Mendes Moreira: ‘Raakte geen bal na racisme-incident’

Foto: Mendes Moreira: ‘Raakte geen bal na racisme-incident’

In november 2019 werd de Nederlandse voetbalwereld opgeschrikt door het racisme-incident rondom Excelsior-speler Ahmed Mendes Moreira, in stadion De Vliert van FC Den Bosch. De aanvaller liep in tranen van het veld, een felle discussie kwam op gang.

In gesprek met de NOS blikt Mendes Moreira er op terug. “In de amateurs riepen ze ook wel eens wat vanuit het publiek. Maar dan bleef het bij die ene gek. Ik had nooit verwacht dat het ooit zo heftig zou worden als vorig jaar in Den Bosch. Telkens als ik de bal kreeg, klonk er gefluit en gescheld. Ik had niet het idee dat ze vanuit de club of de supportersvereniging hun best deden zich daarvan te distantiëren.”

Uiteindelijk barstte er een bom betreft het maatschappelijke debat, en Mendes Moreira sprak zelfs met Mark Rutte. “Ik heb hem kort gesproken. Hij liet me weten het dapper te vinden dat ik van het veld ben gestapt.” De nasleep was echter niet mals voor hemzelf. “Voor mijn gevoel had ik weinig last van dat incident, want op trainingen lukte alles. Maar in de eerstvolgende wedstrijd daarna tegen Volendam raakte ik geen bal. Uitverkocht stadion, werd ik in de rust al gewisseld..”

Toch overwoog hij nooit de handdoek te gooien. “Ik doe nu wat ik het leukste vind, ga door tot ik niet meer kan. (…) Je wilt uiteraard het liefste dat het allemaal nooit was gebeurd. Ik heb het er moeilijk mee gehad. Maar ik heb er altijd aan vastgehouden dat het uiteindelijk ook positief kon uitpakken. En als mens heeft het me zeker sterker gemaakt.”

Is de wereld betreft racisme in de voetballerij sindsdien verbeterd?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet..
38+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie