De 10 grootste ontdekkingen van Ajax-scout Veldmate

Foto: De 10 grootste ontdekkingen van Ajax-scout Veldmate

Ajax wil zich deze transferperiode op meerdere posities versterken. De club mist een technisch directeur voor de lange termijn, maar heeft wel een meesterscout in huis. Hoofd scouting Henk Veldmate heeft zich in het verleden bewezen met grote ontdekkingen. We lichten 10 spelers uit in willekeurige volgorde.

Luis Suárez

De eerste kennismaking van Henk Veldmate met Luis Suárez was even toevallig als kenmerkend. In zijn vorige functie als technisch manager van FC Groningen reisde hij naar Uruguay af om een bepaalde speler te scouten. Die speler overtuigde hem niet, maar Veldmate keek verder. Bij een wedstrijd van Nacional zag hij een bijzondere spits die scoorde, onmogelijke dribbels voltooide en met een fopduik een penalty versierde. Het was Luis Suárez.

Groningen haalde de spits voor 1,5 miljoen euro naar Nederland, destijds een recordtransfer voor de club. De Uruguayaan viel meteen op en scoorde regelmatig. Na 1 seizoen forceerde Suárez een transfer naar Ajax, dat 8 miljoen euro betaalde. Later speelde hij in de wereldtop bij Liverpool, FC Barcelona en Atlético Madrid.

Virgil van Dijk

Na een tip van een zaakwaarnemer en scout Grads Fühler bezocht Veldmate een wedstrijd van Jong Willem II om de onbekende Virgil van Dijk te bekijken. Hij was meteen onder de indruk van de centrale verdediger. Toen hij hoorde dat Van Dijk geen profcontract had bij Willem II, haalde hij hem direct gratis op. Bij Groningen maakte Van Dijk zijn profdebuut en ontwikkelde hij zich tot jeugdinternational. Na 3 jaar werd hij voor 3 miljoen euro verkocht aan Celtic. Inmiddels is Van Dijk uitgegroeid tot één van de beste verdedigers ter wereld en de aanvoerder van Oranje.

Dušan Tadić

Dušan Tadić speelde zich als 21-jarige vleugelaanvaller van Vojvodina in de kijker van verschillende clubs in Europa. Henk Veldmate en Henk Nijland waren namens FC Groningen het meest slagvaardig. Veldmate zag veel potentie in de jonge speler en kreeg gelijk. Na 2 succesvolle seizoenen werd Tadić voor 5 miljoen euro verkocht aan FC Twente. Later beval Veldmate de aanvaller ook aan bij Ajax, waar Tadić uitgroeide tot een leider van het elftal.

Marcus Berg

Van Veldmate wordt gezegd dat hij zelfs in slechte wedstrijden de kwaliteiten van een speler kan ontdekken. Marcus Berg is daar een voorbeeld van. De spits raakte volgens Henk Nijland geen pepernoot toen ze hem gingen bekijken bij IFK Göteborg, maar Veldmate had 3 goede acties gezien. De scout overtuigde Nijland ervan om 3 miljoen euro te betalen en opnieuw kreeg Veldmate gelijk. Berg verving Suárez als topscorer en schoot Groningen naar Europees voetbal. Na 2 seizoenen en 44 goals nam HSV hem over voor 10 miljoen euro.

Filip Kostić

Voor de opvolging van Dušan Tadić bleef Veldmate zoeken in Servië, waar hij 2 jaar eerder een talent had zien lopen. Filip Kostić maakte zijn acties bij FK Radnicki 1923 op achterafveldjes met minder dan 500 man publiek. Veldmate zag zijn kwaliteiten en haalde hem naar Groningen, maar de linksbuiten verzamelde meer conflicten dan wedstrijden. Pas in zijn tweede seizoen veranderde alles en speelde hij de pannen van het dak. Kostić werd speler van het jaar bij FC Groningen en ging voor 6 miljoen euro naar VfB Stuttgart. Hij won met Eintracht Frankfurt de Europa League, waarna Juventus hem als linksback ophaalde. Dat zal zelfs zijn ontdekker verrast hebben.

Erik Nevland

De beste speler die Veldmate naar Groningen heeft gehaald is volgens hemzelf Erik Nevland. De aanvaller stond te boek als een groot talent, maar brak niet door bij Manchester United en keerde terug naar Zweden. Veldmate onderhield contact met Nevland en wachtte op zijn kans. Toen zijn contract afliep, haalde hij hem gratis naar Nederland. Het werd een doorslaand succes. Nevland scoorde goals, was geliefd bij het publiek en werd een boegbeeld van FC Groningen. Na 4 seizoenen vertrok hij voor 3 miljoen euro naar Fulham.

Nicolás Tagliafico

De aankopen van Davinson Sánchez, David Neres en Mateo Cassierra worden vaak op het conto van Veldmate geschreven, maar die spelers had Ajax al in beeld voordat de scout in Amsterdam kwam werken. Een Zuid-Amerikaan die Veldmate wel ontdekte voor Ajax was Nicolás Tagliafico. De Argentijn speelde op 25-jarige leeftijd nog bij Independiente in zijn geboorteland toen hij opviel bij de scout. Veldmate bekeek de linksback meerdere keren en raadde Marc Overmars aan hem te kopen. Tagliafico kwam naar Amsterdam, speelde zich snel in de basis en beleefde 4 succesvolle jaren bij Ajax. Onlangs kroonde hij zich met Argentinië tot wereldkampioen.

Edson Álvarez

Als hoofdscout was Veldmate ook verantwoordelijk voor de komst van Edson Álvarez. Hij vloog 3 keer naar Mexico om de verdediger/middenvelder te bekijken, onder meer in een interland van Mexico tegen België. Veldmate zag dat Álvarez op meerdere posities uit de voeten kon en alles deed om te winnen. In 2019 werd de Mexicaan voor 15 miljoen euro gekocht, een bedrag dat Ajax naar verwachting makkelijk terugverdient bij een verkoop. Zo is er naar verluidt al 50 miljoen op hem geboden door Chelsea afgelopen zomer.

Antony

Marc Overmars had als directeur bij Ajax veel vertrouwen in Veldmate. Zoveel dat hij 15,75 miljoen euro uittrok voor een negentienjarige vleugelaanvaller uit Brazilië. Antony had er net één volledig seizoen opzitten bij São Paulo en maakte direct een transfer naar Europa. Maar Veldmate ging niet over één nacht ijs. Hij had Antony al zien spelen voordat die zijn debuut maakte. 3 jaar eerder tijdens een wedstrijd van Brazilië onder 17 schreef Veldmate de naam van Antony in zijn boekje. Het leverde Ajax een geweldige speler en bijna 100 miljoen euro op.

Lisandro Martínez

Veldmate was ook de eerste persoon die namens Ajax met Lisandro Martínez om de tafel ging. In het succesvolle Champions League-jaar was de scout in Argentinië om kennis te maken met de verdediger van Defensa y Justicia. De twee spraken over voetbal en persoonlijke zaken, waarna Martínez zijn beslissing had gemaakt: hij moest en zou naar Ajax. Na 3 seizoenen liep hij als een publiekslieveling de deur uit. Ajax cashte minimaal 57 miljoen euro van Manchester United. Met dank aan Veldmate.

Helpt Veldmate Ajax erbovenop?

  • Ja
  • Nee
1804+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie