KNVB en Van Nistelrooy spreken zich uit over Kökcü

Foto: KNVB en Van Nistelrooy spreken zich uit over Kökcü

De KNVB ziet geen reden om de actie van Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü te veroordelen. De middenvelder weigerde tegen AZ (1-3 zege) de regenboogaanvoerdersband te dragen vanwege geloofsovertuiging.

In een reactie aan De Telegraaf laat de KNVB weten dat ‘iedereen vrij is om mee te doen’. “OneLove is een statement vanuit het voetbal vóór verbinding en diversiteit en daarmee tegen alle vormen van discriminatie. Dus niet alleen lhbtiq+-discriminatie. De kleuren van het logo zijn ook geen regenboogkleuren, maar symboliseren afkomst, ras, gender identiteit en seksuele geaardheid. Uiteindelijk is iedereen natuurlijk vrij om dit uit te dragen.”

Van Nistelrooy

PSV-trainer Ruud van Nistelrooy was duidelijk: “Ik sta volledig achter deze actie en ben 1000% voor inclusiviteit op alle vlakken.” De actie van Kökcü vindt hij een lastige situatie. “Ik zou daar met mijn aanvoerder over gesproken hebben. Gelukkig is dat totaal niet aan de orde. Maar dat is wel een dilemma waar je dan mee te maken hebt. Het zou kunnen dat ik dan ook iemand anders voor één wedstrijd aanvoerder zou maken.”

Voorzitter Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation noemt het ‘ontzettend jammer’. “Dat iemand kennelijk nog altijd niet zichzelf kan zijn in deze maatschappij. Maar wie ben ik om het te veroordelen? Als het zo met de paplepel wordt ingegoten, dan verander je het niet even in één wedstrijd. (…) Het is jammer dat dit nog steeds nieuws is. Wat een aanvoerder wel niet teweeg kan brengen, hè?”

Blankenstein denkt dat Kökcü zijn beslissing heeft genomen met het oog op familie en achterban. “Jaren terug kreeg Guram Kashia van Vitesse veel over zich heen na het dragen van de band en daar is hij zo van geschrokken. Dat weet Kökcü ook na één druk op de knop. Het geeft maar aan dat wij nog altijd hard nodig zijn.”

TIP: Wint Feyenoord bij Sturm Graz? Win twee keer je inleg via Unibet!

Had Feyenoord dit anders moeten oplossen?

  • Ja, vind ik wel
  • Nee, vind ik niet
950+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie