Mbappé betaalt PSG-rekening van 1,5 miljard

Foto: Mbappé betaalt PSG-rekening van 1,5 miljard

Paris Saint-Germain moet de Champions League-droom weer een jaar uitstellen. De Parijzenaren hebben al jaren het doel om de cup met de grote oren omhoog te kunnen houden, maar het Galacticos-beleid van Real Madrid pakte in Spanje een stuk beter uit.

De Champions League blijft voor nieuwe topclubs een ongrijpbaar fenomeen. Manchester City, Paris Saint-Germain en Juventus met Ronaldo: allemaal deden ze een poging, geen van hen wist de afgelopen jaren de grootste clubprijs in het Europese voetbal aan de prijzenkast toe te voegen. Bayern München was met 2-0 te sterk en lieten de Parijzenaars opnieuw afdruppelen.  Het project van PSG, dat in 2011 begon, houdt de voetbalwereld al een decennium bezig. Het sterrenensemble uit Parijs heeft echter nog niet het elan van een Real Madrid of Bayern München, en dat blijkt toch de sleutel naar Champions League-succes.

Het prijskaartje van Paris Saint-Germain

PSG investeerde de afgelopen jaren honderden miljoenen euro’s in de selectie. Dat de geldput oneindig is door de Qatari, betekent echter niet dat er geen opbouw in het aankoopbeleid van de club zit. In eerste instantie richtte PSG zich op een combinatie van gevestigde namen die onder de wereldtop zaten en talenten: in het eerste seizoen kwam bijvoorbeeld linksback en oud-Ajacied Maxwell naar Parijs en tikte het veertig miljoen euro af voor Javier Pastore, destijds één van de meest belovende aanvallende middenvelders van dat moment.

De namen werden steeds groter. Van Maxwell naar Thiago Silva, door naar Zlatan Ibrahimovic en Angel di Maria, totdat die eerste superster eindelijk voet zette in het Parc des Princes. Met die 222 miljoen euro voor Neymar bezegelde Paris Saint-Germain in zekere zin zijn eigen noodlot, helemaal omdat Neymar in Parijs eindelijk uit de schaduw van nog grotere sterren te kunnen kruipen. Eén jaar later kocht PSG Kylian Mbappé en weer twee jaar later kwam de grote ster van het Barcelona waar Neymar in speelde óók naar Parijs.

Nicolas Sarkozy en PSG’s President Nasser Al-Khelaifi

Sinds de overname uit Qatar spendeerde Paris Saint-Germain sinds 2011 liefst 1,587 miljard euro. Je zou bijna zeggen: misschien ligt het daar aan…

Los Galacticos bewezen één ding: een sterrenteam wint nog steeds geen prijzen. Dat voetbalcliché wordt onderschreven door het team met nóg meer geld dan Paris Saint-Germain: Manchester City. The Citizens hebben zelfs een bewezen CL-winnaar als trainer, die het maar niet lukt om die eerste Champions League-titel met City binnen te slepen.

De reden die daaraan hangt, heeft indirect iets met de torenhoge transferprijskaarten en salarissen te maken. Dat er in de top brede selecties bestaan, heeft één basale reden: het basiselftal zorgt voor de continuïteit in prestaties, de bank zorgt ervoor dat wedstrijden in het voordeel beslist kunnen worden. Dat daar al jaren tientallen en zelfs honderd(en) miljoenen voor betaald worden, neemt een bepaalde druk met zich mee. Die druk is bij een club als Real Madrid en Bayern München al groot, maar bij de City’s en PSG’s van deze wereld net zo groot als de druk op de schouders van Atlas.

De Atlas van Parijs

Kylian Mbappé is bij PSG niet alleen de routebepaler op het veld, maar heeft naar verluidt achter de schermen ook wat te vertellen bij de club. Dat daar spelers zijn bijgekomen die bij hun oude club een dominante rol hadden (Lionel Messi, Sergio Ramos) en de duurste speler van de wereld (Neymar) ook nog rondloopt, zorgt voor een fraaie disbalans in de kleedkamer. Bij Manchester City is Guardiola misschien wel de grootste ster van het elftal, terwijl Bayern München in de Champions League-wedstrijd tegen PSG bewees dat één team aan grote namen meer teweeg brengt dan een paar supersterren en waterdragers.

Mbappé zou die druk kunnen dragen, maar loopt tegen het probleem aan dat Neymar bij Barcelona al had. Er zijn altijd grote(re) sterren in Parijs. De clubtopscorer van PSG is op z’n 24e al een hele meneer, maar mist dat natuurlijke overwicht dat Messi bij Barcelona had – maar had hij dat ook gekregen op het moment dat hij samen met Ronaldinho op z’n prime zat?

Voor het bestuur van PSG is de 24-jarige Fransman de speler die Raúl voor Real Madrid was – en een rol die later werd overgenomen door Cristiano Ronaldo nadat hij zijn speelse spel afleerde bij Manchester United. In dat opzicht heeft Mbappé al een enorme voorsprong, alleen zijn die dertig doelpunten en acht assists in 31 wedstrijden niet voldoende om na de wereldbeker, landskampioenschappen en bekeroverwinningen ook eens die Champions League-trofee omhoog te houden.

Maar voor zo’n Raúl-rol, zo’n volgevreten vedette die zijn aanvoerdersband niet nodig had om de leider te zijn, is Mbappé in de huidige PSG-selectie véél te jong. Aan de andere kant heeft PSG de 24-jarige aanvaller ook te veel macht gegeven om hem niet als meest bepalende speler in te zetten. Tel daarbij de druk op die vanuit de eigenaren op het toernooi wordt gezet, en er is weer een nieuw Champions League-huilscene in Parijs.

Scheuren in de PSG-wereld

Paris Saint-Germain legde Mbappé afgelopen zomer tot medio 2025 vast. De sterspeler zelf zei vlak na de uitschakeling dat hij zijn toekomst niet zou laten beïnvloeden door één wedstrijd. Daarmee zei de Fransman echter niets over de periode sinds 2018. Sinds zijn transfer heeft Mbappé een handvol wedstrijden gehad waarin hij vragen moest beantwoorden over de uitschakeling in de Champions League.

Naast nieuwe vragen, en ongetwijfeld nieuwe geruchten over een Mbappé-transfer, speelt er meer rondom de aanvallende kopstukken van PSG. Messi heeft zijn handtekening onder de contractverlenging nog niet heeft gezet –al heeft PSG ook een optie om te lichten. Neymar raakte geblesseerd en miste de wedstrijd tegen Bayern München, al lijken dat alleen op korte termijn de zorgen voor PSG. De interesse van Chelsea zorgt ervoor dat er voor de lange termijn ook vraagtekens achter de toekomst van de Braziliaans international staan.

De mindere fase van Real Madrid dit seizoen bewijst dat ook in het voetbal verandering nodig is om bepaalde patronen te doorbreken. Dat PSG een bepaald beleid voert, mag duidelijk zijn. Dat het voorlopig niet succesvol is en ook op andere plekken niet succesvol blijkt, lijkt de Qatari om het even. Zo lang je de voetbalwereld benadert als de carrièremodus van FIFA, blijven de clubs waar al CL-cups op de plank staan profiteren van de druk bij de tegenstander.

De scheuren in de PSG-wereld zullen de komende maanden nog wel groter worden. Uiteindelijk zal de belangrijkste investering (Mbappé) de rekening betalen. In het geval van de Fransman is dat, ook vanuit het PSG-zakelijke perspectief, geen onprettige. De Parijzenaars deden een enorme investering om Mbappé los te weken bij AS Monaco (180 miljoen euro, red.) en legden de 24-jarige Fransman met een mega-salaris tot 2025 vast. Als die investering zich niet in de Champions League-uitbetaalt, kunnen Mbappé en PSG alsnog wat aan elkaar verdienen.

Vertrekt Mbappé bij PSG?

  • Denk het wel
  • Denk het niet
1918+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie