goed tegen een bal kunt trappen. Tja…

Maar tijdens het WK afgelopen jaar maakte bondscoach Andries Jonker geen gebruik van Romée Leuchter. De oud-prof liet de centrumspits zelfs helemaal thuis, koos als een of ander konijn uit de hoge hoed voor Katja Snoeijs. Een veelzeggende beslissing van de baas van de OranjeLeeuwinnen als je het mij vraagt.

Gewaarschuwd mens

Ik hoop van ganser harte dat Leuchter met beide voetjes stevig op de grond blijft staan. Niet in één van de vele valkuilen kukelt die er zijn. Maar als het toch fout mocht gaan, kan zij in ieder geval niét zeggen dat ze nooit gewaarschuwd is.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Romée Leuchter gaat de absolute wereldtop halen

  • Ja
  • Nee
78+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie