Kökçü heeft groot probleem bij Feyenoord

Foto: Kökçü heeft groot probleem bij Feyenoord

Orkun Kökçü bewees zichzelf geen dienst door vroeg in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard een rode kaart te pakken. De Turkse middenvelder was tegen CSKA Moskou nog één van de uitblinkers aan Feyenoord-kant, maar zag zijn club in de Eredivisie juist beter voetballen dan wanneer hij wél in het veld stond. 

Orkun Kökçü is nog niet de speler die vorig seizoen een stempel op het spel bij Feyenoord drukte. De 19-jarige Turkse middenvelder stond in de belangstelling van verschillende clubs uit het buitenland, maar verkoos een contractverlening bij zijn jeugdliefde boven een avontuur in de Premier League, waar Arsenal nadrukkelijk naar zijn komst hengelde. Daar zal hij nu, met een schuin oog naar de wisselvalligheid die het talent op de mat brengt, maar wat blij mee zijn. 

Orkun Kökçü 

Had hij die stap wel gemaakt, dan had Kökçü in deze fase van zijn voetballoopbaan vooral op de bank gezeten. De 19-jarige Turk was vorig jaar de joker die Feyenoord kon uitspelen op het moment dat de ploeg het moeilijk had, maar dit seizoen lijkt de middenvelder moeite te hebben om het niveau van vorig voetbaljaar aan te tikken. De international van Turkije geniet een nieuwe status in De Kuip, maar dat lijkt het talent eerder dwars te zitten dan mee te helpen in de eerste weken van het nieuwe seizoen. 


 Eén van de zaken waar Kökçü tegenaan loopt dit seizoen is het gebrek aan ruimte die tegenstanders hem geven. Waar de Turk vorig seizoen nog als een nieuweling werd gezien en (directe) opponenten hem niet direct in de mandekking zette, is dat dit jaar wel anders. Daardoor krijgt de middenvelder in het centrum van het aanvallende middenveld een stuk minder ruimte dan voorheen en ziet hij, naast een tegenstander voor zich, van links of van rechts een speler in een ander kleur shirt op zich af denderen. 

De ruimtes in het centrum van het veld zijn sowieso al beperkt doordat Feyenoord zonder uitzondering met twee vleugelaanvallers speelt die veel naar binnen trekken. Steven Berghuis (rechts) en Bryan Linssen (links) hebben het krijt niet graag aan hun schoenen staan en bieden zich vaak in de zones aan waar Kökçü het gevaarlijkste is: in de ruimte tussen de dertig en de twintig meter voor de goal. 

Ruimte gezocht

Door de combinatie van die factoren krijgt Kökçü in de Eredivisie niet de ruimte die hij nodig heeft om zijn kwaliteiten écht tot uiting te laten komen. Het 19-jarige talent wijkt vaak vanuit het centrum uit naar de linker of de rechter zone, waar de ruimte ontstaat doordat Berghuis en Linssen naar binnen zijn getrokken en de backs van Feyenoord niet altijd mee opkomen. Om groot gevaar te stichten, heeft Kökçü echter ruimte nodig in de as van het veld. 


Die ruimte is er in de Eredivisie vaak niet omdat Feyenoord een tegenstander treft die, net als de ploeg zelf overigens, graag terugzakt en vanuit de omschakeling toe wil slaan. Daardoor speelt een speler zoals Kökçü eerder een spelletje ‘ruimte gezocht’ dan een potje voetbal. Dat wil echter niet zeggen dat de 19-jarige Turk zijn kwaliteiten heeft ingeleverd, zo bleek vooral uit de Europa League-wedstrijd tegen CSKA Moskou. 

Tegen de Russische topploeg kreeg de middenvelder wél de ruimte om in zijn spel te komen. Doordat de Moskovieten hun linies niet zo gesloten hielden als clubs in de Eredivisie en zelf ook écht om de winst speelde, had Kökçü in die wedstrijd een stuk minder moeite om zijn acties te kunnen maken en was hij met een schitterend doelpunt ook van grote waarde voor de Europese winstpartij van zijn ploeg. 

Verlossing

Het illustreert de ontwikkeling die Kökçü nog moet maken om écht onmisbaar te worden in De Kuip. Elke wedstrijd ontstaan er verschillende keren ruimtes om als aanvallende middenvelder in te duiken, maar vaak staat Kökçü niet op de plek waar hij de bal dan in ontvangst kan nemen. Het begin van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard lukte hem dat een aantal keer wel, maar moest de jonge middenvelder na een kwartier spelen al inrukken omdat hij een rode kaart kreeg. 

Dat daarna niet Fortuna Sittard, maar Feyenoord verlost leek, was een bijzonder fenomeen. De Rotterdammers bleven in hetzelfde systeem voetballen als dat ze deden, alleen zonder aanvallende middenvelder hadden zowel de buitenspelers als de middenvelders (Jens Toornstra en Mark Diemers) veel meer ruimte voor zich. Doordat dit viertal telkens één voor één van die ruimte profiteerde, dwong het de Fortuna-defensie tot het maken van de (foute) keuzes waardoor Feyenoord al snel de achterstand kon ombuigen in een voorsprong. 


Bange weken

Dat zowel Diemers als Toornstra in de geringe ruimte die geboden werd tegen Fortuna Sittard keuzes maakte die Feyenoord verder hielpen, kan ervoor zorgen dat Kökçü na zijn schorsing opnieuw op de bank moet plaatsnemen. Vooral Toornstra is sinds zijn rentree in de basiself, die hij dankte aan het geblesseerd uitvallen van Leroy Fer, bezig aan een nieuwe opmars in de ploeg van Dick Advocaat. Wanneer Fer weer fit is, zal de Oranje-international een zekerheid zijn voor de ervaren oefenmeester. De grote vraag is dan wie er als aanvallende middenvelder gaat spelen: houdt Advocaat dan nog steeds vast aan de grillige Kökçü , of kiest hij voor Toornstra of João Carlos Teixeira? 

Het zou in theorie ook nog kunnen dat Advocaat zijn pupil helpt door het systeem aan te passen naar aanleiding van de succesvolle ontsnapping tegen Fortuna Sittard. In dat geval kan Kökçü vanuit een meer controlerende positie het aanvallende middenveld bestormen, waardoor hij automatisch meer ruimte krijgt én gemakkelijker de combinatie aan kan gaan. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Advocaat zijn systeem gaat aanpassen om één speler beter te laten functioneren. Daardoor moet Kökçü bij zichzelf te raden gaan hoe hij zijn spelbeeld weer omhoog krijgt, zónder dat hij extra ruimte nodig heeft. Lukt hem dat niet, dan zal hij zijn basisplaats wellicht snel (weer) kwijt zijn.

Verdient Kökçü nog een basisplek bij Feyenoord?

  • Ja, in plaats van Diemers
  • Ja, in plaats van Toornstra
  • Ja, in plaats van Fer
  • Ja, in plaats van Teixeira
  • Nee
751+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie