Ajax gecharmeerd van Mexicaanse proefspelers

Foto: Ajax gecharmeerd van Mexicaanse proefspelers

De samenwerking tussen Ajax en het Mexicaanse Pachuca neemt serieuze vormen aan. De Amsterdamse club heeft voorrang op spelers van de talentenfabriek en nodigde al twee verdedigers uit voor een stage. “Pachuca is het Ajax van Mexico”, vertelt Wout Westerhof, jeugdtrainer bij de Mexicaanse club.

Wout Westerhof is al twaalf jaar werkzaam bij Pachuca. Hij kwam in navolging van zijn vader Hans Westerhof, oud-trainer van Ajax, PSV en Chivas, naar Mexico. Samen zetten ze de jeugdopleiding van Pachuca op, die nu bekendstaat als de beste academie van het land. Het eerste elftal bestaat voor zeventig procent uit zelf opgeleide spelers en werd in oktober landskampioen. Reden voor Ajax om Pachuca uit te nodigen voor een samenwerking.

In augustus bracht Westerhof met een delegatie van Pachuca een bezoek aan Amsterdam om de plannen officieel te maken. Ajax gaat Pachuca helpen met het opleiden van trainers. Andersom helpt de Mexicaanse club Ajax met scouting en talentvolle spelers. “Pachuca is qua opleiden het Ajax van Mexico. We hebben voetbalscholen door heel het land en halen de beste talenten naar ons internaat”, vertelt Westerhof aan SoccerNews.nl. “Ajax heeft via ons zicht op al die spelers en kan direct met de juiste personen in contact komen.”

Als jeugdtrainer had Westerhof onder meer Hirving Lozano en Érick Gutiérrez in zijn team, die later samen bij PSV speelden. “Twee jongens met een enorme drive. Op jonge leeftijd lieten ze hun familie achter om hun droom als voetballer na te jagen. Die honger om te slagen mis ik in Nederland wel eens, daar worden spelers meer verwend. Mexicaanse spelers hebben van nature een enorme wil om te winnen. Dat kunnen ze ook toevoegen aan Ajax, zoals Edson Álvarez doet. Hij begon ook bij Pachuca, maar werd weggestuurd omdat hij te klein was. Later slaagde hij alsnog door zijn enorme winnaarsmentaliteit.”

Spelers op proef bij Ajax

De eerste spelers van Pachuca zijn al op proef geweest bij Ajax. De club zocht jonge centrale verdedigers en klopte aan bij Westerhof. Die bracht Fernando Álvarez en Julio Pérez naar Amsterdam voor een stage van twee weken. “We werden fantastisch ontvangen door Ajax. Alles was top geregeld en de jongens konden twee weken leven als een Ajax-speler. Ze maakten kennis met Nederland, de voetbalcultuur, de communicatie, het weer en het eten. Het is allemaal anders dan in Mexico. Hoe eerder ze daarmee in aanraking komen, hoe makkelijker een overstap in de toekomst zal zijn.”

Tijdens de trainingen bij Jong Ajax maakte het tweetal een goede indruk op trainer John Heitinga en techniek-trainer Gerald Vanenburg. “De trainingen waren anders dan ze in Mexico gewend zijn, veel meer gericht op balbezit, maar ze lieten zich meteen gelden. Ze wilden het beste van zichzelf, Pachuca en Mexico laten zien. De reactie vanuit Ajax was positief. Ik ga ervanuit dat de scouts Álvarez en Pérez blijven volgen.”

Fernando Álvarez

De negentienjarige Fernando Álvarez speelt als linkercentrale verdediger en maakte onlangs zijn debuut bij Pachuca. Hij werd geboren in New York, maar speelde jeugdinterlands voor Mexico, het land van zijn moeder, en Colombia, het land van zijn vader. “Een snelle verdediger, die kan opbouwen en goed is in de kleine ruimte. Fernando is een echte leider en spreekt Engels. Hij komt uit een goed gezin en heeft veel gereisd. Hij presenteerde zich uitstekend tijdens de stage en kon het niveau aan. Ajax was gecharmeerd van zijn kwaliteiten.”

Julio Pérez

Julio Pérez is een rechtsbenige centrale verdediger, twintig jaar oud, Mexicaans jeugdinternational en actief in het tweede elftal van Pachuca. In de jeugd speelde hij regelmatig als verdedigende middenvelder, waardoor hij technisch vaardig is. “Een hele complete voetballer. Hij leest het spel goed, heeft een mooie stijl en kan goed koppen. Een slimme jongen, die in Amsterdam graag naar het Rijksmuseum wilde. Hij moet nog groeien en meer gaan coachen, maar het talent heeft hij. De volgende stap is doorbreken bij Pachuca en daarna gaat hij een mooie toekomst tegemoet.”

Álvarez en Pérez keerden na een leerzame ervaring terug naar Mexico. Ze zullen de concurrentie met Calvin Bassey nog niet winnen, maar ze staan op de radar bij Ajax. “Ze hebben bewezen dat ze het niveau aankunnen, maar ze moeten niet te vroeg naar Europa gaan. Dat is een grote stap voor jonge Mexicaanse voetballers. Ik hoop dat ze hun carrière opbouwen bij Pachuca, een wedstrijd of honderd spelen en dan verder kijken.”

Westerhof moedigt zijn spelers aan om hun Europese carrière in Nederland te beginnen. In de Eredivisie kunnen de spelers wennen aan het voetbal en zich in de kijker spelen bij topclubs. “Kijk naar spelers als Lozano, Gutiérrez, Álvarez en eerder Carlos Salcido, Maza Rodríguez, Andrés Guardado en Héctor Moreno. Die zijn in Mexico doorgebroken, hebben zich in Nederland ontwikkeld en kwamen daarna in beeld bij grotere competities. De Eredivisie is voor Mexicaanse spelers een ideale tussenstap naar de top. Als ze direct naar Engeland of Spanje gaan, krijgen ze het moeilijk. Diego Lainez kon bijvoorbeeld naar Ajax, maar koos voor Real Betis en zat vier seizoenen op de bank.”

Goed salaris

Ajax kan geduldig wachten tot de talenten in Mexico gerijpt zijn. De club heeft door de samenwerking een eerste optie tot koop op de spelers van Pachuca. Daarbij moet Ajax wel rekening houden met koopkrachtige Mexicaanse clubs. “Mensen in Nederland verkijken zich erop, maar spelers krijgen hier een goed salaris. Clubs als Tigres, Monterrey, Club América en Cruz Azul hebben een enorme achterban en rijke sponsoren. Zij kunnen drie keer meer betalen dan Nederlandse clubs. Maar als spelers het maximale uit hun carrière willen halen, moeten ze naar Europa. Wij zijn ervan overtuigd dat Ajax voor onze talenten dan de beste stap is.”

Op dit moment is de Ajax Coaching Academy op bezoek bij Pachuca om voorlichting te geven aan de trainers van de club. Het coaching project wordt opgezet zodat Ajax impact heeft op de ontwikkeling van de  trainers en jeugdspelers van Pachuca. De talenten zullen zich vanzelf aandringen in Amsterdam. “De samenwerking is fantastisch voor Pachuca, maar ook Ajax zal hier in de toekomst de vruchten van plukken”, weet Westerhof zeker.

Zie jij graag meer Mexicanen bij Ajax?

  • Ja
  • Nee
632+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:27
0+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
34+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
22+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
11:30
12+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
45+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
38+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
17+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
70+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
314+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
89+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
43+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
110+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
381+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
38+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
284+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
757+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
307+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
07:20
769+
Koeman woest over EK-selectie: ‘Dit vind ik absurd’
23:46
78+
Henk Veerman ‘claimt’ aandeel in Oranje-succes: “Gaf hem wel wat tips mee”
23:23
95+
Oud-middenvelder Richard Knopper traint tegenwoordig profs in eigen academie
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie