Onbegrepen AZ-talent vindt nieuwe club in Brazilië

Foto: Onbegrepen AZ-talent vindt nieuwe club in Brazilië

Jonathas Cristian de Jesus Maurício, voetbalnaam Jonathas, gaat toch door met voetballen. De Braziliaan met een verleden bij AZ was er in juli negentig procent zeker van dat hij zou stoppen, maar heeft nu een nieuwe club gevonden. De inmiddels 34-jarige spits gaat aan de slag bij Athletic Club op het derde niveau van Brazilië.

In de zomer vertelde Jonathas nog aan SoccerNews dat hij zo goed als zeker zou stoppen. Periodes bij twee clubs op lagere niveaus in Brazilië pakten niet goed uit en hij was druk als vader en ondernemer met een eigen beach sports complex. Zijn berichtje dat hij toch een nieuwe club heeft gevonden, verraste dan ook enigszins. “Ik houd nog te veel van dit spelletje om te stoppen”, legt Jonathas uit. “Ik ben erg blij om weer aan de slag te gaan bij een grote club en onderdeel uit te maken van een nieuw project. Ik ben erg gemotiveerd en klaar om het veld op te gaan. Ik weet dat ik nog mooie dingen kan laten zien.”

Grote ambities

Volgende maand zal Jonathas, die aangeeft nog topfit te zijn, aansluiten in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Zijn contract loopt in eerste instantie tot november 2024, daarna bekijkt hij of hij door wil spelen. Door nieuwe, Europese investeerders heeft Athletic Club grote ambities om te groeien. De club speelt landelijk op het derde niveau en op het hoogste niveau in de deelstaat Minas Gerais, de streek waar Jonathas is geboren en getogen.

Jonathas werd opgeleid door Cruzeiro, voordat hij op zijn negentiende door AZ naar Nederland werd gehaald. De toenmalig Braziliaans jeugdinternational beloofde in 2008 ‘Muitos gols’ in Alkmaar en kende een explosieve start, maar belandde in een conflict met de club nadat zijn moeder ziek werd en hij naar Brazilië vloog. Volgens AZ liet hij niets meer van zich horen, maar Jonathas werd naar eigen zeggen verkeerd begrepen. Afgelopen zomer vertelde hij voor het eerst zijn kant van het verhaal: “AZ geloofde mij niet en ze stuurden me een brief dat ik terug moest komen. Maar ik vertelde geen leugen. Mijn moeder was doodziek.”

Kende jij Jonathas nog?

  • Ja, ik wel.
  • Nee, ik niet.
197+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie