“Lege uitvakken zijn laffe noodgreep over de rug van de meerderheid”

Foto: “Lege uitvakken zijn laffe noodgreep over de rug van de meerderheid”

Nu het supportersgeweld maar blijft toenemen in Nederland klinken er steeds meer geluiden over het leeglaten van de uitvakken in stadions. Columnist Sjoerd Mossou vindt dat ‘een laffe noodgreep over de rug van de meerderheid’, zo schrijft hij in het Algemeen Dagblad vandaag.

Afgelopen weekend zaten er bij zowel De Klassieker als Heerenveen versus Groningen én FC Twente versus FC Utrecht geen supporters in de uitvakken. “Dat brengt ons bij een logische vraag. Namelijk: wonen er in Nederland significant méér totale randdebielen dan in bijvoorbeeld Engeland (of Duitsland)? Dat zou op zich al een interessant wetenschappelijk onderzoek zijn, maar tot die tijd kunnen we het antwoord vrij simpel houden: nee”, begint Mossou.

“Toch reizen er in Engeland elk weekeinde vele tienduizenden (!) voetbalsupporters hun clubs achterna naar uitwedstrijden. Stadsderby’s, beladen regionale derby’s, doorsnee wedstrijdjes. Allemaal volledig op vrij vervoer, met auto’s, bus of per metro. Zelfs kleine clubs als Wycombe Wanderers of Watford nemen met gemak duizend tot drieduizend mensen mee, die ook nog even lekker naar de lokale pub gaan. De Manchester Derby? Zesduizend man in een uitvak, zonder hekken, zonder verplichte ‘combi’.”

‘Het verschil is visie, beleid’

“Maar het enige wat onze burgemeesters, politie en bestuurders inmiddels nog kunnen bedenken, is uitsupporters maar domweg verbieden. Een paardenmiddel waar de onmacht en gemakzucht vanaf druipt en waar talloze goedwillende voetbalsupporters door worden gedupeerd. (…) Het grote probleem is boven alles dat we dát in Nederland veertig jaar lang niet aandurfden en hopeloos lieten versloffen. Behandel je uitsupporters in essentie als wilden, als ‘probleem’, of gewoon als mensen? ‘Wij’ hebben niet meer randdebielen dan ‘zij’. Natuurlijk niet. Het verschil is visie. Beleid. Niet beginnen bij ontmoediging en frustratie, maar bij het faciliteren én beschermen van normaal gedrag.”

Mossou besluit: “Het grote probleem is boven alles dat we dát in Nederland veertig jaar lang niet aandurfden en hopeloos lieten versloffen. Het enige wat dan nog rest, zijn lege uitvakken. Een laffe noodgreep over de rug van de meerderheid.”

Eens met Mossou?

  • Ja
  • Nee
92+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
50+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
64+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
27+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
42+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
264+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
57+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
91+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
226+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
83+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
796+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
164+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
45+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
362+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
755+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
200+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
325+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
11+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
343+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie